Pratite nas

Kolumne

Zdravko Tomac: Hasanbegović ključna točka zadnjeg boja u obrani neistine o našoj prošlosti

Objavljeno

na

I nakon izbora nove Vlade ideološke borbe ne samo da nisu prestale, već su se i pojačale.

[ad id=”68099″]

Prije tjedan dana, na samoj sjednici sabora, s obzirom na to da je direktno prenošena na televiziji, oni koje je to zanimalo mogli su se uvjeriti kako je Kukuriku koalicija, koja je odlazila u opoziciju sustavno, smišljeno i vrlo organizirano krivotvorinama i teškim lažnim optužbama optuživala novog premijera i njegove ministre, koji još nisu bili ni izabrani, istaknuo je politički analitičar Zdravko Tomac za direktno.hr.

“Premijer je mirno sjedio, slušao i šutio. Njegova šutnja još je više iritirala napadače i imali smo priliku vidjeti zastupnike SDP-a, a posebno zastupnice kako u njima raste bijes i kako postaju sve radikalniji, kako bi natjerali premijera da odgovori na njihove uvrede. Koncentracija napada bila je na četiri osobe; na mandatara Tihomira Oreškovića, na predloženog ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, sada bivšeg ministra branitelja Miju Crnoju i ministra obrane Josipa Buljevića. Međutim, i drugi ministri su obasuti brojnim i lažnim optužbama. Vladajuća koalicija Zorana Milanovića i Vesne Pusić na svom odlasku stvarala je kaos i pravi pakao pretvarajući na sramotan način, Hrvatski sabor u mjesto sotoniziranja i vrijeđanja bez ijednog argumenta budućeg premijera i njegovih ministara”, izjavio je.

U tom vrijeđanju dosadašnja vlast je koristila sva nedopuštena sredstva te je svojim uvredama vrijeđala ne samo premijera i njegove ministre nego se vrijeđanje proširilo i na Židove i Izrael, jer je, podsjećamo, Tihomir Orešković optužen da je mason, da je predstavnik masonerije i židovstva koje vlada svijetom.

“Oreškovića su optužili kako je poslan u Hrvatsku da ju podčini i pokori ciljevima masonerije i židovstva shvaćenog u negativnom smislu. Tu je prednjačila dugogodišnja zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović, koja je čak slikovito rekla da u prezentaciji Tihomira Oreškovića postoji piramida i još samo nedostaje oko. S obzirom na to da je Tihomir Orešković vrlo uspješan menadžer i probio se u vrh jedne od najvećih židovskih kompanija, dakle da je postao dio upravljačke elite i da ima iza sebe moćne financijske institucije u kojima Židovi imaju ključnu riječ, napad na Oreškovića je napad i na Izrael, koji je označen kao jedan od strateških partnera nove vlasti. To je bio primjer govora mržnje s dalekosežnim negativnim posljedicama za Hrvatsku. Ruganje budućem premijeru prevršilo je svaku mjeru. Čak su ga pitali šuti li možda zato što ne razumije hrvatski jezik pa im ne može odgovoriti”, istaknuo je.

Sramotna predstava u Hrvatskom saboru na silasku s vlasti s čime se poraženi nisu mogli pomiriti bila je sinkronizirana s demonstracijama i vulgarnim napadima i uvredama, koje su doživjeli budući ministri ispred Hrvatskog sabora. Čak su ministru Zlatku Hasanbegoviću skandirali Goebbels, Goebbels, podsjetio je Tomac.

“Optužili su ga da je ustaša, da negira antifašizam i izmišljali su, navodno njegove izjave, koje ga svrstavaju u pobornike fašizma, a ne antifašizma. Pokazalo se da uopće ne poznaju život i djelo novog ministra kuture, da nisu pročitali niti jedan njegov članak, niti njegove knjige, nego da su mu presuđivali na bazi jedne rečenice izdvojene iz konteksta, posebno rečenicu u kojoj je rekao da je ‘antifašizam floskula’. Da su se informirali, barem površno, o Zlatku Hasanbegoviću, upoznali bi se s činjenicom da je njegov mentor, kod kojeg je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio doktor Ivo Goldstein, koji danas u svom uredu, kao veleposlanik u Parizu, drži na počasnom mjestu Titovu sliku. Nisu si postavili pitanje što se to dogodilo s Goldsteinom da je promovirao Goebbelsa i ustašu za doktora znanosti”, rekao je.

Doktor Zlatko Hasanbegović je priznati znanstvenik, ali i aktivni vjernik musliman i društveni radnik, koji se bori za istinu. Kao i mnogi drugi znanstvenici u Hrvatskoj, u svojim djelima i javnim nastupima vrlo argumentirano dokazuje da je suverena hrvatska država nastala u Domovinskom ratu i da je Domovinski rat temelj ove države.

“On dokazuje, kao i mnogi drugi znanstvenici, da se na kraju Drugog svjetskog rata dogodio veliki politički obrat, odnosno da je nakon pobjede Titove jugoslavenske vojske nad fašizmom nastupila komunistička revolucija, koja je poništila veliki dio stečevina antifašističke borbe hrvatskog naroda. Točno je da je ZAVNOH upisan u izvorne osnove hrvatskog ustava kao jedan od temelja hrvatske države, ali su upisani i neki drugi događaji iz hrvatske povijesti, tako da ZAVNOH nije jedini temelj na kojem se stvorila hrvatska država. ZAVNOH je bio za demokratsku buduću Hrvatsku, za višestranačku, a ne samo komunističku. ZAVNOH je bio za visoki stupanj samostalnosti buduće hrvatske države, za slobodne izbore i nacionalnu ravnopravnost. Međutim, sve je to poništeno. HSS i druge stranke su prevarene i uvedena je komunistička diktatura, koja se nije razlikovala od staljinističke diktature. Dakle, Hasanbegović spada u onu grupu hrvatskih povjesničara i političara koji se bore za istinu, koji tvrde da nakon rušenja fašizma, hrvatski narod nije ostvario svoju slobodu i svoju državu, nego da mu je nametnut novi totalitarizam, komunistička diktatura i da su ukinute sve stečevine ZAVNOH-a i hrvatske samostalnosti”, tvrdi Tomac.

Zbog tih razloga i Slavko Goldstein, koji je sa sinom napisao veliku monografiju o Titu, kritički je rekao da se Tito poslije 1945. godine ne može ubrajati u antifašiste, što znači da, tvrdi Tomac, niti Hrvatska i Jugoslavija poslije ’45. nisu imale antifašistički sustav nego diktaturu, koja se temeljila na masovnim zločinima i zatiranju slobode hrvatskog naroda.

“Tu je bit neslaganja. Komunisti i njihovi sljedbenici i danas u Hrvatskoj žele nametnuti laž da je Hrvatska nakon ’45. godine bila antifašistička država. Jugoslavija je nažalost bila hudojamski totalitarna država u kojoj je Hrvatska imala samo formalno neke karakteristike samostalne države u kojoj su Hrvati bili pod terorom crvenog fašizma. Rekao sam hudojamska diktatura, jer je dosada otkriveno 1700 hudih jama, masovnih grobnica i stratišta u kojima su zakopani deseci tisuća žrtava komunističkog zločinačkog sustava. Za takav sustav ne samo Zlatko Hasanbegović, nego i brojni hrvatski povjesničari, znanstvenici i političari s pravom tvrde da je to bio oblik genocida nad hrvatskim narodom. Oni koji neopravdano napadaju Zlatka Hasanbegovića trebali bi pročitati osudu Josipa Broza Tita i njegovog zločinačkog sustava, koju je donijelo Hrvatsko nacionalno etičko sudište i obrazložilo vrlo argumentirano, činjenicama koje su neopovrgljive. Dakle, Zlatko Hasanbegović, kao povjesničar, bori se za istinu, bori se argumentima i činjenicama, a njegovi protivnici, koji žele dokazati da je Hrvatska ’45. stvorena kao slobodna demokratska država na temeljima antifašizma svaki pokušaj otuđivanja istine proglašavaju napadom na antifašizam. Ne može biti antifašizam poredak koji organizirano ubija desetke tisuća ljudi bez suda. Ne može biti antifašizam poredak u kojem je dosad otkriveno 1700 masovnih stratišta. Ne može biti antifašizam Huda jama, koja je otkrila da se radilo o industriji zločina, o smišljenom ubijanju koje je trajalo mjesecima. Ne može biti antifašizam poredak, koji je organizirao ubojstva Hrvata širom svijeta, svakako bez suđenja. Ne može biti antifašizam poredak u kojem su ukinute nacionalne slobode, višestranačje, vjerske slobode. Ja sam taj antifašizam nazvao crveni fašizam, a Hasanbegović je rekao da je floskula. Bio je vrlo blag u kritici. Problem je u tome što sljedbenici titoizma i komunizma ne žele čuti istinu o tome što se stvarno događalo ’45. godine. S kim smo se mi borili 90-ih godina za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Neće prihvatiti istinu da su se zločini učinjeni na kraju Drugog svjetskog rata i poslije njega od strane Titove armije ponovili i 90-ih godina u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Nije li Ovčara, nije li Srebrenica dokaz da se i tada u kršenju prava na samostalnost hrvatskog i drugih naroda bivše Jugoslavije vršilo masovno ubijanje kao i u Huda jami”, podsjetio je.

Zato Tomac smatra kako je u pravu Zlatko Hasanbegović, kao i mnogi drugi kada tvrdi da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu, odnosno kada kaže da je tzv. antifašizam poslije Drugog svjetskog rata bio floskula, pokriće za komunističke zločine i diktaturu.

“Napadi na novog ministra kulture pokazali su svu bijedu sljedbenika komunističke diktature u trenutku kad shvaćaju da dolazi vrijeme da se utvrdi istina i da se ukinu privilegije i monopol nad istinom komunista i njihovih sljedbenika. Zlatko Hasanbegović je izabran kao ključna točka posljednjeg boja u obrani neistine o našoj prošlosti. Na obrani komunističkih zločina i teškom optuživanju svakoga tko je govorio istinu o tim zločinima temeljile su se privilegije sljedbenika i političke djece komunizma. Oni su uživali privilegije i dobivali velike novce, oni su se izborili da oni budu konačni suci oko ideoloških sporova, oni su imali monopol na istinu. Svi oni koji su pokušavali utvrditi pravu, a ne lažnu istinu, bili su potiskivani iz javnog života. Zato i u djelu medija i pred saborom i u Saboru prisustvovali su posljednjem komunističkom boju, posljednjem napadu protiv onih koji dolaze na vlast, a koji će ukinuti njihove privilegije i otvoriti društvenu scenu za demokratski dijalog u traženju istine”, kaže Tomac.

Tomac vjeruje kako će nova vlast, a i ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukinuti monopol u kulturi komunista i njihovih sljedbenika, ali da neće nametnuti novi monopol, nego da ćemo konačno uspostaviti demokratski sustav, bez monopola bilo koje ideološke grupacije.

“Na kraju, vrlo je karakteristično da veliki dio medija i dalje brani neistinu o našoj prošlosti i da svaki pokušaj demokratske rasprave u traženju istine sotonizira. I dalje je na najvećem udaru Tomislav Karamarko. Jednostavno neće čuti da je on već bezbroj puta ponovio i ponavlja rečenicu: ‘Ja sam antifašist, ali i antikomunist. Ja sam antitotalitarist.’ To se može reći i za ministra kulture i za druge koji dolaze na vlast. Međutim, oni koji imaju monopol vlasti i privilegije osjećaju se ugroženima, jer znaju da će u demokratskoj atmosferi i demokratskom dijalogu u kojem se uvažavaju činjenice izgubiti svoje privilegije”, objasnio je te tvrdi kako je uvjeren kako će nova vlast biti antifašistička, ali ne samo antifašistička, nego i antikomunistička, antitotalitarna, dakle demokratska.

“Uvjeren sam da će biti domoljubna i da će braniti hrvatske nacionalne interese, ali u toj obrani hrvatskih nacionalnih interesa neće biti šovinistička, kako ju optužuju. Nevladine udruge i dalje trebaju Hrvatsku, ali ne trebaju nevladine udruge, koje na bazi monopola svoga komunističkog svjetonazora sustavno rade protiv hrvatskih nacionalnih interesa. Upravo koristeći velika sredstva, koja im je davala hrvatska država. Zato su u pravu oni koji kažu da je velika buka, između ostalog dignuta i zbog toga kako bi se stvorila atmosfera u kojoj će biti teško ukinuti privilegije. Tu sam uvjeren da su udarili na novog ministra kulture, da su protiv njega jer je on u svom životu pokazao da je hrabar i odlučan te da neće podleći nikakvim pritiscima. Smiješno je danas optuživati Hrvatsku da je fašistička, da su načela antifašizma ugrožena. Moramo se boriti istinom protiv svih totalitarizama i svih oblika privilegija i ostataka nedemokratskih sustava. Kako se radi o velikoj povijesnom promjeni u kojoj po prvi puta u Hrvatskoj u vrhu vlasti nema više bivših komunista ni njihovih sljedbenika u kojoj su u vrhu vlasti hrvatski domoljubi i vjernici, razumljiv je otpor toj vlasti komunista i njihovih sljedbenika, ateista i agnostika. Ali, taj otpor neće dugo trajati. Ne trebaju nam masovne lustracije, treba postepeno na demokratski način uvoditi promjene u kojima će postepeno s društvene scene silaziti zagovornici titoizma i jugoslavenstva i borbeni ateisti, koji su pokušali zakonima i na drugi način ukrasti katoličku dušu hrvatskom narodu”, zaključio je Tomac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

HODAK: Pobjednika u Vukovaru međunarodna zajednica natjerala je da oprosti poraženima

Objavljeno

na

Objavio

Priča o Hrvatima i njihovom odnosu prema Vukovaru nikada neće biti ispričana do kraja. Postaje pomalo dosadno, kao nešto naučeno napamet i naštrebano, nabrajati što se to 1991. godine dogodilo na istoku Hrvatske.

Ovčara, bolnica, Velepromet, masovna strijeljanja, masakr u Borovu Selu, tisuće “nestalih”, 30.000 logoraša bez satisfakcije, neosuđeni ratni zločinci koji se cinično cerekaju svojim silovanim žrtvama nasred ulice.

Hrvatska nije vojnom akcijom oslobodila Vukovar. Pregovori s generalom Jacques Kleinom vukli su se godinama. Tuđman načet bolešću, Haag na vratima, Vesna Škare Ožbolt i Jadranka Kosor na “braniku domovine” i rađanje monstruma. Zakon o oprostu je taj monstrum. Pobjednik je bio od međunarodne zajednice natjeran da oprosti poraženima.

Sjetimo se samo partizana koji su vječno nadahnuće raznih Slavica Lukić, Ivanki Toma, Žarka Puhovskih, Borisa Vlašića, Gorana Gerovaca i tisućama orjunaških nostalgičara i “novokompovanih” četnika na koje je i SOA nedavno javno upozorila. Svi oni savršeno znaju kako su njihovi partizani “opraštali” poraženim ustašama, Nijemcima odnosno tzv. folksdojčerima, Talijanima, “narodnim neprijateljima” itd.

Svi su oni doživjeli pogrom nakon “oslobođenja”. No, stigla su moderna multikulturalna vremena koja u Hrvatskoj bespogovorno i odmah inzistiraju na “oprostu” i pomirbi s poraženim neprijateljima, kao npr. u slučaju Vukovara. Toga nema nigdje drugdje u svijetu. Tako smo dobili od Ustavnog suda “Lex Vukovar”. Penava, naivan k’o francuska sobarica, ljut je k’o ris zbog loše obavljenog posla uslijed čega stradalnici srpske agresije već 28 godina čekaju pravdu.

Čak se i Marinko Jurasić u Večernjaku pita: “Kome koristi status quo?“ Je li tu naivan Penava ili Jurasić? Možda koristi Vladimiru Vezmaru, osumnjičeniku za ratne zločine koji je prije šest mjeseci priveden bez lisičina na rukama.

Ovih dana vratio se na svoj posao u Gradsku upravu Grada Vukovara. To se zove kraljevski tretman! Nije cinizam. Sjetite se Tomislava Merčepa i njegovog tretmana prigodom privođenja. Još su samo nedostajali lanci.

Svima koji su s hrvatske strane bili privođeni uvijek su bile stavljene lisičine, ali našem Vladimiru dopustili su da prigodom uhićenja drži ruke u džepovima. Sada se brani sa slobode, opet s rukama u džepovima.

I kapetan Dragan će uskoro će na slobodu. Usput rečeno, branio sam u priličnom broju postupaka protiv naših branitelja zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina. Ne sjećam se ni jednog jedinog slučaja da je bilo tko bio priveden s rukama u džepovima. Dobro, hrvatski su branitelji ionako opasni. Najbolji dokaz tomu su Bljesak i Oluja.

Sada naš dekoncentrirani Penava moli i predlaže institucijama sustava da napokon počnu raditi svoj posao. Najprije neka napokon otkriju gdje su završili nestali iz 1991. godine, zatim tko su i gdje zločinci odgovorni za masakr u Borovom Selu, potom da se napokon dosudi pravedna satisfakcija za 30.000 logoraša kojima su lomljene kosti i duša u agresorskim kazamatima, i napokon da započne privođenje onih za koje postoje konkretni dokazi kako su okrvavili ruke nakon 18. studenog. Nakon tog “neustavnog” Penavinog zahtjeva diglo se na zadnje noge sve što je progresivno, lijevo, suživotno, pravedno i socijalno.

Marinko Jurasić je blago zgranut: “Penavina emotivna reakcija ljudski je razumljiva jer on predstavlja vukovarske branitelje i stradalnike koji 28 godina čekaju na pravdu. Čekaju i neki Srbi”. Trebali bi kao povijesnog “znalca” iskoristiti Hrvoja Klasića pa neka nam objasni kako su nakon ’45. godine prošli oni ustaše i Nijemci koji su čekali pravdu.

Penava je vjerojatno i sam shvatio koliko je “drugarski” zastranio kad ga je jedan liberalno blagi partijaš Žarko Puhovski usporedio s drugom majorom Veselinom Šljivančaninom. Ni manje ni više!!! Naš Žare misli piše i tvrdi da je Penava “predstavnik primitivnog patriotizma”. Analogno tome i Šljivančanin je primitivni patriot koji je, zbog te primitivnosti, dobio u Haagu, mislim, 17 godina. Koliko bi tek morao dobiti Penava slijedom simetrije s drugom majorom?

Kao u najboljim danima Blanke Vlašić skočila je u vis i Ivanka Toma u Jutarnjem. “Iza kulisa” joj palo na pamet pitanje: “Želi li Penava dobro Vukovaru?” Ljuti našu Ivanku što retrogradni gradonačelnik ne shvaća da “ako želi dobro svome gradu i njegovim stanovnicima treba imati viziju drugačije i bolje budućnosti”.

Po njoj je ta vizija jako slična jednoj viziji koja nas je koštala više od 16.000 mrtvih, razrušenih gradova i sela, protjeranih iz Iloka i Vukovara, razaranja Dubrovnika, Gospića, Splita, Zadra, Karlovca, Osijeka…

Riječ je o viziji “bratstva i jedinstva”. Na kraju će po našoj lijevoj medijskoj falangi ispasti da Vukovaru žele više “dobro” ratni zločinci, Šljivančanin, JNA, mesari iz Borova Sela, navijači Zvezde i Partizana negoli Penava. Ovi posljednji se na svakoj utakmici već godinama pojavljuju s parolama “Drugačija i bolja budućnost” i “Vukovar je naš”, doslovno primjenjujući načelo jednojezičnosti i pišući svoje želje isključivo na ćirilici.

I tu vidim ozbiljnu pogrešku inače bezgrešne Pučke pravobraniteljice Lore Vidović kao i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. Naime, naša je Lora trebala odmah oštro upozoriti “grobare” i “delije” da po Ustavnom sudu RH moraju svoje snove o njihovom Vukovaru pisati dvojezično i na ćirilici i na latinici.

Kako razriješiti taj vukovarski rašomon? Svidio mi se jedan progresivno-liberalni model iz Nizozemske. Njih su, kao što znate, nepravedno napadali da su oni “kobajage” krivi što su nekonfliktni Srbi 1995. godine počinili genocid nad muslimanima u Srebrenici.

Niži sud je presudio da su “njihovi” koji su čuvali “sigurnu zonu” od napada generala Mladića odgovorni za smrt 8.400 ljudi ili otprilike 30%. Onda, kako to već ide u pravim demokracijama, otišla je žalba na Vrhovni sud Nizozemske koji je utvrdio da Nizozemci imaju “vrlo ograničenu odgovornost”, samo negdje oko 10%.

Nešto slično kao i Vrhovni sud RH u slučaju Tomislava Merčepa. I sada nizozemska vlada mora platiti 10% odštete obiteljima žrtava, a ne, Bogu hvala, čak 30%. To bi ujedno mogao biti putokaz za 30.000 naših zarobljenika u srbijanskim logorima. Neka svaki dobije 10% u srpskim dinarima osim Freda Matića koji je sad u Bruxellesu. Njemu treba isplatiti u ”evrima”.

I na kraju na znanje našim novinarima ili kako im je tepao Lav Trocki “intelektualnim proleterima“” u RH postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji u članku 8. kaže: “Odredbe ovog Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina MORAJU se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”. Sad neka svatko sam za sebe zaključi koliko je odluka Ustavnog suda pridonijela razumijevanju, solidarnosti, snošljivosti i dijalogu među Hrvatima i Srbima u Vukovaru.

Uglavnom, bit će po staroj latinskoj: “Ex nihilo, nihil fit“ ili “ni od čega, ništa”.

Kad sam već, pišući ovu kolumnu, spomenuo famoznu Loru Vidović, pučku pravobraniteljicu, red je da je opet pohvalimo.

Treba pohvaliti nju i one koji su digli ruku za njen izbor. Moj bivši portal dnevno.hr misli da se Lora nepravedno zapostavlja. Ne mogu vjerovati! Zašto? Lorica je, naime, IX. bojnu HOS-a, znači redovnu postrojbu Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, nazvala “ustaškom bojnom”.

Da popularna Lora čita Narodne novine umjesto Indexa, Nacionala, Telegrama, Novog lista i dnevno.hr, možda, samo možda bi tamo mogla naletjeti na neki članak o Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i napokon doznati tko se može smatrati hrvatskim braniteljem.

Ona je za sada sigurna da je “predsjednik” svih hrvatskih branitelja Zoran Erceg koji se filmskom kamerom prišuljao opasnom Ratku Mladiću iza leđa i tako za nju dobio čin heroja hrvatskih branitelja. Dakle, u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata lijepo piše, na latinici, da se braniteljem smatra pripadnik Oružanih snaga RH (Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, ministarstva nadležnog za obranu, policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga). Kad bi to kojim slučajem znala naša Lorica, ona bi doslovno zinula tako široko da bi joj se donja vilica spustila do poda.

Zamisli Lora, HOS je zakonom definiran kao dio hrvatskih branitelja te su istim zakonom priznate i njihove insignije, grb, zastava, a oni kao regularne jedinice HV-a. Mislim da bi Lora i raznorazni ljevičari dobili infarkt kad bi saznali da je sve to zakonski regulirala vlada – Ivice Račana. Zna se – starog ustaše! Kakve veze ima “hrvatska pobjednička vojska” s ustašama, to nam Lora do sada nije uspjela objasniti. Ma ni ne treba jer je sve jasno. “Njojzi” je to sve već odavno objasnio Milorad Pupovac. A tko je objasnio sutkinji Prekršajnog suda u Čakovcu da je poklič “Bog i Hrvati” remećenje “javnog reda i mira” zasad nije objašnjeno. Sumnja se na nekog iz Gerinog “Obzora”.

Ana Krasnay na fejsu bodri i moli: “Budimo ljudi. Nije teško! I majmunima je uspjelo!” Doista živimo u tragičnim vremenima.

Dikan Radeljak je u “tragičnom” raspoloženju pa se pita “Koja je razlika između grčke i hrvatske tragedije? Za razliku od grčke tragedije koja je zasnovana na mitu, hrvatska je zasnovana na mitu i korupciji”.

Srbija je jako senzibilna i osjetljiva na samu riječ genocid. Tako Jutarnji od 28. lipnja javlja: “U Srbiji prijavili Kučana za ratni zločin i genocid?” Milan Kučan je po prijavi kršio pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije za vrijeme oružanog sukoba koji je trajao od 27. lipnja do 7. srpnja 1991. godine u Sloveniji. Šeprtljavi Slovenci. Srbima i JNA je u Srebrenici trebalo samo tri dana da poubijaju 8.400 muškaraca. I da se još usput bave poezijom “Nož, žica, Srebrenica…”

Zlobni desničari su začuđeni. Tvrde da brže ide smjena ministara nego smjena turista. Lako je kad smjene generala. On, ako voli putovati, postaje general-turist. Ministrima je malo teže. Jedina im je nada da će jednog dana, a možda i prije, i Plenkiju biti teško.

Imamo najgore rezultate mature dosad. Skoro 9.000 učenika je tresnulo iz hrvatskog i matematike. A nekad davno pljuckali smo po Stipi Šuvaru. Bojim se nepravedno. Branka Raguž nije začuđena. “Izbacili su Gundulića, Ujevića, Mažuranića, Schillera, Shakespearea, Gaussa, Pitagoru, Aristotela…, a uveli su produkciju selfija, slikanje u WC-ima, svadbene salone i diskoteke s “duck” usnama, marketing za influencere, silikonarstvo, youtubanje, chillanje, twerkanje, fridaysforfuture iliti legalno markiranje nastave itd.  Ispada da je 9.000 tisuća posrnulih još i dobar rezultat.

Milan Ivkošić provocira: “Ljevičari srušili Kuščevića, sad je na redu Trump”. Napokon u Gerinom “Obzoru” mudro pitanje. Postavio ga je Mirko Galić: “Kako odmjeriti je li važnija pravda za žrtve ili poštovanje ljudskih prava?” Mislim, ako pravda nije stigla do žrtava kako poštivati ljudska prava žrtvinih nasljednika?

Ljiljana Zmijanović dobila je spor na Upravnom sudu u Splitu. Ukinuta je odluka koja se s pravom kandidira za pravnu glupost godine. Nella Slavica, milošću ministra Ćorića, postala je ravnateljicom Nacionalnog parka Krka.

Zmijanović je u svemu imala bolje reference od Nelle, no uz to je imala, kao dragovoljka Domovinskog rata, skoro 500 sati u borbenom sektoru. Nella je bila bolja samo u jednome: navodno je bila u isto vrijeme članica HDZ-a i HNS-a. Dakle, najvažniji dio vladajuće koalicije bio je uz nju. Sad joj preostaje još jedino da se učlani i u SDP. Uz takvo članstvo, nakon sljedećih izbora za nju neće biti nikakve frke.

Jurica Pavičić vrhunski je filmski kritičar. K’o mali gledao je sve partizanske filmove. Njemu je bilo dovoljno da se zavali u Areni u široki stolac, pogleda Vrdoljakova “Generala” i “urbi et orbi” obznani svoju kritičarsku umotvorinu: “U subotu navečer, Pulski filmski festival otvoren je projekcijom ‘Generala’, jednog starački okoštalog filma koji ideološki, stilski i duhovno miriše na plijesan“” Šizofrena situacija naslućivala se čim je Vrdoljakov film dovršen. U slobodarskoj Puli je navodno zasjedalo vijeće za obranu antifašizma od Vrdoljaka i Thompsona. I zaključilo: non pasaran.

Hitno je Dana Budisavljević montirala film o Diani Budisavljević i tek tada je Jurica, antifašistički miran, krenuo u Pulu. “Dnevnik Diane Budisavljević” i “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” te “Srbenka” razveselili su dušu našeg Jurice, ali i Branu Pofuka, Geru, Radu i familiju… Miletić, Jakovčić i ostali progresivci mogu, nakon trijumfa partijskog socrealizma, malo zaboraviti na Uljanik i nadati se da će DORH zahvatiti amnezija.

Moram pogledati “Dnevnik…” jer se tim filmom dokazalo da je Pupi stvarno govorio istinu o tome kako je Tuđman devedesetih prekrstio 10.000 tisuća srpske “dece” na katoličanstvo. Sad je tu djecu spasila Diana Budisavljević uz pomoć Dane Budisavljević. Treba znati odabrati temu koja ima prođu!

Naravno, klerofašisti bi film o Vukovaru i Penavu za glavnog glumca. Oni su opterećeni prošlošću. Od Vukovara je prošlo samo 28 godina.  “General” je film iz već pljesnive prošlosti, a kako li su tek onda pljesnive teme kao Ovčara, proboj, 12 redarstvenika u Borovu Selu, bolnica, Blago Zadro… Ne bi Nina Obuljen dala lovu za tako daleke povijesne teme.

Treba nešto svježe, recimo nešto iz 1941. godine! Svježa roba iz kamenog doba. Ono što mene osobno veseli je spoznaja da srpski režiseri nisu pet kopalja iznad hrvatskih. Po najnovijim spoznajama bolji su samo za tri koplja. Sjetite se samo filma “Tko to tamo peva” i sve će vam biti jasno. Tamo snimaju muške filmove. Zato smo mi senzibilniji i romantičniji sa ženama.

Jedan moj prijatelj iz Splita otkrio je sveti gral za dugogodišnji sretni brak. Priča mi on: “Ja i moja žena svaki tjedan dva puta idemo na večeru u jedan fini restoran. Na stolu cvijeće, svijeće, savršena spiza, Oliver diskretno piva, ples, fini konjak na kraju. Jedino što ona ide utorkom (s ljubavnikom), a ja petkom (s ljubavnicom)!

Zvonimir Hodak / direktno.hr

 

HODAK: Što će se dogoditi ako grad Vukovar ne postupi po komandi ‘časnog’ Suda?

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Borislav Ristić: Kako pobijediti taj duh nezadovoljstva i općeljudske apatije?

Objavljeno

na

Objavio

Krajem prošlog stoljeća svi su nas uvjeravali kako ćemo do 2020. putovati letećim automobilima, imati kolonije na Marsu i androide koji će obavljati poslove umjesto nas, a umjesto toga smo dobili realnost nesnosnih prometnih gužvi, hipnotizirane zombi generacije koje nepomično zure u svoje mobitele i migrantske kolone na granicama.

Ipak, svi volimo sanjariti o budućnosti. Prilika je to da, zavaljeni negdje na plaži, mozak pustimo na pašu i svoju prozaičnu sadašnjost obavijemo svijetom mašte o kojem nikome ne moramo polagati račune.

Možemo, tako, i dalje sanjariti o tome kako ćemo za desetak godina živjeti u ugodnoj hladovini ekoloških i samoodrživih “zelenih nebodera”, putovati na more ili kod rodbine nekim superbrzim prometalom, a roboti će nam odrađivati sve kućanske poslove.

Iako znamo da budućnost nikada ne ispadne onakva kakvom smo ju zamišljali, takva sanjarenja, oslobođena realističkih obzira, uvijek nam govore ponešto i o nama samima, piše Borislav Ristić / Večernji list

Ovo sada nije svijet kakvog smo zamišljali, ali možemo se tješiti time kako on ne odgovara ni nekoj orvelovskoj postapokaliptičkoj viziji komunističkog svijeta okrutnosti i bijede, u kojemu smo svi već trebali živjeti. Iako je Orwellova mračna vizija bila intuitivno razumljiva, ona nije bila realna.

Ljudima se ne može vladati strahom, kao što pokazuje jalova sudbina svih tiranija prošlosti. Stvar je obrnuta, ljudima se vlada udovoljavanjem i podilaženjem njihovim željama.

Pogledajte samo današnju stvarnost, ona je sva u službi ljudske lijenosti. Tako je zadaća poduzetnika da prepozna određenu ljudsku potrebu i da ju olakša.

Ako on udovolji toj našoj potrebi, mi smo mu to spremni platiti novcem. U tom nekom uskom smislu moglo bi se reći kako ispada da su svi izumi svijeta nastali upravo iz ugađanja našoj lijenosti, odnosno, ljudske potrebe da nešto napravi lakšim.

Paradoks je u tome da je lijenost majka izuma. Ne samo zato što lijenčina ima vremena za kreativnost nego upravo zato što se po samoj prirodi stvari tijelo u mirovanju opire svakom gibanju.

Spremno je smisliti more izgovora zašto se nešto ne može, ali ako se ipak mora – onda smisli način kako to učiniti na najlakši mogući način. I tako, dok nas se plašilo mračnom distopijom Orwellova svijeta, naš svijet sve više teži stvarnosti koju je u romanima “Vrli novi svijet” i “Otok” opisao Aldous Huxley.

Huxleyeva naoko utopijska budućnosti nije svijet rata i okrutnosti, već svijet u kojem vlada sveopće blagostanje. To je svijet bez patnje, u kojemu su individue slobodne od svake odgovornosti, nisu vezane brakom, obitelji, niti roditeljstvom. U tom svijetu nema potrebe za nacionalnim državama, jer se misli kako će se tako iskorijeniti svi ratovi.

Religije ne postoje, a ustoličena je samo jedna – hedonizam. Iskorijenjene su bolesti, kao i starenje. Ljudi su zdravi, lijepi i mladoliki. Svi žive u stanju nepomućenog egoizma. Seks je rekreativan i svi imaju slobodan pristup kontracepciji. U smrt se odlazi dragovoljno, programirano i bez boli.

Iako u Huxleyevoj viziji budućnosti postoji vladajuća klasa, takozvani Kontrolori, oni u biti imaju vrlo malo posla, jer daju ljudima ono što oni žele. To je hologramska tvornica želja. Samo nije jasno tko će ispunjavati sve te želje ako su svi slobodni raditi što žele? Koliko god vladalo blagostanje, ono nikada neće moći ispratiti taj porast želja, jer “lijenčinu ubija želja njegova”.

Svijet bez patnje, u kojemu je ispunjenje svakog prohtjeva čovjeku nadohvat ruke, uskoro postaje svijet u kojem život gubi smisao. Orwellov svijet je okrutan, ali je to još uvijek ljudski svijet, jer ipak ostavlja nadu u oslobođenje od ropstva.

Huxleyev svijet je svijet blagostanja, ničim narušene harmonije i slobode, ali je on nehuman, njegov je horizont zatvoren. To je život bez svrhe, koji nije vrijedan življenja. Užitak u blagostanju koje nam donosi tehnokratska civilizacija, za sobom vuče gubitak na duhovnoj strani.

To je stanje u kojem imaš sve, ali s ničim nisi zadovoljan. Oslobodili smo se okova ropstva samo kako bismo se objesili o gadgete naših želja. To stvara duhovnu pustoš i to je ono zastrašujuće i distopijsko u civilizaciji koju smo stvorili.

Svi izumi čovječanstva u funkciji su naše lijenosti i želje za komforom, ali što učiniti sa svim slobodnim vremenom ovoga svijeta ako ujutro nemate razloga ustati? Kako pobijediti taj duh nezadovoljstva i općeljudske apatije?

Ako kao civilizacija ne postavimo na pijedestal čovjekova života potragu za istinom i smislom, umjesto ugađanja željama, osigurana nam je budućnost prodanih duša – ljudi koji kao muhe bez glave trče za proizvodima iz nepresušne tvornice želja.

Borislav Ristić / Večernji list

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari