Pratite nas

Komentar

Predsjednicu se stalno pokušava opstruirati, ali već je napravila stvari od povijesnog značaja

Objavljeno

na

Prije točno dva mjeseca Kolinda Grabar Kitarović preuzela je predsjednički mandat od svog prethodnika Ive Josipovića. Iako je, kada je riječ o vanjskoj politici predsjednica pokazala da “zna znanje”, početak njezinog mandata obilježile su trzavice s premijerom Zoranom MIlanovićem, koji, čini se, nikako ne može obuzdati svoj ego. Međutim, iako joj je to otežalo put koji si je zacrtala, čini se kako ju ništa ne može obeshrabriti, a to tvrde i analitičari s kojima je portal Direktno.hr razgovarao.

“Sve što je predsjednica napravila je bilo dobro, osim što se s posljednjim potezima na neki način uključila u da ne kažem predizbornu kampanju, to jest u ozračje predizbornog doba. Imala je puno sreće, primjerice kada je izjavila da nije dobra obavještajna zajednica pa se pokazalo da je bila u pravu jer ima dosta nedostataka. Njezin izbor vanjskopolitičkih odredišta je bio sasvim OK; BiH, SAD i taman kasnije je Hillary Clinton najavila kandidaturu za predsjednicu, zatim je otišla kod Merkel. Što se tiče tih prvih koraka, i oni su u redu. Ono što treba istaknuti je da će ovom svojom retorikom s Milanovićem ugroziti vjerodostojnost. Ona nije u poziciji, nema takve ustavne ovlasti da bi mogla čitati lekciju nekome. Trenutno je podjela političke moći na strani premijera. Ona treba računati o nacionalnim interesima i vlastitoj vjerodostojnosti”, tvrdi politički analitičar Slaven Letica.

”Predsjednicu se stalno pokušava opstruirati, ali već je napravila stvari od povijesnog značaja”

Da je, s jedne strane, predsjednica bila u velikim teškoćama, jer se cijelo vrijeme nalazila pod velikim pritiscima, smatra politički analitičar Zdravko Tomac te navodi kako je Grabar Kitarović od početka sustavno blokirana.

“Pokušavalo je se na različite načine onemogućiti u radu. Već u izbornoj noći su osporavali njezinu pobjedu, bez ikakvih argumenata tvrdeći da je morala dobiti natpolovičnu većinu, a ne većinu glasova pa se osramotio i bivši sudac Vrhovnog suda koji je tvrdio da je to neustavno pa su u SDP-u, Sandra Jakovina, recimo je razmišljala da treba ne priznati pobjedu predsjednice, kako bi trebalo poništiti te izbore i ići na nove izbore. Premijer Milanović je od početka ponižava, nije se udostojio ni čestitati pobjedu, što je nastavio i dalje. Neki dan je u istom stilu odbio doći na razgovore na Pantovčak. On nije morao doći, ali nešto je morao napraviti, mogao se javiti i reći da neće doći, a ne pustiti predsjednicu da čeka. Zatim su je odmah pokušali diskreditirati s preseljenjem u Visoku; tražili su da se preseli iako je bez uvjeta. Stalno je bila na udaru i onemogućen joj je rad. Ona je cijelo vrijeme pokušavala stupiti u kontakt, pokušavala je surađivati, ali nailazila je na zid”, tvrdi Tomac.

Unatoč tome, napravila je neke stvari od dugoročnog i povijesnog značaja, navodi on. Prvo je jasno naznačila da Hrvati trebaju biti povijesni politički narod i da su svi državljani Hrvatske politički Hrvati što je tekovina svih građanskih modernih država, jer svi državljani Francuske su politički Francuzi, nastavlja Tomac.

“Tu je naišla na zid i napade. Krenula je prema stvaranju političke nacije, što je važno za budućnost Hrvatske. Zatim je ispunila svoje obećanje da će Hrvatsku graditi na temeljima Domovinskog rata i da će se na jednak način odreći i raskrstiti sa ostacima svih totalitarizama. Premještanje Titove biste je veliki politički čin u kojem je dala do znanja da će se suprotstaviti titoizaciji i da će do kraja inzistirati na svim promjenama koje će Hrvatsku utemeljiti na vrijednostima Domovinskog rata i da nema mjesta nikakvim lažnim vrednotama koje simboliziraju crvenu zvezdu, petokraku i slovo U. To je početak raščišćavanja ideoloških sukoba koji štete Hrvatskoj. Mi moramo do kraja biti jasni u tome da nikakva ideologija komunizma ili ustaštva nema mjesta u Hrvatskoj. U tom smislu njene izjave su kristalno jasne i zbog toga je bila napadnuta”, objasnio je.

“Nije bila jasna oko proslave Oluje, mislim da je tu nasjela na Milanovićevu podvalu”

Najveće poteze, po Tomcu, Kolinda Grabar Kitarović je povukla u vanjskoj politici.

“Njen angažman u BiH pokazuje da je kraj politike Hrvatske u kojoj su Hrvati prepušteni BiH i njihovoj gorkoj sudbini, da će Hrvatska učiniti sve kao članica EU i NATO-a da pomogne BiH da na neki način što prije krene prema integracijama u EU i NATO i da se kao uvjet tih integracija riješi ravnopravnost hrvatskog naroda. Idući potez, još značajniji, je odlazak u Njemačku i okretanje leđa Britaniji, na koju su se uvijek oslanjali Milanović i Pusić. Vrlo značajan put u Ujedinjene narode i susret s Hillary Clinton što će za budućnost i poziciju Hrvatske imati značajnu ulogu, i danas njezin susret s Pahorom i Fischerom, okreće se srednjoj Europi, a ne Balkanu, što je velika promjena u hrvatskoj politici”, komentirao je.

Tomac je prvoj hrvatskoj predsjednici uputio i kritiku na račun proslave Oluje, jer, po njemu, nije bila dovoljno jasna.

“Mislim da je tu nasjela na Milanovićevu podvalu i olako se nije verbalno suprotstavila njegovoj podjeli, međutim to pokušava ispraviti. To je jako važno, jer Oluja nas treba ujediniti, a ne razjediniti, što pokazuje kako mora biti jako oprezna kad Milanović pokazuje kooperativno lice, jer tada je najopasniji. Svjesno ju je pokušao uvući u nešto što nije dobro za Hrvatsku”, zaključio je Tomac i dodao kako su pred njom veliki izazovi; jubilej Jasenovca, Bleiburga i zaoštravanje starih ideoloških ratova, mora vješto balansirati i ne smije napraviti pogrešku.

Ukratko, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nastavku mandata mora napraviti jako puno posla u jako teškim uvjetima.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Je li prosvjed uspio?

Objavljeno

na

Objavio

…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…

Je li prosvjed uspio?
Ako je cilj bio da se tisuće onih kojima je svega dosta okupi u gradu koji je simbol beskompromisne borbe, sebedarja, domoljublja i žrtve, mogli bi reći da je prosvjed uspio.

Ako je cilj bio da se konačno riješi golem problem koji tišti hrvatski narod već desetljećima, problem neprocesuiranja krvnika hrvatskog naroda, mislim da se cilj nije postigao.

Žao mi je što se kroz više od mjesec dana od najave prosvjeda od strane gradonačelnika Penave nije uspjelo jasno artikulirati tko je kriv za situaciju, mogu samo pretpostaviti zašto se izbjeglo imenovati odgovorne.

Moram naglasiti da je za razliku od velike većine gradonačelnik Vukovara, Penava hrabro bez obzira na moguće sankcije rekao istinu i zatražio rješavanje problema i svaka mu čast na tome. Međutim nije mi jasno od koga je zatraženo rješavanje ove situacije?

Ova situacija mi izgleda poput one dječje brojalice „…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…“ i zbog toga i nakon ovog okupljanja tisuća koji žele istinu imam gorak okus ustima.

Slično je bilo i kod izglasavanja Istanbulske, naime i tada su neki članovi vladajuće stranke bili dovoljno hrabri i rekli ja za to neću glasati, a sa druge strane su ignorirali činjenicu da je zahvaljujući njihovoj podršci nalogodavac i provoditelj ratifikacije Istanbulske konvencije i dalje na vlasti u državi da upravlja njihovom strankom!?

U Vukovaru se nitko nije usudio kazati ime i prezime trenutno odgovorne osobe, koja bi po svojoj funkciji trebala ultimativno inzistirati trenutnom rješavanju ovog problema.

Pogotovo moramo imati na umu da ta ista osoba ne misli iskoristiti ulazak Srbije u EU pa da Hrvatska napravi ono što je nama radila Slovenija na našem europskom putu. Zašto ne ? Vjerojatno zato što je trenutna Hrvatska politika usmjerena isključivo udovoljavanju briselskih želja.

Teško je razumljivo ali zapravo prosvjedi i Istanbulske najviše odgovaraju upravo ovakvoj nevjerodostojnoj politici, naime ovo je idealan scenarij za neke od slijedećih izbora. Svi ti „disidenti“ koji su se usudili kritizirati velikog vođu ali su i dalje vjerni stranci su idealan „smokvin list“ pa će njihova imena zasigurno osvanuti visoko na listama na nekim slijedećim izborima. Te će poruka biti jasna otprilike ovakva: nema veze što smo kroz naš mandat napravili sve krivo, imate priliku glasovati za ljude koji se s tim ne slažu ali nas podržavaju. Žalosno…..

Također mi je „simpatično“ vrludanje pojedinih političara koji su se pojavili na prosvjedu, to društvo je jako šareno, tu su se pojavili neki koji su bili najveći borci za Istanbulsku, neki kojima je pola stranke bilo protiv odlaska u Vukovar, neki koji su se premišljali hoće li otići ili ne pa se na koncu ipak smilovali, neki koji su bili protiv referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije….U svakom slučaju vjerodostojno.

Vukovarska žrtva, i tisuće hrvatskih ratnih patnika nisu zaslužili predomišljanje. Drago mi je da sam imao hrabrosti od početka zajedno sa svojim prijateljima iz Hrasta donijeti prave odluke te da smo bez predomišljanja od prvog dana bili za prosvjed kao i kod prosvjeda protiv Istanbulske, kao i za referendum….

Da ne zaboravim na kraju ipak izgovoriti ono što je ostalo u zraku i nije izgovoreno na prosvjedu; dakle osoba koja je odgovorna za institucije u Republici Hrvatskoj pa tako i za njihov nerad nalazi se na vrhu političke piramide. Nekoć je to bio Sanader, zatim Kosor pa Milanović, a danas je to Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač danas su prisustvovali završnom dijelu vježbe “Velebit 18 – združena snaga” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

U vježbi je sudjelovalo više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Nakon održane vježbe Ante Gotovina je čestitao svim sudionicima.

Kako je kazao, radi se o složenoj vojnoj vježbi. “Sada slijedi, kao i uvijek, temeljita raščlamba ove vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti Načelniku glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje k održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga”, kazao je Gotovina i dodao kako u vježbi ne bi mijenjao ništa, prenosi dnevnik.hr

“Ono što nikada ne smijemo zaboraviti, oružane snage su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda i to je njihova zadaća”, kazao je Gotovina.

Na pitanje novinara kako bi procijenio utjecaj ministra obrane Damira Krstičevića na razvoj vojske odgovorio je: “Nema zadaće razvoja osiguranja. Ono što je bitno, to je sustav nacionalne sigurnosti. On vodi k cilju i mi smo svi zajedno s njim”.

Osvrnuo se i na vukovarski prosvjed: “Mi živimo u demokraciji. Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo. Kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija? Svatko od nas ima pravo reći što misli i za to mu nitko ne smije uskratiti niti ugroziti njegovu sigurnost zbog toga”. “Ja nisam mogao ići, radio sam svoj posao i bio sam na moru”, dodao je Gotovina.

Na pitanje novinara smatra li da su institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Gotovina je odgovorio:

“Uvijek se može bolje. Ali mi moramo vjerovati našim institucijama. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Istina je da smo ponekad nestrpljivi. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati ono što je naš zajednički interes, a to je da svaki čovjek koji živi tu se osjeća dobro. I ti su temelji Domovinski rat, na njima je izgrađena naša demokracija. Sigurno da uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali to je put koji samo mi možemo napraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari