Connect with us

Kolumne

Zdravko Tomac: Aktualna vlast nema se pravo junačiti glede Veljka Marića

Objavljeno

-

Pravo je pitanje koje svi prešućuju jest tko je kriv u Hrvatskoj za tragediju i nepravdu koju je doživio hrvatski branitelj Veljko Marić. To se pitanje ne postavlja, a još manje se traži istina u odgovoru na to pitanje. Umjesto toga nastala je utrka tko će si pripisati veće zasluge što je Veljko Marić konačno isporučen Hrvatskoj.

[ad id=”68099″]

To isporučenje nije oslobodilo Veljka Marića nepravde i nezakonite presude, čak obrnuto, Hrvatska je, prihvaćajući presudu Veljku Mariću od 12 godina, prihvaćajući kako će on i dalje izdržavati presudu srbijanskog suda, kako kaže ministar pravosuuđa Orsat Miljenić  “on je zatvorenik kao i svaki drzugi zatvorenik”, legalizirala nezakonitu presudu Srbijanskog suda.  Zato treba podsjetiti kako je hrvatska vlast sudjelovala, omogučila, nepravedno i nezakonito suđenje Veljku Mariću.

Još 1991. godine, Hrvatski je sabor donio odluku da nakon razdruživanja sa SFRJ ne priznaje nikakve pravne akte bivše SFRJ, a posebno ne priznaje optužnice i presude vojnih sudova koji su sudili hrvatskim braniteljima za navodno počinjene zločine u obrani Hrvatske od aresije Srbije i JNA.

Nakon slučaja Purda, Vesne Bosanac i pokušaja optuživanja tridesetak hrvatskih branitelja, nakon što se Srbija proglasila nadležnom suditi za navodne zločine izvan Srbije, Hrvatska je bila dužna svim sredstvima to osporiti i ne priznati to ni pod koju cijenu. U to vrijeme donešen je Zakon o ništetnosti pravnih akata bivše SFRj koji je još jedanput proglasio protuzakonitim svako suđenje hrvatskim braniteljima u Srbiji za navodno počinjene zločine na teritoriju Hrvatske u vrijeme agresije na Hrvatsku. I nakon toga zakona, na vidjelo dolazi veleizdajnička politika hrvatske vlasti. Tadašnji predsjednik, Ivo Josipović tuži Hrvatski Sabor Ustavnom sudu i traži da on poništi Zakon o ništetnosti kao protuustavan. Obrazloženje je i smiješno i tužno. Kaže bivši predsjednik Ivo Josipović da se tim zakonom krše ustavna prava branitelja da dokažu svoju nevinost na srb sudovima. Kako to dokazivanje izgleda vidjelo se na suđenju Veljku Mariću, koje je bilo nepošteno i na kojem je nevin čovjekk protuzakonito osuđen na 12 godina robije.

Politiku Ive Josipovića slijedio je premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić te ministri u Vladi. Vlada je tražila od Ustavnoga suda da poništi Zakon o ništetnosti kako bi se omogučilo da srbijanski sudovi sude hrvatskim  braniteljima bez ikakvih smetnji. To suđenje i presuda kao i priznavanje prava Srbiji da sudi hrvatskim braniteljima za navodne zločine počinjene na teritoriju Hrvatske, u obrani Hratske, je narušavanje suvereniteta Hrvatske kao suvererene države.

Iz navedenog je vidljivo da su Ivo Josipović i sadašnja Vlada sukrivci za nepravdu i patnje koje je proživio Veljko Marić narušivši bitno svoje zdravlje. Dakle, vlast hrvatske države stvarala je uvjete i podržavala srbijansku politiku koja je na nepoštenom i nezakonitom suđenju nanijela strrašnu nepravdu Veljku Mariću. Osim toga, sve donedavno hrvatska vlast nije ništa ozbiljno poduzimala da se Veljko Marić barem isporuči Hrvatskoj. Tek nakon inicijative hrvatskih europarlamentaraca, a posebno nakon posjeta Marijane Petir Veljku Mariću, hrvatska vlast se uključila i počela raditi ono što je morala raditi davno prije.

S obzirom da je hrvatska vlast kriva za stradanje, za patnje i gubitak zdravlja Veljka Marića nema nikakvo moralno pravo isticati neke svoje zasluge. I još nešto treba reći, dobro je da se Veljko Marić vratio, ali nije dobro što ga sadašnja vlast i dalje tretira kao zločinca i što je faktično priznala i legalizirala nezakonitu presudu srbijanskog suda. Ta presuda se mora poništiti i ukinuti jer je donešena na nezakonit način i na nepoštenom suđenju. Hrvatski sabor je dužan primijeniti Zakon o ništetnosti, a hrvatski sudovi uključujući i Ustavni sud kroz odgovarajuću pravnu proceduru trebaju poništiti odluku srbijanskog suda, proglasiti Veljka Marića nevinim i idmah ga pustiti na slobodu.

Nije dovoljno pomilovati Veljka Marića da bi došao na slobodu jer čin pomilovanja uključuje priznavanje valjanosti presude. Ako Hrvatska ne poništi tu presudu, stvorit će se presedan za buduća suđenja i legaliziranje prava Srbije da uhićuje hrvatske branitelje i da im sudi na nezakonit način kako je učinila Veljku Mariću. Ono što je najciničnije i najnemoralnije jest pokušaj vrha vlasti da svoju krivnju i svoje sudjelovanje u tragediji Veljka Marića pokuša pretvoriti u svoje zasluge. Moralno bi bilo, zbog svega što su učinili, što su doprinijeli tragediji Veljka Marića, da se sada ne pokušavaju pretvoriti u junake koji su ga spasili.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari