Connect with us

Komentar

Zdravko Marić: O politici stabilnog tečaja kune govorimo otkad je kuna uvedena, i uvijek imamo argumente i za i protiv

Objavljeno

-

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon sjednice Vlade da se o politici stabilnog tečaja kune prema euru raspravlja već dva i pol desetljeća, da postoje argumenti i za i protiv nje, no istaknuo je da ne treba zanemariti činjenicu da je Hrvatska visoko euroizirana i da su i privatni i javni dugovi vezani uz euro.

“HNB je neovisna institucija i kao takva sva su naša razmišljanja i promišljanja o monetarnoj politici uvijek sa tom činjenicom vođena”, istaknuo je Marić, prenosi HRT

Ocijenio je da je jučer na Vijeću za gospodarska pitanja bio “jedan jako dobar i konstruktivan sastanak kod predsjednice”, odgovorio je Marić na upit novinara da komentira preporuke Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Dosta sam pažljivo iščitavao njihove preporuke po pitanju porezne reforme, kao da smo se gotovo u potpunosti usuglasili isto, kao i po pitanju javnog duga, ali opet ponavljam, što se tiče monetarne politike, što se tiče samih komentara, da ipak malo više pitate Hrvatsku narodnu banku”, kazao je Marić.

“O politici stabilnog tečaja kune govorimo otkad je kuna uvedena, i uvijek imamo argumente i za i protiv. U prilog dizanja konkurentnosti, osim deprecijacije kune ide porezna reforma koju smo pokrenuli.

Ne treba zanemariti niti činjenicu da smo visoko euroizirano društvo i gospodarstvo i da je, od privatnih do javnih dugova, sve dobrim dijelom vezano uz euro. Sigurno treba uzeti i jednu i drugu činjenicu u obzir”, smatra Marić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari