Pratite nas

Kronika

ZDRAVKO TOLIMIR – Zbog genocida u Srebrenici umrijet će u zatvoru

Objavljeno

na

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je potvrdilo doživotnu zatvorsku kaznu za Zdravka Tolimira, pomoćnika zapovjednika Vojske Republike Srpske, prenosi kamenjar.com

Tolimiru je potvrđena kazna doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, a ukinut mu je dio presude Raspravnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi.

Bivši Mladićev pomoćnik je u sudnici nosio oko vrata obješen veliki drveni križ, a tijekom izricanja presude se smješkao i stalno se križao.

Žalbeno vijeće je odbilo većinu Tolimirovih prigovora na presudu, a njegove argumente o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju smatra neosnovanim.

Kako piše klix.ba, prisilno premještanje stanovništva u Srebrenici i Žepi Žalbeno vijeće Haškog suda nije ocijenilo kao genocid. Iako je postojao plan da se protjeraju muslimani, Žalbeno vijeće nije uvjereno da je cilj takve politike bio da se fizički ukloni to stanovništvo.

Ubojstvo Avde Palića i drugih istaknutih osoba, smatra Vijeće, ne može se smatrati genocidom. Također, ubojstvo muslimanskih mladića u blizini Trnova ne može se smatrati dijelom udruženog zločinačkog poduhvata s konačnim ciljem genocida.

[ad id=”68099″]

Ipak, preostale osuđujuće presude, posebno one za ubijanje muškaraca u Srebrenici i nanošenje teških duševnih boli, te njegova odgovornost u njima ne zaslužuju smanjenje kazne. Stoga mu je Žalbeno vijeće potvrdilo doživotnu kaznu zatvora.

U prosincu 2014. godine Raspravno vijeće Haškog tribunala većinski je utvrdilo da je Zdravko Tolimir kriv za kazneno djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida.

Tolimir (64) je tijekom rata u BiH 1992.-95. bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Žalbeno vijeće je priopćilo da će se naknadno odrediti gdje će Tolimir odležati ovu, najstrožu moguću kaznu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Bivša državna tajnica Rimac dovedena u Uskok na ispitivanje

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac dovedena je u petak navečer na ispitivanje u Uskok gdje je ranije tijekom dana zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije ispitan predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

”Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova”, tvrdi tvrtka.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Vlada razriješila dužnosti Josipu Rimac i Anu Mandac

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac, doznaje Večernji List.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen je jutros, potvrdio je za Večernji list njegov odvjetnik Vladimir Terešak. Među onima koji su privedeni je i Josipa Rimac, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina i državna tajnica u ministarstvu uprave.

Istragom je obuhvaćeno do sada  između 10 i 15 osoba, a  N1 navodi da je među uhićenima i Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, kao i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

Plenković: Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari