Pratite nas

Politika

Zekanović: Nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori

Objavljeno

na

Saborski zastupnik Hrast-a Hrvoje Zekanović u petak je, aludirajući na predizborni moto SDSS-a Milorada Pupovca “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?“, poručio kako nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, a posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

“Mnogi Hrvati u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao, mnogi hrvatski umirovljenici imaju niske mirovine, mnogi mladi Hrvati, nažalost, moraju napuštati domovinu jer u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao i ne mogu egzistirati. Mnogi Hrvati su blokirani, ovršeni, plaćaju i sve skuplje režije, gorivo, plin i struju. Hrvatima se u njihovoj domovini nameću razne konvencije kao Istanbulska ili sporazumi kao što je Marakeški“, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je i da se Hrvate u domovini izigrava i po pitanju referenduma, a vlast sabotira referendumske inicijative.

Hrvati u Srbiji nemaju ni stoti dio prava koja ima srpska manjina u Hrvatskoj

“Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih je sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji“, naglasio je Hrast.ov zastupnik.

Zanima ga zašto čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i na parlamentarnim izborima nije iskoristio pravo koje je sada iskoristio na europskim izborima, “zašto nije imao hrabrosti pokušati odmjeriti svoje snage s drugim političkim strankama”.

“Očito se ovaj put dogovorio nešto sa svojim partnerom Plenkovićem da izađe sa svojom listom, da bi po D’Hondtu nagradio HDZ“, smatra Zekanović. Pupovca je pozvao da se na idućim parlamentarnim izborima ne kandidira s manjinskom listom kao inače.

Lijepo je samo onim Srbima u RH koji su bliski SDSS-u

Po njemu, lijepo je biti Srbin u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u.

“U Hrvatskoj ima i drugih Srba u Hrvatskoj, poput Peđe Mišića koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje zdravlje i život za svoju domovinu Hrvatsku“, kazao je Zekanović, koji je osudio uništavanje SDSS-ovih predizbornih plakata u Splitu i drugdje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative 67 je previše

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da će prihvatiti sve zahtjeve referendumske inicijative 67 je previše, da će mijenjati zakon i poslati ga u Sabor na usvajanje.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da su analizirali sve okolnosti i donijeli odluku.

– Čuli smo poruku hrvatskih građana. To je ključna i glavna poruka – rekao je.

Plenković je istaknuo da se zahvaljujući njihovoj mirovinskoj reformi 13.500 ljudi ponovno našlo na tržištu rada te da žele pružiti priliku onima koji žele raditi duže.

– Poštujući volju građana, također ćemo predložiti promjene i Zakona o radu i drugih zakona za radno-pravni status na način da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine – rekao je Plenković.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade između ostalog je prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bruna Esih: ‘Ne iznenađuje me razvoj događaja jer se radi o mojoj političkoj eliminaciji’

Objavljeno

na

Objavio

HINA

Nakon raspada Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, raspao se i onaj u Hrvatskom saboru. Bruna Esih je za Direktno izjavila kako je za nju ovakav razvoj događaja očekivan.

“Ja to očekujem još od one najave, još za vrijeme europarlamentarnih izbora, kako će se ići u moju političku eliminaciju. Dakle, oni su na temelju Kluba koji je nastao kad sam se ja odvojila iz kluba HDZ-a i išla na lokalne izbore na temelju toga je nastala i stranka, a na temelju stranačkog  imena poslije i dva kluba, onaj u Saboru i u Gradskoj skupštini”, rekla je Esih

Rekla je kako je sad Klub koji je nastao njenim političkim djelovanjem transformiran u neki drugi.

“Koliko znam o osnivanju Kluba prije su trajali pregovori i koliko znam nisu svi bili oduševljeni njima. Navodno je Zlatko Hasanbegović nastupio po principu ja uzimam sve, ne dajem ništa samo zato što ja to mogu. Pretpostavljam da on to može jer ima političku poleđinu i podršku medijskog maga Velimira Bujanca za kojeg sam dobila informaciju da je i odradio medijaciju da se njih troje slože da budu u Klubu”, rekla je Esih.

Dodaje kako će svoj svoj rad nastaviti kao zastupnica Neovisnih za Hrvatsku.

Bruna Esih kaže kako će biti teško u Saboru raditi bez Kluba kao tehničke i logističke podrške no naglašava kako se ona rada ne boji.

“Ovo je period razotkrivanja koji mora proći. Ponavljam, uopće me ne iznenađuje ovaj razvoj događaja jer se radi o mojoj političkoj eliminaciji. Moja ponuda zastupnicima Hasanbegoviću, Zekanoviću i Glasnoviću bila je da klub čini nas četvero no očito ta opcija nije bila moguća. Ja nisam postavljala nikakve uvjete, no očito to nije bilo dovoljno te su me eliminirali iz Kluba na osobni zahtjev Zlatka Hasanbegovića. Koliko sam čula druga dvojica zastupnika nisu bila oduševljena s tom idejom. No očito se od toga nije odustajalo i oni su popustili po pritiskom. Žao mi je jedino što je general Željko Glasnović popustio ucjenama”, kaže naša sugovornica.

“S obzirom na to, kako sam već naglasila, da njih troje nisu samostalno donosili odluke, završilo je očekivano nepovoljno po Neovisne za Hrvatsku odnosno za stranku koju je Zlatko Hasanbegović nazvao svojim čedom i govorio kako je nikad neće prepustiti u ruke Plenkovićevog ministarstva uprave iako je to ipak učinio”, kaže Esih.

Čudi je kako Hasanbegović s jedne strane traži pravdu za svoj status u NHR-u pred Ministarstvom uprave, a s druge strane, očito je kako s ovim izlascima iz Klubova, skupštinskog i Saborskog, sve čini da bi svom političkom čedu naštetio i sam sebe isključuje iz stranke.

“Izgleda kako se Hasanbegović, nakon svoje famozne izjave kako se NHR-om neće baviti Plenkovićevo ministarstvo uprave već samo Bog i Hrvati, ipak odrekao Boga i Hrvata i NHR prepustio pravdi Ministarstva uprave. Ali njega pravda ne zanima već samo želi napraviti što veću štetu NHR-u i stranku blokirati u radu. Dakle, radi se o čistom podmetanju, igri mačke i miša”, rekla je Bruna Esih za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari