Connect with us

Kolumne

Zdravko Tomac: Obrat u Srebrenici genijalna predstava po scenariju Memoranduma 2

Objavljeno

on

“Ništa novo na istoku. U seriji svojih knjiga i članaka stalno pišem da je velika pogreška Hrvatske, a pogotovo državne politike u tome što podcjenjuje opasnost od nove velikosrpske agresije”, komentirao je za direktno.hr politički analitičar Zdravko Tomac novu oštru retoriku i optužbe koje dolaze od istočnih susjeda.

[ad id=”68099″]

Podsjetimo, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da Srbija niti jednoj zemlji nije slala prosvjedne note zbog mimohoda u povodu Oluje i poručio je da Beograd “neće likovati” zbog odluke pojedinih država da ne sudjeluju u vojnoj paradi u povodu obljetnice Oluje. I srbijanski premijer je u intervjuu u nedjeljnoj Politici komentirao najnovije srpsko-hrvatske prijepore o Oluji i mimohodu koji Hrvatska organizira u povodu obljetnice te akcije.

“Pogledajte ovo s Hrvatskom. Na što oni reagiraju? Na to što mi tugujemo. Nikoga nismo uvrijedili, nijednu ružnu riječ nismo rekli, a onda su oni dali nalog nekom svom ministru: Hajde, počni vrijeđati Vučića”, prokomentirao je srbijanski premijer oštro reagiranje ministra Kotromanovića.

Tomac je podsjetio kako je puno pitao pisao o Memorandumu dva srpske akademije u kojoj su precizno redefinirani stari ciljevi iz memoranduma iz 1986. godine i cijela srpska politika vrlo sustavno provodi taj memorandum.

“U Hrvatskoj mislim da ga državno vodstvo nije ni pročitalo, a kamoli pripremilo strategiju kako se tome suprotstaviti. Nema nikakve dvojbe da je sadašnje državno vodstvo Srbije u potpunosti na poziciji politike iz vremena Miloševića i 90-ih godina, da se nisu odrekli Vukovara i Baranje, da čak i javno tvrde da je Vukovar srpski grad i da imaju vrlo razrađenu strategiju kako srbizirati Vukovar. Hrvatski vrh, izuzev Kolinde Grabar Kitarović ne suprotstavlja se takvoj politici nego ju i pomaže. Nikako neće shvatiti da nasilno uvođenje ćirilice služi ostvarivanju Memoranduma dva. Srbija je rehabilitirala četnike, oni imaju za predsjednika četničkog vojvodu, na čelu su države politički sinovi i pomoćnici Vojislava Šešelja, njegova i desna i lijeva ruka iz vremena agresije. Oni ne priznaju presude međunarodnih institucija, ne priznaju presudu tribunala u Haagu da Oluja nije bila zločinački pothvat nego i dalje optužuju Hrvatsku da je najvećim zločinačkim pothvatom izvršila najveće etničko čišćenje”, rekao je Tomac.

Dodaje kako su to strašne laži na koje se ne odgovara. Iz Republike srpske ognjem i mačem istjerano je 300 tisuća Hrvata i 500 tisuća muslimana, Bošnjaka, podsjetio je. Iz tzv. Republike srpske krajine, prije Oluje, istjerano je 300 tisuća Hrvata. To su činjenice. Preko milijun ljudi su etnički očistili i usude se bezočno lagati i lažno optuživati Hrvatsku, naveo je Tomac.

“Pogledajte Srebrenicu. Vučić je tamo došao s navodno ispruženom rukom pomirbe. Dolazi čovjek koji je 1995. godine rekao da za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto muslimana. Dolazi čovjek koji je ideolog genocida, poticatelj genocida i dio tadašnjeg srpskog vodstva koji je ostvario taj genocid. Pogledajte Britaniju koja je cijelo vrijeme podržavala velikosrpsku politiku i agresiju, izvode neviđen cirkus. Britanija se odjednom sjetila da UN treba osuditi genocid u Srebrenici. Oni koji ne poznaju britansku politiku začudili su se i upitali što se to dogodilo. Zašto Britanija, koja je sto godina podržavala velikosrpsku politiku sada odjednom traži da se osudi ta politika kao genocid. Nije se ništa dogodilo, to je dio prevare i dvostruke igre. Britanci su to predložili jer su znali da će se Rusiji staviti veto, jer su znali da će iritirati Bošnjake i da će biti moguće organizirati neki eksces. Poslali su Vučića usprkos njegove izjave koja je duboka uvreda žrtvama. I onda su napravili obrat. Cijeli svijet se ispričava čak i Bošnjaci i srebreničke majke Vučiću”, objasnio je Tomac.

Za ovaj obrat kaže kako je to genijalno izvedena predstava po scenariju Memoranduma dva u kojem doslovno piše, stvarati i proizvoditi lažne optužbe, optuživati Bošnjake i Hrvate da su oni ustvari zločinci i krivci, izjednačiti krivnju.

“Vučić je došao sa pruženom rukom u kojoj drži transparent i poruku – nema genocida. To je, po njemu, bio rat, nacionalni sukob u kojem su jednake zločine činile obje strane. Organiziraju uhidbeni nalog za komandanta Srebrenice Nasera Orića, daju ga uhitititi u Švicarskoj i traže izručenje. U isto vrijeme tvrde da je svatko tko govori o genocidu u Srebrenici neprijatelj srpskog naroda. Destabilizirali su Bošnjake i BiH. Okrenuli svjetsko javno mnijenje tako da su Vučić i četničko društvo postali žrtve, a ne zločinci”, navodi Tomac te ističe kako su paralelno slično napravili i u Hrvatskoj.

Nizom diverzija, lažnih optužbi, okreću situaciju u svoju korist, smatra Tomac.

“Iako je Međunarodni sud pravde presudio da je krivac za sve zlo Srbija i JNA, oni to ne priznaju. Iako su taj sud pa i tribunal presudili da Hrvatska nije izvršila etničko čišćenje oni i dalje optužuju, kao da se ništa nije dogodilo. Pomažu im Rusi, koji sada uoči 20 godina Oluje podižu optužnicu da je Katolička crkva nasilno prekrstila 30 tisuća pravoslavaca u katolike, a to bi bila jedna vrsta genocida. Oluja kao najveći pothvat čišćenja je apsolutna laž. Cijelo vrijeme govore o Hrvatima kao ustašama i nacistima. Mislim da je u toj režiji i kukasti križ na Poljudu. Cijelo vrijeme smo izloženi velikoj, novoj agresiji. Pusić  i Josipović pokušavali su povući optužbu za genocid Srbije u Hrvatskoj i na sreću nisu uspjeli, ali i dalje to ne priznaju”, naveo je.

Oluja je pobjednička, dodaje, a oni moraju diskreditirati Oluju jer nisu odustali. I to piše u Memorandumu dva. Od traženja da dobiju autonomnu pokrajinu u Hrvatskoj i da Srbi kao žrtve dobiju status naroda.

“Oni ne smiju pristati na istinu, pokušavaju Srbe pretvoriti u žrtve hrvatske politike i sebe od agresora pretvoriti u žrtve. To je Milošević izrazio u Haagu kada je ironično rekao kako to da kada su se sukobili Srbi i Hrvati Papa pomaže Hrvatima, a on Srbima da ih spasi od ustaškog noža i kako je Papa sveti otac, a on ratni zločinac”, podsjetio je.

Tomac je mišljenja kako Srbija nije proživjela niti želi katarzu. Srbi iza sebe imaju Rusiju, Britaniju, Nizozemsku i niz struktura u međunarodnoj zajednici, Haaškom sudu, koji nisu odustali od pomaganja Srbima da budu centralni narod na Balkanu oko kojeg će stvarati neko zajedništvo.

“Nikolić je to izrazio rečenicom: Mi smo se sukobili, ali mi smo susjedi. Ajde sada da se međusobno ispričamo i okrenemo se budućnosti da zatvorimo tu gorku povijest i da pazimo da nitko ne bude previše. Pružaju ruku, ali s jednom strašnom krivotvorinom tražeći od žrtava agresije da priznaju da agresije nije bilo”, kaže Tomac.

Što se tiče traljave proslave Oluje u Hrvatskoj, nažalost, Kukuriku koalicija i premijer Milanović od početka rade na tome da se obezvrijedi obilježavanje 20 obljetnice pobjedničke Oluje, smatra Tomac. Da bi to napravio u protokolu je predložio da nitko ne drži govor i rekao je da neće niti on sam govoriti.

“Milanović ne želi govoriti jer se boji zvižduka koje je svojom politikom zaslužio. On na taj način obilježavanje Oluje svodi na protokolarno polaganje vijenaca. S druge strane do zadnjeg trenutka je pokušavao glavninu proslave premjestiti iz Knina pa su predlagali da vojna parada bude kad i polaganje vijenaca Kninu. Kada predsjednica to nije prihvatila nametnuli su kompromis da parada bude dan ranije. To je neprimjereno. Diplomacija Vesne Pusić sabotirala je proslavu Oluje, jednako kao i Milanović. Oni su na neki način polagali srpskoj politici, jer ako se sjetite presude Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, osude, kada im se uz argumente presudilo za moralnu veleizdaju; Josipoviću, Mesiću, Pusić, Milanoviću, Budimiru Lončaru, cijeloj ekipi. Tu ima neopovrgljivih argumenata na bazi kojih proizlazi jasan zaključak, da je to društvo ispod žita sve radilo jer je to radilo i do sada kako bi se diskreditirala Oluja i hrvatska politika. To je stanje nacije gdje imate vodstvo kojem odgovara da Hrvatska ne obrani istinu o Oluji. S obzirom na to da su godinama na isti način optživali Tuđmana i hrvatske branitelje i Oluju kao udruženi zločinački pothvat, njima odgovara da Britanci, Rusi i Srbi nastave s tim optužbama jer se i oni boje istine”, zaključio je Tomac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari