Pratite nas

Analiza

Zdravko Tomac: Hrvatska ponovno živi svoje sudbinske dane

Objavljeno

na

zdravko-tomac0411-580x363Hrvatska ponovno živi svoje sudbinske dane. Čini se da se sve vrijednosti ruše, da sve stabilne točke nestaju. Čini se da je zavladao kaos, ne samo u nas u Hrvatskoj nego i u svijetu. Iz dana u dan svjedoci smo tako velikih promjena koje iz temelja mijenjaju našu ne samo sadašnjost nego i budućnost, piše Zdravko Tomac/direktno.hr

[ad id=”93788″]

Globalni terorizam ide dalje i ići će dalje. Ovih dana suočeni smo i s jednim Muslimanom iz Bosne i Hercegovine koji prijeti novim terorom, brutalnim ubojstvima žena i djece. On ne skriva svoj identitet, što bi trebalo pojačati strah i utjecati i na druge njegove istomišljenike da ne oklijevaju u masovnim zločinima.

Destabilizirana je i Europska unija. Izlazak Velike Britanije imat će dalekosežne posljedice za budućnost cijele Europe pa i nas. Ali ne samo Europe nego i u svjetskoj politici. Nastupilo je novo razdoblje u kojem angloamerička politika odlučuje razbijati Europsku uniju i slomiti ju kao političku i gospodarsku silu, a u tome posebno onemogućiti vodeći položaj Njemačke.

Pax Americana ili projekt američko stoljeće, kojim su Amerikanci odlučili vladati cijelo 21. stoljeće kao jedina super sila i kao gospodar života i smrti dolazi u pitanje. Narasla je moć Kine, a pogotovo Putinove Rusije. Rusija je ponovno postala i vojna i gospodarska super sila i ne priznaje više dominaciju Amerikanaca nego traži da ravnopravno sudjeluje u upravljanju svijetom.

Amerikanci se tome suprotstavljaju i dolazi do ne samo do političkog i gospodarskog nego i vojnog suprotstavljanja i novog naoružavanja sa velikim opasnostima da dođe do svjetske katastrofe. Izbjeglička kriza zbog ratova i destabilizacije velikih broja država postaje nerješiva. Od gladi će umirati milijuni djece. A milijuni očajnika će se pokušati dočepati Europe, što će biti teško zaustaviti a dolazak velikog broja emigranata još će više destabilizirati Europsku uniju i europske države.

U takvoj situaciji unutar Europske unije produbljuju se razlike o tome kojim putem razvijati Europsku uniju. Nakon izlaska Velike Britanije ojačat će pritisci zbijanja redova odnosno zahtjevi da se Europska unija pretvori u naddržavu u kojoj će članice izgubiti svoj suverenitet.

Takve tendencije pojačat će sukob između stare Europske, zapadne Europe i 11 novih članica na potezu Jadran- Baltik- Crno more, bivših komunističkih država koje nisu imali prilike iživiti i razviti svoju nacionalnu samobitnost i suverenitet te se sada žestoko suprotstavljaju centralističkim tendencijama u Europskoj uniji.

Vodi se otvorena borba između Amerike i Rusije na Bliskom istoku, ali i ovdje u nađem susjedstvu. Amerikanci su pod svoje tutorstvo uzeli Albaniju i Kosovo, a Rusi pokušavaju to učiniti s Makedonijom, Srbijom i Republikom Srpskom. Vodi se i otvorena borba čija će biti Crna Gora. Izgleda da su tu Amerikanci u prednosti i da će Crna Gora ući u NATO. Srbija vodi politiku “umiljato janje dvije majke sisa”, te istovremeno koketira i s Amerikom, Europom i Rusijom, te vješto izvlači korist za sebe.

Nažalost, u toj borbi na koju će stranu Srbija i Republika Srpska da li na američku ili rusku obje strane su spremne davati ustupke Srbima na račun Hrvata u Bosni i Hercegovini ali i Hrvata u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj su obnovljene i ojačane političke borbe o prošlosti. Ponovno se vode svim sredstvima stari ideološki ratovi iz II. Svjetskog rata i poslije njega ali se i razbuktavaju i sukobi vezani za Domovinski rat.

Sve to pojačava nestabilnost u Hrvatskoj i dezorijentiranost ljudi, nesnalaženje a šire se i strahovi za našu budućnost. Na Hrvatsku se vrši sve jači pritisak iz različitih pravaca.

Ne skrivaju se ambicije stranih sila i politika da direktno upravljaju Hrvatskom i da odlučuju tko u Hrvatskoj može a tko ne može biti ministar, tko će u Hrvatskoj biti predsjednik političke stranke ili predsjednik Vlade, Sabora.

Pokušava se Hrvatskoj nametnuti i strategija kojom Hrvatska treba, može odnosno smije ili ne smije ići. Svaki dan možemo čitati, slušati izjave o kojima mnogi iz inozemstva ali i u zemlji kažu neće se dozvoliti da Hrvatska ide sličnim putem kojim idu Mađarska, Poljska i Slovačka.

Strašno je to slušati jer to ruši Hrvatsku kao suverenu državu, to vrijeđa hrvatski narod jer ga čini glupim i nesposobnim da sam odlučuje o svojoj sudbini. To znači da se osporava hrvatskom narodu temeljno pravo da samo utvrđuje svoju strategiju, da nam se žele nametnuti politički tutori. A da je to tako pokazuju brojne akcije direktnog miješanja u hrvatsku unutrašnju politiku stranih veleposlanika, stranih političara i institucija koje su se toliko obezobrazili da više ni ne skrivaju svoje namjere da se prema nama odnose kao prema maloumnom narodu.

Hrvatska trenutno nema ni Sabor ni Vladu pa onda to još više pojačava strah od budućnosti. Hrvatska se nalazi u procesu u kojem je i ostavku podno predsjednik najjače političke stranke te se nalazi pred dvojima izborima, izborima za predsjednika HDZ-a i parlamentarni izborima. Sve to će se morati odigrati u naredna dva mjeseca.

Iz ove krize u kojoj se nalazimo Hrvatska može izaći jača i stabilnija ali može doći i do još većih problema. Da bi Hrvatska izašla iz krize potrebno je učiniti nekoliko bitnih stvari koje bi učvrstile demokraciju i otvorile šanse za brzi napredak.

Hrvatska je u krizi zbog krize političkih stranaka. Sve političke hrvatske stranke su u biti ne demokratske i one su ustrojene na predsjedničkom sustavu u svim političkim strankama predsjednik je sve, on odlučuje o svemu suvereno i bez potrebe da provjerava svoje odluke ns stranačkim tijelima. Taj sustav treba promijeniti. S obzirom da se HDZ nalazi pred izborima on ima šansu da to prvi učini. Treba promjenom Statuta ukinuti predsjednički sustav i uspostaviti demokratsku konstituciju stranke.

HDZ ima još jednu povijesnu šansu da na djelu pokaže kako funkcionira demokracija. Sustav da svi članovi biraju vodstvo je dobar ali samo u jednom slučaju ako se bira između više kandidata.

Međutim, da bi se biralo između više kandidata mora postojati ravnopravnost kandidata. Svi kandidati moraju imati ista prava i za sve kandidate na jednak način mora raditi stranačka mašinerija. Vodstvo stranke mora jasno utvrditi pravila da se nikom ne smije prije izbora davati prednost.

Tek u takvim uvjetima neposredni izbori su festival demokracije a ne karikatura demokracije. Način kako se počelo s izborima u HDZ-u bio je suprotan tome i dobro je što su napravljene korekcije, ali još uvijek ne u potpunosti.

HDZ je velika stranka i bilo bi strašno kada bi imao samo jednog sposobnog kandidata. Samo kandidat koji je izabran u demokratskoj proceduri, u konkurenciji više kandidata, može imati legimitet i legalitet na parlamentarnim izborima.

Međutim, da bi Hrvatska postala demokratska i izašla iz krize, nakon ovih izbora odmah je potrebno raditi na novom izbornom zakonu. Velika je šteta što su vodeće političke stranke spriječile referendum o izbornom sustavu jer bez promjene izbornog sustava neće doći do istinske demokracije i stvaranja uvjeta da Hrvatski sabor bude istinski predstavnik naroda i svojih birača.

Došlo je i vrijeme da se normaliziraju odnosi između političkih stranaka. Treba onemogućiti sadašnju praksu u kojoj se konkurenti iz druge političke opcije pretvaraju u neprijatelje. Treba onemogućiti praksu u kojoj nije moguće postići konsenzus oko bitnih nacionalnih interesa.

Recimo, danas je na različite načine ugrožena suverenost hrvatske države i hrvatskog naroda. Ponovno je potreban najšira suglasnost u očuvanju naše suverenosti.

Potreban je novi program za 21. stoljeće koji će dati odgovore na sve nove probleme u kojima se našla Hrvatska. Odmah nakon izbora bit će potrebno formirati stručne radne skupine koje će izraditi strategiju hrvatske politike na svim područjima.

Nama je potrebna strategija domovinske sigurnosti, potrebna je gospodarska strategija, potrebno je zaustaviti odumiranje hrvatskog naroda, iseljavanje. Potrebno je jasno definirati što su danas bitni nacionalni interesi i kako ih ostvarivati.

Nastupilo je novo vrijeme, neizvjesno vrijeme. Vrijeme brzih i iznenadnih promjena, šokova, nestabilnosti. Takvo vrijeme traži nove ljude koji će biti sposobni pronalaziti ispravne odgovore. U svim tim promjenama hrvatski narod mora sačuvati svoju dušu, svoj identitet, svoje vrijednosti iz prošlosti.

Neoprostivo je govoriti pustimo prošlost okrenimo se budućnosti, jer nema budućnosti koja se ne temelji na prošlosti.

Narod koji zaboravi svoju prošlost postaje narod bez budućnosti. Narod koji ugasi svjetionike iz prošlosti luta u budućnosti. Hrvatski narod mora obraniti istinu o svojoj prošlosti, mora do kraja raščistiti sa ostacima svih totalitarnih sustava i njihovim obnavljanjem u bilo kojem obliku. Hrvatski narod mora sadašnjim i budućim generacijama ostaviti istinu o Domovinskom ratu i ne smije ni pod kakvim pritiscima prihvatiti krivotvorine koje se stalno nameću i ponavljaju. Istina će nas osloboditi prokletstva prošlosti.

Zato je borba za istinu jedini pravi put izlaska iz ovog kaosa u kojem živimo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti ( II. )

Objavljeno

na

Objavio

Dalekog 05.05.2020., u analizi Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti, ( https://kamenjar.com/corona-u-zrcalu-hrvatske-stvarnosti ), jasno sam naglasio što očekujem u idućim danima i tjednima i evo, ostvarilo se.

Iako je ta analiza dočekana s podsmjesima, prijekorima, uvrjedama, …… ipak se ostvarila i to dan prije krajnjeg roka koji sam naveo.

Kako neki sigurno neće otvoriti link analize od 05.05.2020., a kažu da slika govori više od tisuću riječi, onda neka slika ispod kaže koju riječ sama od sebe kao i što sam napisao:


Ne, nisam nikakav stručnjak, epidemiolog, infektolog ili član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali sve što napišem ostvari se neovisno o mojim ili tuđim željama. Naravno da sam izuzetno ponosan na svoja „predviđanja“, ali to ipak nisu predviđanja već duge analize uz nebrojeno čimbenika, simulacija, grafikona, …., i evo, opet se ostvarilo što sam „predvidio“.

No, pustimo sad osobno „hvalisanje“ jer ono to i nije niti će biti, već se koncentrirajmo na buduća vremena koja su pred nama jer samo zajedničkim snagama, tj. uz suradnju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i cjelokupne najdiscipliniranije nacije na svijetu, tj. nas Hrvata i uspjeh je zagarantiran te mogu i samo i dalje na sav glas vikati: „NEMA OPUŠTANJA“!

Koliko god ova slika i ukupna borba protiv, ( prostim okom ), nevidljivog neprijatelja, ( COVID-19 ) bila dobra, tj. ODLIČNA, zanemarimo današnju radost već se dodatno angažirajmo i strpljivo i uporno se držimo preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer još je moguće i postoji stvarna opasnost da uslijed samo jednog nemarnog – krivog poteza narušimo sve dobro što smo kao Nacija uspjeli.

Cijeli svijet je prepoznao Hrvatsku i jučerašnje slike s  graničnih prijelaza nisu slučajne.

I još jedna jako lijepa slika s društvenih medija koja će biti svim domoljubima u srcu:

U najkraćim crtama: Borba protiv corona virusa je borba za HRVATSKU!

I da,

OSTANIMO ODGOVORNI!

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Libija: PZO Pancir vs dron Bajraktar

Objavljeno

na

Objavio

Današnja epizoda Cro Opsa bavi se još jednim tekućim sukobom. Tursko korištenje borbenih bespilotnih letjelica u Libiji se u proteklim mjesecima značajno intenziviralo, do točke da su postale odlučujuće u preokretu tijeka sukoba u korist vlasti u Tripoliju, koje se međunarodno priznaje kao legitimnu libijsku vlast.

Znatno je usporeno napredovanje snaga vlade u Tobruku, koju de facto predvodi feldmaršal Khalifa Haftar, a ima potporu razni sjevernoafričkih i bliskoistočnih država, te Rusije.

Uništeno je i zarobljeno više PZO sustava Pancir kojima raspolažu Haftarove snage, i to većinom turskim bespilotnim letjelicama Bajraktar, koje su unatoč uspješnosti djelovanja obarane u znatnom broju.

Saznajte što smo sve naučili iz proteklih iz posljednjih događaja, što nam to govori o budućnosti korištenja dronova, te kako im se učinkovito suprotstaviti.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari