Pratite nas

Politika

Zekanović: Kad će se Vlada i MUP konačno očitovati o slučaju Nikole Kajkića?

Objavljeno

na

O Nikoli Kajkiću!

Kad sam počeo govoriti o danas jednoj od najaktualnijih tema svi ministri koji su danas bili na sjednici, premijer Plenković, a i gotovo svi zastupnici napustili su sabornicu. Ostalo nas je svega 5. Bravo svi!

Za vas koji me podržavate i sve kojima je stalo do suvereniteta naše Hrvatske danas sam u Saboru otvorio temu Nikole Kajkića.

Kad će se Vlada i MUP konačno očitovati o ovom slučaju?
Jesu li hrvatski državljani sigurni u Srbiji?

Zašto Hrvatska ne pokrene procese nadoknade štete od strane Srbije Hrvatima koji su prošli zatočenje u srpskim koncentracijskim logorima?

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se očituju o tome što je srbijanska policija uhitila i saslušala predsjednika Nacionalnog sindikata policije MUP-a i bivšeg istražitelja slučaja Ovčara Nikolu Kajkića i predsjednicu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić.

“Pozivam Vladu RH da, u situaciji kada Srbija ulazi u EU i kad postoji mogućnost uvjetovanja tog ulaska, iskoristi priliku i riješi probleme, a ne da imamo šikaniranje i privođenje hrvatskih građana i nikakvu reakciju hrvatskih institucija”, poručio je Zekanović u stanci za slobodni govor u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da su pripadnici srbijanskog MUP-a prošlog tjedna na graničnom prijelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske o uhitili Nikolu Kajkića i Zoricu Gregurić te ih ispitivali pet sati.

“Gospodin Kajkić je bio pet sati pod ispitivanjem srpskih obavještajaca, a mi imamo šutnju po tom pitanju, premijera nismo čuli da kaže ni riječ, a ni gospodin Božinović se nije očitovao”, zamjerao je Zekanović.

“Srbija nam se ruga, srpske tajne službe pretresaju i šikaniraju hrvatske građane. Tko je slijedeći koji će riskirati odlazak u Srbiju”, upitao je.

Inače, Kajkić i Gregurić su u ponedjeljak na konferenciji za novinare iznijeli pojedinosti o uhićenju i pritvaranju iza čega, po njihovu uvjerenju, stoje srbijanske tajne službe, i to jer su se, kako kažu, u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom Haškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima.

Kazali su kako je pripadnike srbijanskih službi najviše zanimalo istraživanje zločina na Ovčari, te da su im rekli kako ispitivanje provode po nalogu hrvatskih službi.

Kajkić je istaknuo kako u Beograd nije išao da bi istraživao ratne zločine, da su mu pripadnici srbijanske sigurnosne službe “psovali ustašku mater” te zaprijetili kako će ga “strpati u zatvor s pederima”. ”U jednom trenutku me je jedan od četvorice koja me je ispitivala i udario, a prijetilo mi se i smrću”, kazao je Kajkić.

(Hina/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministar Bošnjaković: Očekujemo ukidanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji

Objavljeno

na

Objavio

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je najavio da će se do ljeta održati sastanak radne skupine koju su hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa formirali radi utvrđivanja međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina i razmjeni podataka, a očekuje da će jedan od sporazuma te skupine biti i stavljanje izvan snage srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Ministar Dražen Bošnjaković je to izjavio komentirajući izručenje osuđenog ratnog zločinca Milorada Baraća, kojeg je Nizozemska jučer izručila Hrvatskoj, napominjući kako se zbog srpske ustavne zabrane izručenja svojih građana ostala izručenja osuđenih ratnih zločinaca odvijaju otežano.

Barać je izručen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je podnio Županijski sud u Karlovcu 2017., nakon čega su nizozemske vlasti realizirale nalog i u srijedu izručile Baraća hrvatskim vlastima koje ga terete za ratni zločin na području Gospića 1991., za što je presudom gospićkog Županijskog suda osuđen na 15 godina zatvora.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. lipnja 1994. Barać je u odsutnosti proglašen krivim da je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima.

Pritom je ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili, pucajući pritom po civilima, pri čemu je ubijeno njih osmero, od toga sedam žena.

Ukidanje univerzalne jurisdikcije ide vrlo teško, iduće korake tek trebamo razmotriti

Ministar je podsjetio da Srbija ima ustavnu zabranu izručenja svojih građana, ali i da kontakti postoje te je formirana zajednička kontaktna skupina koja bi trebala predložiti sporazum kojim bi se definirali postupci vezani za suđenja za ratne zločine.

– Kroz jedan takav sporazum očekujemo stavljanje izvan snage zakona Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji. To ide vrlo teško, a iduće korake do ljeta tek trebamo razmotriti. Tijekom posljednjeg posjeta srpske ministrice pravosuđa Nele Kuburović dogovoreno je da do početka ljeta održimo još jedan sastanak radne skupine, zaključio je Bošnjaković.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Beljak: HDZ je Hrvatsku učinio pograničnom krajinom Europske unije

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a i kandidat Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament (EP) Krešo Beljak izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako su predstojeći izbori prilika da opozicija odnese pobjedu te u ropotarnicu povijesti pošalje HDZ koji je unazadio i uništio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom Europske unije.

“Hrvatska je u posljednjih tridesetak godina sa sredine ljestvice europskih zemalja po razvijenosti pala na posljednje mjesto”, ustvrdio je Beljak na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije.

Sve istočnoeuropske zemlje su, kaže, danas ispred nas. “Naša koalicija je jedina koja nudi Hrvatsku kao dio razvijene, napredne, prosperitetne i moderne, ujedinjene Europe. Svi ostali nude nešto drugo: ili izlazak Hrvatske iz EU, što bi bila potpuna katastrofa, ili pak Hrvatsku unutar ‘istočnoeuropske unije’. Mi to ne želimo i jedini nudimo Hrvatsku po uzoru na visoko razvijene zapadnoeuropske države“, rekao je Beljak.

Prognozirati broj mandata na predstojećim izborima, međutim, nije želio.

„Naše biračko tijelo je vrlo složeno i čini 75 posto onih koji nisu zadovoljni smjerom kojim Hrvatska ide. Ako se ti ljudi odluče na masovniji izlazak, naš će rezultat biti bolji“, zaključio je Beljak.

Mrak Taritaš: Projekt Europe nije ni završen ni savršen

Predsjednica GLAS-a i kandidatkinja Amsterdamske koalicije na izborima za EP Anka Mrak Taritaš istaknula je kako projekt Europe nije ni završen ni savršen te da Koalicija u tim procesima želi aktivno sudjelovati.

„Jučer smo vidjeli izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2018. godinu. Uz korupciju, riječ je o nasilju prema novinarima i migrantima, kao i najslabijima u društva – ženama i djeci. Ne želimo zatvorenu Hrvatsku, gdje su šovinizam i mržnja prema slabijima normalna stvar. Zalažemo se za otvorenu, tolerantnu, naprednu Hrvatsku, u kojoj se cijene ljudska prava“, rekla je Mrak Taritaš.

„EU nudi mir, slobodu i blagostanje, a mi to želimo graditi u budućnosti. Naša koalicija je najžešći zagovornik europskih vrijednosti. Čak 75 posto propisa donosi se u Bruxellesu. Zato je važno izaći na izbore“, naglasila je Mrak Taritaš.

Napomenula je kako njihovu koaliciju od drugih razlikuje što jako teško nešto obećaju, ali kad obećaju to i naprave, što je, kaže, dokazano rezultatima.

„Dubrovčani su na sjednici vlade u veljači dobili košaricu prepunu obećanja, ali pitanje je žele li vjerovati tuđim riječima ili svojim očima. Kad je riječ o Amsterdamskoj koaliciji, neka vjeruju svojim očima“, zaključila je Mrak Taritaš.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari