Pratite nas

Politika

Zekanović: Kad će se Vlada i MUP konačno očitovati o slučaju Nikole Kajkića?

Objavljeno

na

O Nikoli Kajkiću!

Kad sam počeo govoriti o danas jednoj od najaktualnijih tema svi ministri koji su danas bili na sjednici, premijer Plenković, a i gotovo svi zastupnici napustili su sabornicu. Ostalo nas je svega 5. Bravo svi!

Za vas koji me podržavate i sve kojima je stalo do suvereniteta naše Hrvatske danas sam u Saboru otvorio temu Nikole Kajkića.

Kad će se Vlada i MUP konačno očitovati o ovom slučaju?
Jesu li hrvatski državljani sigurni u Srbiji?

Zašto Hrvatska ne pokrene procese nadoknade štete od strane Srbije Hrvatima koji su prošli zatočenje u srpskim koncentracijskim logorima?

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se očituju o tome što je srbijanska policija uhitila i saslušala predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a i bivšeg istražitelja slučaja Ovčara Nikolu Kajkića i predsjednicu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić.

“Pozivam Vladu RH da, u situaciji kada Srbija ulazi u EU i kad postoji mogućnost uvjetovanja tog ulaska, iskoristi priliku i riješi probleme, a ne da imamo šikaniranje i privođenje hrvatskih građana i nikakvu reakciju hrvatskih institucija”, poručio je Zekanović u stanci za slobodni govor u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da su pripadnici srbijanskog MUP-a prošlog tjedna na graničnom prijelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske o uhitili Nikolu Kajkića i Zoricu Gregurić te ih ispitivali pet sati.

“Gospodin Kajkić je bio pet sati pod ispitivanjem srpskih obavještajaca, a mi imamo šutnju po tom pitanju, premijera nismo čuli da kaže ni riječ, a ni gospodin Božinović se nije očitovao”, zamjerao je Zekanović.

“Srbija nam se ruga, srpske tajne službe pretresaju i šikaniraju hrvatske građane. Tko je slijedeći koji će riskirati odlazak u Srbiju”, upitao je.

Inače, Kajkić i Gregurić su u ponedjeljak na konferenciji za novinare iznijeli pojedinosti o uhićenju i pritvaranju iza čega, po njihovu uvjerenju, stoje srbijanske tajne službe, i to jer su se, kako kažu, u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom Haškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima.

Kazali su kako je pripadnike srbijanskih službi najviše zanimalo istraživanje zločina na Ovčari, te da su im rekli kako ispitivanje provode po nalogu hrvatskih službi.

Kajkić je istaknuo kako u Beograd nije išao da bi istraživao ratne zločine, da su mu pripadnici srbijanske sigurnosne službe “psovali ustašku mater” te zaprijetili kako će ga “strpati u zatvor s pederima”. ”U jednom trenutku me je jedan od četvorice koja me je ispitivala i udario, a prijetilo mi se i smrću”, kazao je Kajkić.

(Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Anto Đapić: Predsjednički kandidati nemaju jednak tretman u kampanji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednički kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić ustvrdio je u subotu da se manipuliranjem anketa i onemogućavanjem sučeljavanja stvaraju kandidati prve i druge kategorije, što je korak unatrag u odnosu na prethodne izbore.

Iako svi mediji po zakonu trebaju osigurati jednake uvjete praćenja svih kandidata, ostalim kandidatima onemogućavaju se sučeljavanja s takozvanim velikim favoritima koji u dosadašnjoj kampanji nisu ništa iznijeli, osim “međusobnih uvreda, šala i pošalica”, rekao je Đapić u Osijeku.

Također, upozorio je taj kandidat, u Hrvatskoj se već pola godine kroz ankete, koje su u demokratskim zemljama mjesec dana pred izbore zabranjene, stvaraju kandidati prve i druge kategorije.

Zbog toga, zaključio je Đapić, mediji, osim HRT-a pozivaju na sučeljavanje “koga hoće po vlastitom nahođenju”.

Ustvrdio je pritom kako je nekorektno od njegovih protukandidata Miroslava Škore i Zorana Milanovića što smatraju da ne trebaju doći na sučeljavanje ako na sučeljavanje ne dolazi Kolinda Grabar Kitarović, što je nazvao podcjenjivanjem ostalih kandidata.

Đapić je pozvao sve protukandidate da ne izbjegavaju debate jer se time ponižava hrvatsko biračko tijelo.

“Ako ne bude sučeljavanja meni se ne pruža prilika da pojedinim kandidatima postavim pitanje zašto 1991. godine nisu s puškom u ruci branili Hrvatsku”, rekao je Đapić koji smatra da onaj tko je 1991. bio vojni obveznik a nije se stavio na raspolaganje ne može biti vrhovni zapovjednik.

Za Škorinu izjavu da crkva treba biti odvojena od države i da će maknuti politiku iz nje, Đapić je rekao da je uloga predsjednika da podupire kršćanske vrijednosti i da katolička crkva u Hrvata ne može biti van naroda.

Izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da misli sve najgore o presudi po kojoj uzvik “Za dom spremni” iz pjesme “Bojna Čavoglave” ne predstavlja nezakonito ponašanje, Đapić je nazvao korakom unazad u odnosu na doba Ivice Račana kada su registrirane udruge HOS-a.

Za protukandidate kazao je da nisu odgovorili kako bi osigurali suverenitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a nitko ne govori ni da je došlo vrijeme za ustavne promjene kojima bi se u Ustav ugradile kršćanske vrijednosti nasuprot antifašizmu pod kojim se prikrivaju komunistički zločini”.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Moderni HDZ razbija mit da su Rijeka i Istra rezervirani samo za ljevicu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu Novom listu da ulaganja u razvojne i infrastrukturne projekte i zauzetost za opstanak brodogradnje, pokazuju da HDZ-ova Vlada itekako ima senzibilitet prema Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a HDZ razbija mit kako su Rijeka i Istra rezervirani za ljevicu.

Razbija se mit da je ovo područje rezervirano samo za lijeve političke opcije, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u intervjuu u subotnjem Novom listu, upitan je li cilj HDZ-a preuzeti vlast u Primorsko-goranskoj županiji u 2021. Vjerujem da će ovakav HDZ, kao moderna stranka europskog desnog centra, ali i smjer kojim želimo da Hrvatska ide, utjecati i na veće povjerenje birača našoj stranci u 8. izbornoj jedinici, dodao je.

Plenković naglašava da je brodogradilište 3. maj važno za Rijeku i gospodarski, i kao dio njezina identiteta.

“Sudbina riječkog brodogradilišta još je jedno od naslijeđenih sistemskih gospodarskih izazova, a Vladine aktivnosti temelje se na povjerenju koje je uspostavljeno između Vlade i ljudi koji sada vode 3. maj, posebice gospodina Kučana. Cilj je da država nema nikakvih daljnjih gubitaka, a da omogućimo funkcioniranje brodogradilišta na tržišnim osnovama, pronalaženje strateškoga partnera i dugoročnu održivost »3. maja«. Istom logikom nastojimo taj model primijeniti i na pulsko brodogradilište Uljanik, kako bi se pronašlo održivo rješenje”, rekao je.

Premijer, u intervjuu, uz ostalo, ističe da njegova Vlada brine o Rijeci i Kvarneru jednako kao i o drugim dijelovima Hrvatske.

Partneri u Vladi moraju biti timski igrači i braniti politiku Vlade

Vezano za neočitovanje Vlade na zahtjev oporbe za smjenjivanje HNS-ove ministrice Blaženke Divjak kao i medijska nagađanja o izbacivanju HNS-a iz Vlade nakon predsjedničkih izbora i raspisivanje parlamentarnih izbora do ljeta, Plenković kaže: “Ovako ću to postaviti; usvojili smo četiri proračuna, ulazimo u izbornu godinu, imamo veliku odgovornost za građane  i društvo, imamo predsjedanjem EU. Ali, imamo i partnere u Vladi od kojih očekujemo korektnost, lojalnost i razumijevanje onoga što su temeljni ciljevi”. Naglašava kako je načelo – “partneri u Vladi moraju biti timski igrači i braniti politiku Vlade”.

Upitan kako je moguće da HNS ‘praktički podržava’ predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, premjer Plenković je to odbacio. “Ne podržava ga. Gdje ste vi to vidjeli?”

Na novinarsku konstataciju kako nije vidljivo da HNS podržava HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, premijer dodaje: “Jasno kažem, od njih očekujem da ako nisu aktivno za, da se ne očituju uopće…. Ja sam na koalicijskom sastanku jasno rekao svima u parlamentarnoj većini da u izbornoj kampanji, ako već neki od njih formalno ne podupiru aktualnu i buduću predsjednicu Grabar-Kitarović, ne želimo čuti niti išta drugo”.

Novi izbori ovise samo o lojalnosti koalicijskih partnera, HDZ je spreman u svakom trenutku izaći pred birače

Plenković je odbacio i tumačenja da će predsjednički izbori biti ‘referendum o njegovoj Vladi’.

“Netočno, Predsjednički izbori su izbori za predsjednicu Republike. Pogotovo za predsjednicu koja ima iza sebe pet godina rada i brojna postignuća, pa je jasna  i razlika između nje pretendenata na to mjesto”. “Miroslav Škoro, na primjer, u svojim javnim nastupima pokazao da vrlo malo zna o hrvatskom političkom sustavu”, dodao je.

Procjenjuje kako je “Škorina uloga testna: koliko fragmentirane, male stranke krajnje desnice, za razliku od desnog centra što je HDZ, mogu dobiti glasova”. Dodaje kako je Škorina jedina zadaća pokušati oduzeti od HDZ-ovog biračkog tijela. “Zato šalju ovakve poruke, ne bi li zbunili dio birača”, naglašava Plenković.

Ocjenjuje kako je to napad na HDZ koji vodi politiku na Tuđmanovoj koncepciji desnog centra i okupljanja, ali protiv isključivosti.

Precizira kako HDZ treba biti na poziciji desnog centra, a ne krajnje desnice. Jer, podsjeća Plenković, “desni centar je i državotvoran, i domoljuban, i narodnjački, i demokršćanski i europski… Zato i jesmo dio obitelji europskih pučana i vodimo Hrvatsku koja je, međunarodno gledajući, nikad snažnija, a partneri je uvažavaju”.

Upitan za komentar Milanovićeve izjave da je on ‘novoprobuđeni tuđmanovac’, Plenković je rekao da Milanović govori jako puno neistina, cijelo ovo vrijeme, kao što je govorio i 2016. kada ga je pobijedio na parlamentarnim izborima. “Ista retorika lišena programa i ideja, dakle već viđeno i pročitano. I očito da se nikako ne može riješiti kompleksa gubitnika”.

Plenković je potvrdio i da, prema Statutu HDZ-a, unutarstranački izbori moraju biti tijekom 2020.

Upitan hoće li prvo raspisati parlamentarne izbore pa tek onda unutarstranačke, premijer Plenković poručuje: Sve ovisi o tome kako će se držati koalicijski partneri. HDZ je spreman u svakom trenutku izaći pred birače”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari