Pratite nas

Gospodarstvo

Zdravko Marić: Teško je smanjiti poreze uz gubitaše poput Uljanika

Objavljeno

na

Foto: Hina

Vrijeme je da država prestane sanirati gubitaše jer svaka injekcija novca njima umanjuje prostor za smanjenje poreza građanima, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

U medijima se nagađalo da Zdravko Marić odlazi iz Vlade, no ministar financija u razgovoru za Večernji list takve sugestije, bar u ovom trenutku, otklanja i najavljuje promjene u poreznom sustavu koje bi trebale rezultirati jeftinijom hranom za građane.

Poručuje i da je vrijeme da država prestane sanirati gubitaše jer svaka injekcija novca njima umanjuje prostor za smanjenje poreza građanima.

Na pitanje hoće li se realizirati godišnja prognoza o rastu BDP-a za 2,8 posto, Marić je u razgovoru za Večernji list rekao: “Rast u drugom tromjesečju bio je upravo u skladu s našim očekivanjima, prema do sada objavljenim visokofrekventnim podacima. S druge strane, rast u prvom tromjesečju ove godine svakako je bio ispod ondašnjih očekivanja. Projekcija Vlade RH od 2,8 posto za cijelu 2018. ostaje dostižna”.

“Da bi se i ostvarila, osim nastavka trenda domaće potražnje iz prve polovice godine, povoljnog kretanja inozemne potražnje za domaćim robama i uslugama, trebat će i ubrzanje investicijske aktivnosti do kraja godine.

Moram reći da smo u prvoj polovici godine očekivali bolje rezultate od investicijske potrošnje, a ono što ohrabruje u ovom pogledu pozitivni su trendovi u građevinskoj djelatnosti”, kazao je, između ostaloga, Marić.

Nino Raspudić: Hoće li s Uljanikom konačno potonuti i IDS?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

VLADA – U Hrvatskoj niža stopa nezaposlenosti od eurozone

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o provedbu aktivne politike zapošljavanja u 2018., a ministar rada Marko Pavić tom se prilikom pohvalio da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti od 7,5 posto, što je manje od prosjeka eurozone.

Već peti mjesec stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj manja je od one u eurozoni, izjavio je Pavić na sjednici Vlade te posebno naglasio 96.058 više zaposlenih nego prije tri godine.

U prve dvije godine mandata ove Vlade osigurano je 4,5 milijarde kuna za programe zapošljavanja, a ove godine na raspolaganju je dvije milijarde kuna.

Predstavljajući izvješće, ministar se posebno osvrnuo na kritike  vezane uz ugovore na određeno vrijeme koje se nude mladima.

I na tom je području, istaknuo je, prisutan pozitivan trend pa poslodavci unutar godine dana sve više prebacuju mlade zaposlenike iz određenog u neodređeni radni status. Tako je je 2015. fiskalnu olakšicu za to koristilo 33.000 poslodavaca, a 2018. bilo ih je 101.000.

“Politika Vlade je dovela do toga da imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, ubrzanje gospodarskog ciklusa i povećanje stope zaposlenosti koja je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 66 posto”, istaknuo je ministar rada.

Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja za razdoblje od 2018. do 2020. Vlada je donijela u prosincu 2017. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predsjednica otvorila novu zgradu putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženici

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je otvorila novu zgradu putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženici, koju je označila kao novi važan iskorak za hrvatski turizam koji nema samo značaj za Zadar kao suvremeni lučki grad i važno jadransko čvorište, već i za cijelu državu.

Predsjednica je u izjavi podsjetila kako je prije manje od tri godine na istom mjestu postavila kamen temeljac za ovu zgradu “koja sada u punom sjaju stoji pred nama”.

“Kazala sam tada kako se divim entuzijazmu čelnika Zadra, Zadarske županije i lučke uprave jer su unatoč zaprekama na koje su nailazili ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Danas samo mogu kazati kako se taj entuzijazam i trud isplatio i kako se za prave razvojne projekte uistinu vrijedi boriti”, rekla je predsjednica.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić izvijestio je kako je gradnjom nove luke u Gaženici promet brodova na kružnim putovanjima povećan s 30.000 u 2013. na 167.000 putnika u 2018. godini.

“Naša prednost u odnosu na druge etablirane kruzing luke na Jadranu je ogromna, jer u krugu od nekoliko kilometara imamo terminal, zračnu luku, autocestu i dovoljan broj parking mjesta, gradsko središte s velikim kulturnim sadržajima. Vjerujem da ćemo ove jedinstvene prednosti zajednički iskoristiti u kvalitetnije brendiranje Hrvatske”, poručio je Škifić.

Nakon otvaranja putničkog terminala, predsjednica će sudjelovati na svečanoj sjednici zadarske Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije, na kojoj će se dodijeliti godišnje nagrade te županije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari