Connect with us

Vijesti

Zekanović: Predsjedniče Hrvatskog sabora Jandrokoviću i zastupnici HDZ-a, vi ste na potezu!

Objavljeno

on

Predsjedniče Hrvatskog sabora Jandrokoviću i zastupnici HDZ-a u Saboru, vi ste na potezu!

Upravo je u Europskom parlamentu izglasano Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU, koje je predložio hrvatski europarlamentarac Predrag Matić, a kojim se pokušava onemogućiti priziv savjesti kod medicinskog osoblja u EU i naložiti svim zemljama članicama EU da bez obzira na nacionalno zakonodavstvo moraju osigurati legalan pobačaj.

S obzirom da su zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu bili protiv Matićevog izvješća, a Hrvatski suverenisti su oduvijek zagovornici prava na život, pripremili smo Rezoluciju po uzoru na onu koju je usvojio slovački parlament, a kojom se odbacuje izvješće Europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU, koje je iznio hrvatski europarlamentarac Predrag Matić.

S obzirom da ta rezolucija može odmah vidjeti svjetlo dana samo ako je podrži vladajuća većina (HDZ) pozivamo ih da je žurno stave u proceduru kako bi je usvojio Hrvatski sabor po uzoru na Slovake.

Sutra u 9:30 Klub Hrvatskih suverenista će prezentirati prijedlog Rezolucije u Hrvatskom saboru.
Već sutra ste VI na potezu, komentirao je Hrvoje Zekanović.

Hrvatski suverenisti oštro protiv Izvješća Predraga Matića Freda

Podsjetimo, Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i ujedno odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Rezolucijom, koja je izazvala medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj, apelira se na države članice da uvedu “sveobuhvatni” seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja”.

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji koja je usvojena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih.

Također se navodi i da “postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima te uviđa da prostitucija, i u EU-u i u svijetu, potiče trgovinu ženama i maloljetnicima u nepovoljnom položaju” te se traži ukidanje “štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom”.

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Hrvatskoj.

„Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije”, kazao je u srijedu.

“Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu”, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari