Pratite nas

Komentar

Zekanović: Da ne bude nesporazuma o sporazumu u Marakešu!

Objavljeno

na

1. Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije (The Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) ili Marakeški sporazum je dokument koji se u UN-u dogovara od travnja 2017.

2. U njegovoj izradi je čitavo vrijeme sudjelovala RH preko Stalnog predstavništva u UN i Ministarstva vanjskih poslova.

3. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je čitavo vrijeme podržavala sporazum te je imala namjeru sudjelovati svečanom predstavljanju u Marakešu u Maroku 10. i 11.prosinca 2018. godine što je najavila nekoliko puta, zadnji put na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 23. rujna 2018. Tada je izjavila: “Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour.”

4. Vlada RH na čelu s premijerom s obzirom na angažman Ministarstva vanjskih poslova u procesu donošenja očito također podržava sporazum iako još nismo čuli premijera po ovom pitanju .

5. Sporazum se ne potpisuje, ali se usvaja. Što bi značilo da je kao i svaki sporazum koji je usvojen od bilo kojeg sudionika u procesu izrade i pregovora obvezujući!

6. Nakon usvajanja Sporazum dolazi na razmatranje u Vladu RH, da se odluči o načinu implementacije predloženih mjera iz Sporazuma.

7. Sporazum sam po sebi ne znači da će sutra u Europu i Hrvatsku nahrupiti milijuni migranata ali je postao svojevrsni pokazatelj stava političara o suverenosti država koje zastupaju.

8. Sporazum dugoročno liberalizira i olakšava migracije.

Komentar:

Predsjednica nije rekla svoj stav o ovom Sporazumu kao što nije rekla ni po pitanju Istanbulske.

Jedina informacija koju od nje imamo da je sporazum u nadležnosti Ministarstva vanjskih i poslova, a to je činjenica s kojom je javnost već bila upoznata. Ne znamo je li odustala od puta u Marakeš niti tko ide ako ona ne ide?

Zašto su Mađarska, Češka, Austrija, Poljska, SAD, Švicarska…..odustale od usvajanja ovog sporazuma, a Hrvatska se kao i po pitanju Istanbulske želi nekome dokazati?

 

Hrvoje Zekanović – Usvajanje Marakeškog sporazuma je isto što i potpisivanje

 

 

Hrvoje Zekanović: Istina o migrantima!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Karolina Vidović Krišto: Govorite i širite istinu, i sprječavajte kaos gdje god možete!

Objavljeno

na

Objavio

Od 2013. do 2015. Milanovićeva vlast je sijala kaos u Vukovaru, time i u cijeloj Hrvatskoj. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tada je sebi zadao primarnu, glavnu zadaću da spriječi i suzbije kaos u Vukovaru koju je sijala Milanovićeva Vlada, prije svega protuzakonitim i protuustavnim postavljanjem ćiriličnih ploča i time povezanim, nikada procesuiranim ubojstvom Darka Pajičića.

Ponovno se s razine vlasti sije kaos u Vukovaru, time i u Hrvatskoj. Primjer za to je i upozorenje predsjednika Ustavnog suda vukovarskom gradonačelniku da mora provoditi odluke Ustavnog suda i protuustavno postaviti ćirilične ploče u Vukovaru.

Plenković u isto vrijeme krši zakone, propise i Ustav na primjerima Ljiljane Zmijanović, na primjeru protuustavnih izbornih jedinica za dijasporu i manjine, na primjeru protuustavnog iskapčanja struje/vode hrvatskim državljanima, itd.

Tko će sada spriječiti i suzbiti kaos? Mi.

Moramo pisati, govoriti, međusobno surađivati i svaku i najmanju priliku iskoristiti za istražiti i širiti istinu. Moramo sprječavati i suzbijati kaos i svoju energiju s izlijeva frustracija preusmjeriti na aktivno uključivanje u svojoj okolini, u društvu u cjelini – kako bismo istražili i širili istinu i kako bismo spriječili i suzbili kaos.

Mirni, sabrani, ujedinjeni, britki, budni, spremni – takvi moramo biti. Nikada neću zaboraviti riječi jednog od istaknutih članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kada se na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara osjetila prijetnja u zraku, kada su snajperisti bili na objektima kojima je prilazila Kolona sjećanja, kada je Milanovićeva vlada sijala kaos. Rekao je: “Kakvu god provokaciju doživjeli, ako vam netko opsuje i najgoru psovku, ma – ako vam netko i šamar opali, morate ostati mirni! Ne smijete reagirati, ne smijete dopustiti kaos!“

Stožer je tada pobijedio, na ovaj je način obranio Vukovar od kaosa.

Prijatelji – mirni, sabrani, ujedinjeni, britki, budni, spremni – takvi moramo biti.

Govorite i širite istinu, i sprječavajte kaos gdje god možete, komentirala je Karolina Vidović Krišto

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Bilo bi ‘ljekovito’ za suživot da se Pupovac distancira od riječi Aleksandra Vučića

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Na tom planu treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest. Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje.

Uzmemo li u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva, Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje. Statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS). Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a.

S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji. Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom.

Iskreno, nisam u zadnje vrijeme primijetio da je, u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, primjerice netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim.

Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji hrvatska policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj.

Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je “razumljivo” da se početkom 1990-ih godina “najveći dio” Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države.

Općepoznato je danas da je ta oružana pobuna bila u “režiji” velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu. Bilo bi ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića, komentirao je Miro Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari