Pratite nas

Hrvatska

Zdravko Tomac: Tuđman je kupovao vrijeme jer je znao da ćemo pobijediti

Objavljeno

na

FILE PHOTO OF CROATIAN PRESIDENT FRANJO TUDJMAN WITH LEADERS OF OTHER FORMER YUGOSLAV REPUBLICS

Predsjednik je, da bio dobio vrijeme za naoružavanje i diplomaciju, morao taktički popuštati – znao je da to javnost ne prima dobro, ali je bio uvjeren u pobjedu

Prošle su točno 24 godine od tajnog sporazuma između Slobodana Miloševića i Milana Kučana kojim je postavljena pozornica za rat protiv Hrvatske. Prof. Zdravko Tomac objasnio je pozadinu tog događaja te što je prethodilo sporazumu 1991. godine.

Tomac je počeo s tim da je Milošević u svojim burnim danima tražio rješenje ostvarenja velike Srbije. Spreman je i radio je na tome da razgovara čak i s političkim protivnicima. U to vrijeme je razgovarao i s Ivicom Račanom. Tada je Miloševića zanimalo tko predstavlja interese građana Hrvatske, jer to nije vidio u Račanu. Pitao je Račana tko je gazda u Hrvatskoj, odnosno, tko je legitiman i ne predstavlja sebe, nego hrvatski narod.

”Milošević je tražio Tuđmana, zato što je bio siguran da upravo on predstavlja interese naroda. I kada je to saznao, krenuo je u akciju kontaktiranja te tražio sastanak u Karađorđevu i kod nas”, pojasnio je Tomac. Međutim, Milošević je istovremeno razgovarao i s Kučanom, prihvatio ga je kao vođu slovenskog naroda. Više su se puta sastajali te razgovarali o tome što će se događati.

U tom dijelu povijesti, Milošević je počeo shvaćati da neće moći održati Jugoslaviju kao Srbiju, ali je odlučio i pustiti Sloveniju. Rekao je da nema ništa protiv da se Slovenija odcijepi od Jugoslavije, kao i dio Hrvatske iza Karlobaga. Na neki način su se i dogovorili. ”Mislim da sporazum nikada nije potpisan, nego je usmeno dogovoren. No, događaji su pokazali da je sporazum postignut”, rekao je Tomac.

Ipak, jedno pitanje još uvijek treba odgovor, kaže Tomac, a to je: Ako je Slovenija odbila zahtjeve Europe da se odgodi proglašenje samostalnosti, a Hrvatska to ipak prihvatila te odgodila za tri mjeseca, zašto je onda došlo do rata? ”Došlo je zato jer je JNA u to vrijeme branila samo Jugoslaviju. Vojska se nije složila da brani samo Veliku Srbiju, nego Jugoslaviju. Vojska je branila granice, a Slovenija je pružila oružani otpor”, ističe Tomac.

Tuđman je imao sjajnu strategiju

Dana 15. listopada, Gorbačov je pozvao Tuđmana u Rusiju, koji je poveo profesora Tomca te Miloševića koji je došao sa svojim ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su kao delegacija, a onda je na Gorbačovov zahtjev održan i radni sastanak. Tuđman je znao da će biti pod pritiskom zbog sastajanja s Miloševićem, no dobro je procijenio jer je uspio uvjeriti Gorbačova da Jugoslavije više nema. ”Mesić je tada već napao Tuđmana zašto se sastao s Miloševićem, no Tuđman je rekao da zna kako će nadigrati Miloševića”, kaže Tomac.

Tuđman je takvim sastancima kupovao vrijeme jer su mu trebale dvije stvari, a to su naoružanje, jer tada nismo još bili spremni za rat te međunarodno priznanje, s time je Tuđman znao da ćemo vratiti okupirana područja. Zbog ta dva razloga prvi je predsjednik morao popuštati. Bio je svjestan da hrvatska javnost to nije dobro primila, no bio je uvjeren u pobjedu. ”Dobro je napravio što je nastavio razgovarati s Miloševićem. Srbija je danas nigdje, a mi smo u EU, NATO-u itd., jer je Tuđman imao sjajnu strategiju. Još uvijek ima onih koji tvrde da nema Domovinskog rata, već rat nacionalizma zbog komadanja BiH”, kaže Tomac. Kada je Hrvatska ostala sama, Tuđman je morao kupovati vrijeme.

Profesor postavlja otvoreno pitanje: Kako je završio rat u BiH, jesmo li pobijedili ili izgubili? No, Tomac zaključuje, u krvavom ratu i agresiji, ratovalo se i razgovaralo. Tu su i Slovenija i Hrvatska vukle prave poteze i pobijedili smo uz puno manje žrtava nego što je to trebalo biti.

facebook komentari

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari