Pratite nas

Politika

Zekanović: Nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori

Objavljeno

na

Saborski zastupnik Hrast-a Hrvoje Zekanović u petak je, aludirajući na predizborni moto SDSS-a Milorada Pupovca “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?“, poručio kako nije lako biti ni Hrvat u Hrvatskoj, a posebno u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

“Mnogi Hrvati u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao, mnogi hrvatski umirovljenici imaju niske mirovine, mnogi mladi Hrvati, nažalost, moraju napuštati domovinu jer u Hrvatskoj ne mogu pronaći posao i ne mogu egzistirati. Mnogi Hrvati su blokirani, ovršeni, plaćaju i sve skuplje režije, gorivo, plin i struju. Hrvatima se u njihovoj domovini nameću razne konvencije kao Istanbulska ili sporazumi kao što je Marakeški“, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je i da se Hrvate u domovini izigrava i po pitanju referenduma, a vlast sabotira referendumske inicijative.

Hrvati u Srbiji nemaju ni stoti dio prava koja ima srpska manjina u Hrvatskoj

“Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih je sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji“, naglasio je Hrast.ov zastupnik.

Zanima ga zašto čelnik SDSS-a Milorad Pupovac i na parlamentarnim izborima nije iskoristio pravo koje je sada iskoristio na europskim izborima, “zašto nije imao hrabrosti pokušati odmjeriti svoje snage s drugim političkim strankama”.

“Očito se ovaj put dogovorio nešto sa svojim partnerom Plenkovićem da izađe sa svojom listom, da bi po D’Hondtu nagradio HDZ“, smatra Zekanović. Pupovca je pozvao da se na idućim parlamentarnim izborima ne kandidira s manjinskom listom kao inače.

Lijepo je samo onim Srbima u RH koji su bliski SDSS-u

Po njemu, lijepo je biti Srbin u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u.

“U Hrvatskoj ima i drugih Srba u Hrvatskoj, poput Peđe Mišića koji su u Domovinskom ratu žrtvovali svoje zdravlje i život za svoju domovinu Hrvatsku“, kazao je Zekanović, koji je osudio uništavanje SDSS-ovih predizbornih plakata u Splitu i drugdje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pogledajte Culejov ‘govor za pamćenje’

Objavljeno

na

Objavio

“Kada sam držao govor, svi su pobjegli van da ne čuju istinu o sebi”, rekao nam je saborski zastupnik Stevo Culej koji je svojim posljednjim nastupom u Saboru definitivno nadmašio sam sebe.

Stiv se, naime, obratio nacionalnim manjinama, a prioritetno srpskoj, romskoj i talijanskoj.

Ponavljajući kako je protiv Milorada Pupovca podnio prijavu zbog “mogućih saznanja ali i suradnje sa egzekutorima dr. Ivana Šretera, on je podjetio kako je riječ o čovjeku koji je posve zapostavio nacionalnu manjinu koju zastupa.

Stiv je tom prilikom pozdravio sve vrijedne, slavonske Srbe koji se na svojim poljima muče na ovoj vrućini, podsjećajući kako Milorada Pupovca za njih uopće nije briga. Pozdravio je i svog prijatelja Srbina koji mu je popravio traktor i za kojeg je ustvrdio da je “pravi majstor”.

Također je iznenadio izjavom da je upravo on romski ambasador, a zatim se obrušio na Veljka Kajtazija za kojeg također tvrdi kako za svoju nacionalnu manjinu – ni najmanje ne brine, piše dnevno.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

‘Naša granica tolerancije u nuklearnom pitanju je nula’

Objavljeno

na

Objavio

Britanija, Francuska i Njemačka planiraju iznova pokušati zadržati Iran u nuklearnom sporazumu iz 2015. unatoč prijetnji Teherana da će prekršiti jedno od glavnih ograničenja, ali se oni možda bliže kraju diplomatskog puta na koji su stupili prije više od 15 godina.

Tri europske zemlje nastoje sačuvati sporazum između velikih sila i Irana otkako se američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz njega prošle godine i počeo ponovno uvoditi američke sankcije.

Dok je početna reakcija Iranaca izgleda bila čekati u nadi da će Trump izgubiti izbore 2020. Trumpova iznenađujuća odluka u svibnju da pokuša svesti iranski izvoz nafte na nulu promijenila je njihovu kalkulaciju.

Rezultat je niz napada u Zaljevu za koje Sjedinjene Države krive Iran ili njegove saveznike, unatoč nijekanju Teherana, kao i prijetnja Irana u ponedjeljak da će za deset dana prekršiti u dogovoru iz 2015. predviđena ograničenja njegovih zaliha uranijeva heksafluorida.

“Ako to učine, igra je gotova za EU”, rekao je visoki diplomat Europske unije uz uvjet da ostane neimenovan.

Napadi na šest tankera u regiji od početka svibnja kao i dva napada bespilotnim letjelicama na saudijska postrojenja za vađenje nafte, ojačali su strahovanje od izbijanja američko-iranskog sukoba namjerno ili slučajno.

Diplomati kažu kako će tri europske zemlje, koje su 2003. počele razgovore s Iranom o ograničavanju njegova nuklearnog programa, pojačati svoju diplomatsku aktivnost narednih dana, među ostalim i razgovorima između tri zemlje i političkih direktora EU-a u četvrtak u Bruxellesu.

Posebni američki predstavnik za Iran Brian Hook planira sastati se s političkim direktorima triju europskih zemalja u Parizu 27. lipnja, na dan do kada će Iran, kako je najavio, prekršiti sporazum, rekla su dva izvora.

Britanski, francuski i njemački ministri vanjskih poslova mogli bi posjetiti Teheran kako bi razgovarali o nuklearnom sporazumu, ali je to za sada samo mogućnost.

Tri diplomata su rekla kako bi se združeno povjerenstvo, uspostavljeno  prema nuklearnom sporazumu, moglo sastati unutar dva tjedna. Nakon što se SAD povukao, ti razgovori bi okupili dužnosnike iz Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Irana, Rusije i Europske unije.

Diplomati su istaknuli kako su tri zemlje umorne od iranskih zahtjeva da održe sporazum koji je Washington prekršio te rekli da ako to učini i Teheran oni ne bi imali izbora nego da pristanu na ponovno uvođenje sankcija UN-a.

“Moramo ih odvući s ruba, ali neka bude jasno: naša granica tolerancije u nuklearnom pitanju je nula”, rekao je drugi visoki europski diplomat pozivajući Rusiju i Kinu da se više angažiraju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari