Connect with us

Komentar

Zekanović: Da ne bude nesporazuma o sporazumu u Marakešu!

Published

on

1. Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije (The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) ili Marakeški sporazum je dokument koji se u UN-u dogovara od travnja 2017.

2. U njegovoj izradi je čitavo vrijeme sudjelovala RH preko Stalnog predstavništva u UN i Ministarstva vanjskih poslova.

3. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je čitavo vrijeme podržavala sporazum te je imala namjeru sudjelovati svečanom predstavljanju u Marakešu u Maroku 10. i 11.prosinca 2018. godine što je najavila nekoliko puta, zadnji put na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 23. rujna 2018. Tada je izjavila: “Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour.”

4. Vlada RH na čelu s premijerom s obzirom na angažman Ministarstva vanjskih poslova u procesu donošenja očito također podržava sporazum iako još nismo čuli premijera po ovom pitanju .

5. Sporazum se ne potpisuje, ali se usvaja. Što bi značilo da je kao i svaki sporazum koji je usvojen od bilo kojeg sudionika u procesu izrade i pregovora obvezujući!

6. Nakon usvajanja Sporazum dolazi na razmatranje u Vladu RH, da se odluči o načinu implementacije predloženih mjera iz Sporazuma.

7. Sporazum sam po sebi ne znači da će sutra u Europu i Hrvatsku nahrupiti milijuni migranata ali je postao svojevrsni pokazatelj stava političara o suverenosti država koje zastupaju.

8. Sporazum dugoročno liberalizira i olakšava migracije.

Komentar:

Predsjednica nije rekla svoj stav o ovom Sporazumu kao što nije rekla ni po pitanju Istanbulske.

Jedina informacija koju od nje imamo da je sporazum u nadležnosti Ministarstva vanjskih i poslova, a to je činjenica s kojom je javnost već bila upoznata. Ne znamo je li odustala od puta u Marakeš niti tko ide ako ona ne ide?

Zašto su Mađarska, Češka, Austrija, Poljska, SAD, Švicarska…..odustale od usvajanja ovog sporazuma, a Hrvatska se kao i po pitanju Istanbulske želi nekome dokazati?

 

Hrvoje Zekanović – Usvajanje Marakeškog sporazuma je isto što i potpisivanje

 

 

Hrvoje Zekanović: Istina o migrantima!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari