Pratite nas

Pregled

Zekanović: Nijedan narod u II. svjetskom ratu nije doživio sudbinu kao Hrvati

Objavljeno

na

Iznoseći stajališta u ime svojih klubova, zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Hrvoje Zekanović (HRAST) iznijeli su u petak drugačije poglede na Bleiburšku tragediju.

Bauk je u ime Klub-a SDP-a kazao je kako su se nakon Drugog svjetskog rata svugdje u Europi događali zastrašujući zločini i likvidacije poraženih snaga bez sankcija, a jedino je kod nas to postao genocid nad razoružanim hrvatskim narodom.

“U poslijeratnoj osvetničkoj orgiji posvuda su se događale likvidacije poraženih snaga koje nikada nisu sankcionirane, a jedino je kod nas to postao genocid nad razoružanim hrvatskim narodom”, rekao je Bauk.

Bauk: Izjednačavanjem dvaju zločina kolaboracija postaje prihvatljivija 

“Što god je veći zločin pobjednika, to je onda navodno manji zločin kolaboranata, što god je veća žrtva poslijeratnih likvidacija, lakše je zločince pretvoriti u žrtve. Tada i ta dva zločina, kolaboracionistički i komunistički, lakše je izjednačiti i onda time njihova kolaboracija postaje prihvatljivija”, ustvrdio je.

Istaknuo je i kako bez obzira na sve pokušaje revizije i relativizacije ne smijemo negirati zločine koji su se dogodili nakon Drugog svjetskog rata.

“Kad kažemo Bleiburg, mislimo na sve koji su stradali na Bleiburškom polju, na Dravogradu, na Križnom putu koji se protezao od Austrije do Bugarske“, kazao je Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista).

Istaknuo je kako je Bleiburg postao metaforom svih komunističkih zločina, zločina pobjednika 1945. godine, nad Hrvatima.

Zekanović: Nijedan narod u II. svjetskom ratu nije doživio sudbinu kao Hrvati

“Stotine tisuća Hrvatica i Hrvata su pobijeni u najgoroj odmazdi u Drugom svjetskom ratu. Niti jedan narod u tom ratu nije doživio sudbinu kao Hrvati“, kazao je, navodeći da se nakon toga dogodio “pravi memoricid“, brisanje kolektivnog sjećanja na iznimno veliku žrtvu koju je hrvatski narod podnio.

“Danas više nitko i ne pokušava reći tko je kriv za te zločine, za odmazdu. Za stotine tisuća ljudi koji su završili u jamama diljem nekadašnje Jugoslavije, ne postoji krivac“, naglasio je Zekanović.

Kazao je kako i danas postoje “duhovni baštinici” zločinačke komunističke ideologije koji negiraju što se dogodilo u svibnju 1945., koji na svaki način pokušavaju osporiti tragediju hrvatskog naroda.

“Bez prave istine nema slobode, pa je iznimno važno da po ovom pitanju hrvatska država, vlast, glasno i jasno uvijek, a pogotovo u svibnju kaže pravu istinu, a to je da je hrvatski narod od pobjednika 1945. nažalost nastradao“, poručio je Zekanović. (Hina)

15. svibnja 1945. Bleiburg – Britanci izručili Hrvate partizanima koji su ih surovo pobili

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Sokolovi’ sudjelovali u protupožarnoj obuci s vatrogasnim postrojbama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama održana je višednevna obuka o gašenju požara na otvorenom, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. Oklopno-mehanizirane bojne „Sokolovi“ Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HV-a u sklopu priprema za protupožarnu sezonu.

Obuka pod nazivom „Metode i taktika gašenja požara na otvorenom prostoru“ održana je od od 25. svibnja do 5. lipnja, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Cilj je osposobljavanje pripadnika Hrvatske vojske u osnovama gašenja požara i obučavanje u rukovanju protupožarnim sredstvima.
„Obukom smo unaprijedili znanje i vještinu potrebnu za gašenje požara i saniranje požarišta. Kao i sve druge zadaće koje Hrvatska vojska obavlja, i ova zadaća zahtijeva kontinuirano uvježbavanje i usavršavanje radi održavanja i unaprjeđivanja razine znanja“, rekao je poručnik Igor Šimćik.

Time se nastavlja suradnja pripadnika HV-a u zajedničkim obukama s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sklopu nadolazeće protupožarne suradnje, navode iz MORH-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marku Perkoviću Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Administratori službene Facebook stranice Marka Perkovića

Thompson reagirao na zabranu koncerta u Mariboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari