Pratite nas

Politika

Zekanović otkrio zašto su podržali Miroslava Škoru za predsjednika

Objavljeno

na

Još je manje od šest mjeseci do izbora, sve je više kandidata, sigurno neće biti dosadno

Razočarala ih je aktualna predsjednica koju su podržavali, pa su sada Hrvatski suverenisti odlučili podržati predsjedničku kandidaturu Miroslava Škore.

Kažu da su razgovarali o programskim i političkim načelima te da se pokazalo kako imaju zajednički svjetonazor.

Saborski zatupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović bio je gost u RTL-u Danas. Nekada su suverenisti podržavali Kolindu Grabar-Kitarović, a sada podržavaju Miroslava Škoru.

“Mi smo Kolindu Grabar-Kitarović podržavali programski. Ona je prevarila naša očekivanja, odnosno, iznevjerila nas je. Mogu reći, da ne ulazim u detalje, da ne postoji razlika u politici Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Dakle, to je ona iskrivena politika u kojoj nema nikakve razlike. A ona se predstavila malo drugačije. Ona je izabrana od jedne konzervativne Hrvatske, jednog desnog, domoljubnog, suverenističkog dijela hrvatskog naroda, a kasnije se ponašala kao da su je SDP-ovci birali, ali nisu”, rekao je Zekanović.

On je istaknuo kako su sada puno oprezniji.

“Ovaj put smo bili puno oprezniji, razgovarali smo s gospodinom Škorom i na sva naša pitanja dobili smo odgovore kakve smo htjeli čuti. Drugim riječima, on je jedan suverenistički političar i siguran sam da nas neće iznevjeriti imate i neku intuitivnu razinu, a imate i riječ”, kazao je Zekanović.

Istaknuo je i kako oni kao suverenisti smatraju da je predsjednik jedno važno obilježje svake države.

“Što predsjednik ima jaču poziciju i što je više povezan sa svojim narodom to je bolje za državu i bolje za narod”, rekao je.

No, što im se kod Škore sviđa?

“Slažemo se i po pitanju predlaganja ustavnih sudaca, a mene osobno najviše interesira pitanje referenduma. Vidjeli smo kako se sada grubo poigrao premijer Plenković s referendumskim pitanjem. Kada gospodin Škoro bude predsjednik takvo manipuliranje neće biti moguće. Zašto ne bi narod direktno demokracijom odlučivao o bilo kakvom ključnom pitanju?”, pitao se Zekanović.

Još je manje od šest mjeseci do izbora, sve je više kandidata, sigurno neće biti dosadno.

 

Suverenisti dali bezrezervnu podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Neovisni za Hrvatsku: Županijski izaslanici potvrdili dolazak u Zadar

Objavljeno

na

Objavio

Izborni sabor stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku bit će organiziran 22. srpnja u Zadru jer su svi županijski predsjednici, osim zagrebačkih, potvrdili dolazak u Zadar, izjavio je u utorak Hini neimenovani izvor iz stranke.

Stranka Neovisni za Hrvatsku, s obzirom na to da službeno postoji dvije godine prema statutu je dužna organizirati Sabor stranke, kojega saziva Predsjedništvo stranke. Ranije dogovoreni datum održavanja sabora je 22. srpnja u Zagrebu, no prije par dana u medijima se pojavila informacija da se mjesto izbora promijenilo te da će se izbori održati u Zadru.

Takva situacija upućuje na mogući unutarstranački raskol s obzirom na to da je medijima predsjednica stranke Bruna Esih izjavila da je sabor potvrđen za Zadar jer je velik dio članova iz Dalmacije, dok politički tajnik i glasnogovornik stranke Zlatko Hasanbegović tvrdi da se sabor treba održati u Zagrebu.

Neimenovani izvor iz stranke u razgovoru za Hinu ustvrdio je kako se hipotetski dva sabora ne mogu održati istovremeno jer su izaslanici svih županijskih organizacija, osim Grada Zagreba koji nije poslao svoje delegate, potvrdili primitak pozivnice za Zadar i potvrdili dolazak u Zadar.

“Po logici stvari, zakonu i statutu, da bi se održao sabor mora doći natpolovična većina izaslanika. Ne može jedno tijelo odlučivati bez većine, a ako vam sto posto delegata dolazi na jedan sabor, ne može biti drugoga”, poručio je taj izvor dodavši kako je jedini poziv i radni materijal delegatima upućen za Zadar.

Kaže da “mutnje” oko održavanja sabora nisu potrebne “kada netko nije objasnio zašto bi trebao biti predsjednik stranke umjesto aktualne predsjednice, kada nije izložio niti jedan program, niti pokazao izborne rezultate, sa čime se većina članova stranke slaže”.

“Na kraju krajeva, ne mogu se kandidirati u isto vrijeme dvoje ljudi koji su u imenu stranke, pa to je smiješno. Ako vi idete protiv svega toga, onda imate neki drugi cilj”, rekao je ocijenivši da su odnosi u stranci bili normalni do ove situacije s kandidaturom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HSS podržava Milanovića u izbornoj trci za predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo HSS-a na svojoj je sjednici odlučilo podržati bivšeg premijera i SDP-ova kandidata Zorana Milanovića u izbornoj trci za predsjednika Hrvatske.

HSS je u utorak priopćio da se vode intenzivni razgovori sa čelnicima ostalih stranka Amsterdamske koalicije, pa vjeruje da će i njihova stranačka tijela na vrijeme donijeti istu ili sličnu odluku.

S obzirom na statutarnu proceduru, konačna odluka oko podrške kandidatu Milanoviću bit će donesena kada je potvrde ostale stranke Amsterdamske koalicije, te Glavni odbor HSS-a, kažu u HSS-u.

Milanovića je u utrci za hrvatskog predsjednika prije tjedan dana podržala i Hrvatska stranka umirovljenika, navodeći da time nastavlja stratešku suradnju sa SDP-om u okviru “Deklaracije o dobrom društvu”, sa ciljem ostvarivanja promjena u Hrvatskoj u sljedećem izbornom ciklusu.

Milanovićevu kandidaturu je 6. srpnja podržao Glavni odbor SDP-a sa 70 glasova ‘za’, jednim ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić novinarima je obrazložio da formulacija kojom daju ‘potporu kandidaturi’ omogućuje Milanoviću da dobije podršku i drugih stranaka. Dodao je kako Milanović jest kandidat SDP-a, a hoće li biti kandidat još neke stranke, to mora dogovoriti s drugim strankama.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari