Pratite nas

Komentar

ZDRUŽENI PROJEKT DRAGE PILSELA I PATRIJARHA IRINEJA

Objavljeno

na

DRAGO PILSEL OBJAVIO JE 07.01 2017. INTERVJU SA POGLAVAROM SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARHOM IRINEJOM
MOJ OSVRT NA TAJ INTERVJU PIŠE LILI BENČIK

Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel nedavno si je dopustio primitivno izvrijeđati Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, pa ću i ja sebi uzeti tu slobodu da analiziram njega i njegov untervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom Irinejom, ali bez vrijeđanja i sa argumentima. Drago Pilsel rodio se 1962 godine u Buenos Airesu ,od roditelja koji su izbjegli nakon 2.svjetskog rata u Argentinu.Sam je izjavio da su ga roditelji krivo odgojili, i zatrovali mu dušu mržnjom.To može biti doista točno, jer je Drago Pilsel jednu mržnju zamjenio drugom. Od ekstremnog desničara Hrvata ustaše, pretvorio se u ekstremnog ljevičara mrzitelja svega što hrvatski diše i što hrvatski piše. Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj izjavio je da je “mala neljudska nacionalistička, žalosna katolička sekta od koje želi ostati daleko”. Eto taj i takav novinar zadojen mržnjom prema Hrvatima i Katoličkoj crkvi u Hrvata, vodi intervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom irinejem.

Dakle na pitanje Drage Pilsela kako promatra proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije Patrijarh Irinej odgovara kao veliki kršćanin ,ispunjen kršćanskom ljubavlju prema svima, da tu ljubav treba njegovati u svojim srcima i da treba praštati. I to bi bilo sasvim lijepo da se ne prisjećam propovjedi koju je Patrijarh Irinej održao u Manastiru Krka na 400-tu obljetnicu u kolovozu 2015 godine. Tada je Patrijarh Irinej izrekao “Zlo su činili nama susjedi i mi njima,ali u mnogo manjoj mjeri”.

Kako komentirati vaganje težine zločina? Zar postoji neki “zlomjer”ili nešto slično? Zbog čega je uopće izjavio takvo što? Sve se to itekako kosi sa njegovom velikom kršćanskom ljubavi prema svima, jer on ne kaže bilo što bez nekog cilja. A cilj je bio osvetnička poruka, kao opravdanje za počinjene zločine, jer eto Srbi su uvijek nečije žrtve i imaju pravo na osvetu. To im je opravdanje pred samima sobom i svojom savjesti. Postavio je Drago Pilsel i pitanje o Republici Srpskoj u BIH? Patrijarh Irinej odgovorio je “Republika Srpska utemeljena je na istini Božjoj.na pravdi Božjoj” Ta tvrdnja toliko je šokantna ,licemjerna ,duboko nečovječna i bogohulna od strane Vrhovnog svećenika jedne crkve,kada se uzmu u obzir događaji iz rata 1992 na dalje u BIH. Zar je genocid počinjen u Srebrenici ,po istini Božjoj,na pravdu Božju”? Nečuveno, nepojmljivo! Patrijarh Irinej zatim pravda postojanje Republike Srpske kao opravdanje za ugroženost srpskog naroda,naravno opet ugroženost,za njihovu opstojnost zapadno od Drine. A još je više ironična izjava da je Republika Srpska garant mira i opstanka Hrvata u BIH.

Dobro mu je Kardinal Puljić odgovorio ” Politički entitet Republika Srpska u BIH je ljudska, a ne Božja tvorevina…. Samo je Bog vječan i neprolazan” Slijedeće, neizbježno pitanje bilo je o kanonizaciji Bl.Kardinala Alojzija Stepinca.Tu je došla do izražaja sva podmuklost, prijetvornost, licemjerstvo Srpske pravoslavne Crkve i samoga Patrijarha Irineja prozivanjem hrvatskih biskupa u izjavi: “Priče pojedinih hrvatskih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad komisije, koju drže minornom neozbiljne su. Jasno mi je da za tu moju braću po službi, ni ja, ni moja Crkva nismo autoritet,ali smatram da bi im Papa Franjo trebao biti autoritet i to konačni” Iščitavajući ovu izjavu može se vidjeti kakvu ulogu će imati ta komisija i njegovu namjeru da podmuklim spletkarenjem ocrni kod Pape hrvatske biskupe kao neposlušne prema Vatikanu, a sve u cilju da spriječi beatifikaciju Bl.Kardinala Alojzija Stepinca, jer je Srpska pravoslavna Crkva nikako ne želi.

Kako drugačije tumačiti njegove riječi: “Zar nije čudno kako srpski pravoslavni episkopi više drže do autoriteta rimskog episkopa negoli pojedini katolički biskupi?” Srpska pravoslavna Crkva je autokefalna crkva, crkva jedne države, koja nema hijerarhijski nadređenog tijela kao što je Vatikan i Papa u Katoličkoj crkvi. Samostalna je u svom djelovanju i po tome bi bilo logično da ne djeluje izvan granica Srbije.

Međutim svjedoci smo da Srpska pravoslavna Crkva i SANU djeluju koordinirano na velikosrposkom programu još od Načertanja Ilije Garašanina iz 1844 godine pa do Memoranduma SANU 1 i 2. Koliko su vjerodostojni i koliko djeluju zajednički, Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel kao novinar koji je postavljao pitanja i Poglavar Srpske pravoslavne Crkve Patrijarh Irinej u svojoj ljubavi prema bližnjem po Božjem poslanju “Ja sam put, istina i život” zaključite sami!
Lili Benčik

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Thompson: Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za film “Ministarstvo ljubavi”

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji,

ponukan tvrdnjama medija i Vašim učestalim upitima, a vezano za ustupanje mojih autorskih prava za film “Ministarstvo ljubavi” redatelja Pave Marinkovića, slobodan sam priopćiti sljedeće:

Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za taj film.

Film o kojem je riječ osobno nisam gledao ali ako je istina da koriste moju glazbu za koju je potrebna privola mene kao autora to rade protuzakonito i na prevaru.

Marko Perković Thompson

Javor Novak o filmu „Ministarstvo ljubavi“ koji vrijeđa udovice poginulih branitelja

 

Marko Ljubić: „Ministarstvo ljubavi“ ili kako paradržava postaje – država?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Mladen Pavković: Mara Bareza bila je – čudo od žene!

Objavljeno

na

Prije dvije godine (19. siječnja 2016.) umrla je jedna od Junakinja hrvatskog Domovinskoga rata – Marija Mara Bareza.

Bila je djelatnica koprivničkog Belupa. Pamtimo je kao veliku i požrtvovnu humanitarnu djelatnicu koja je početkom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata samo za Grad Osijek sakupila i dostavila preko 200 kamiona humanitarne pomoći!

Bilo je tu svega, uglavnom ono što je u to vrijeme najviše trebalo, od lijekova, odjeće, prehrambenih proizvoda do naoružanja. Tadašnji zapovjednik obrane Osijeka Branimir Glavaš nam priča da je gospođa Bareza jednog dana sama došla u njegov ured i ponudila pomoć. Nije, kaže, vjerovao da to ta žena može i ostvariti, jer su po Osijeku svakodnevno padale granate i svirale sirene za uzbunu.

Međutim, sa svakim konvojem došla je i ona, pa nije ni čudo što je nazivali i „dobra vila“ ovoga grada.
U svim tim njezinim velikim humanitarnim akcijama iznimnu pomoć imala je od i od Podravke i Belupa. Stoga se je sa zahvalnošću sjećaju i Koprivničanci. Jednoj obitelji umrlog branitelja sagradila je i obiteljsku kuću. Pomagala je gotovo na sve strane, pa i u podizanju spomenika hrvatskim stradalim braniteljima.

O njoj je Hrvatska radiotelevizija (HRT), pod naslovom „Mara Bareza – Koprivnička darovateljica“, snimila i dokumentarni film (režija Marijan Hodak, scenario Mladen Pavković).

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) neprestano ističe da su neopravdano zapostavljene žene koje su, poput Bareze, sudjelovale u Domovinskome ratu, tim više što je njihov doprinos iznimno veliki. Ona je zaslužila i da se jedna ulica ili trg nazove njenim imenom u Osijeku i Koprivnici, ali zasad se o tome niti ne izjašnjavaju oni koji bi trebali.

A baš Mara Bareza bila je u vrijeme rata – čudo od žene!
Ne, takve se ljude ne smije zaboraviti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari