Connect with us

Pregled

Zekanović napustio emisiju: Doviđenja i samo se sjetite Oluje

Objavljeno

-

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) napustio je emisiju Crvena linija na N1 televiziji nakon manje od 20 minuta rasprave sa Srđanom Mazalicom, predstavnikom SNSD-a u Skupštini Republike Srpske, i Brajanom Brkovićem, potpredsjednikom gradskog ogranka SSP-a u Novom Sadu.

“Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike, otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje”, rekao je Zekanović.

Tema emisije je bila to tko su izdajnici, kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije? Za primjer je uzeto to da je, usprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića.

Također, i da su usprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom, ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. Kao i da, usprkos presudama suda u Hagu i zahtjevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. “Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banja Luci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi”, rekao je.

Kazao je i da je “po zakonu dopušteno” u Hrvatskoj jer su HOS bile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme.

Rekao je i da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”. Na pitanje što s odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik “Za dom spremni” protuustavan, kaže da ta odluka “ne postoji, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama”.

“Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga”, rekao je.

Hrvoje Zekanović: Napadač na HEP-ovce je ‘abolirani četnik’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari