Pratite nas

Politika

Zekanović – ‘Spreman sam za Klub s Hasanbegovićem i Glasnovićem’

Objavljeno

na

Veliko preslagivanje na desnici nakon raskola u stranci Nezavisni za Hrvatsku

»Ne mislim ih više moliti da me prime u Klub, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju«, poručuje Hrastov zastupnik, piše NoviList.hr u svom tiskanom izdanju.

Raskol u stranci Neovisni za Hrvatsku mogao bi najesen dovesti do formiranja novog saborskog Kluba u kojem bi bili Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnovići i Hrvoje Zekanović. Za očekivati je da Bruna Esih nakon političkog razlaza s Hasanbegovićem više neće biti s njim u Klubu, piše NoviList.hr

Hasanbegović je, doduše, i dalje član ove stranke, ali to vjerojatno neće još dugo biti tako. Glasnović je nestranački zastupnik, ali se u političkim kuloarima nagađa da će se u
Saboru naposljetku opredijeliti za nastavak suradnje s Hasanbegovićem. Hrastovac Zekanović, pak, nema Klub nakon što je napustio HDZ-ov i jako je zainteresiran da se negdje smjesti. Kad bi njih troje doista osnovali Klub, bila bi to ne samo tehnička nego i politička činjenica, jer bi značilo da su se Hrvatski suverenisti, kojima pripada Zekanović, spojili s barem dijelom Neovisnih za Hrvatsku. Do toga nije došlo prije izbora za Europski parlament, a pokazuje se da je toi vjerojatno glavni razlog potresa unutar Neovisnih za Hrvatsku. Nadalje, budući da su Hrvatski suverenisti već izrazili podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori, ako će Zekanović i Hasanbegović imati zajednički Klub bio bi to signal da bi i potonji to mogao učiniti. Dakle, na političkoj desnici ponovno se događaju podjele, ali je na vidiku i udruživanje.

Hasanbegović je još uvijek suzdržan. On, za razliku od Brune Esih, nije dosad iznio svoju verziju raskola, a ne želi govoriti niti o svojim političkim planovima.

– Što će biti u Saboru znat ćese najesen, a o predsjedničkim izborima neću se očitovati prije nego što budu raspisani, rekao je Hasanbegović Novom Listu.

Glasnović je u Americi, a Domagoj Bešker, koji je do ponedjeljka bio glavni tajnik Neovisnih za Hrvatsku, a sada je na Hasanbegovićevoj strani, ne uspijeva s njim stupiti u kontakt. — Ne javlja se, isključio je mobitel. Kad se Glasnović vrati u Hrvatsku, izvijestit će javnost o svojim stavovima, kazao je Bešker.

Hrastov zastupnik Zekanović ističe da nitko još nije s njim razgovarao o formiranju novog Kluba, ali on je apsolutno tome sklon. — Nitko me odnjih nije zvao i ne znam koje su njihove političke namjere. No, ja sam već ranije molio njih troje da me prime u Klub, ali nisu to htjeli. Na europskim izborima se pokazalo da im odluke nisu racionalne. Aktivan sam u Saboru i kao samostalan zastupnik, a Klub bi mi otvorio velike mogućnosti. Ne mislim ih više moliti, ali moj je stav zajedništvo našeg političkog spektra. Možda će me netko od njih konačno nazvati, ja sam spreman za suradnju i to bezuvjetno, poručuje Zekanović.

Velimir Bujenec nije želio izravno komentirati tvrdnju Brune Esih iznesenu u intervjuu za Novilist da je upravo on potaknuo sukob u Neovisnima za Hrvatsku.

— Žao mi je Brune, nije joj lako. Svjestan sam da prolazi teške trenutke, a i sama je za sebe u tom razgovoru rekla da je izbezumljena. Umjesto da se bavi Plenkovićem i Pupovcem, meta joj je Hasanbegović. Trebala me je poslušat i izaći na europske izbore zajedno s gospođom Ružom Tomašić, suverenistima i Marijanom Petir i uzeti tri man-
data. Bojala se da Ruža ne dobije više od nje, a sada se boji Zlatka Hasanbegović, rekao je Bujanec NovomListu.

Doznajemo da će se podijeliti i Klub Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Svoj će Klub udbuće imati Zlatko Hasanbegović, Tomislav Jonjići Ana Ledeter,
a Bruna Esih i Krešimir Kartelo, koji je potpredsjednik skupštine, ostat će bez Kluba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović u Loboru: Nudim optimizam umjesto beznađa i razvoj umjesto propadanja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je s predizbornog skupa u Loboru poručila da će i dalje promicati hrvatske nacionalne interese i da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa i inicijativu Triju mora srednje Europe, umjesto Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.

Na predizbornom skupu Grabar-Kitarović je naglasila da je njezin posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, Velikom Trgovišću, Zaboku, Bedekovčini i Loboru, posebno emotivan jer je na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Podsjetila je da su s dr. Tuđmanom Hrvati ostvarili slobodu i jedinstvo hrvatske domovine.
„Kasnije smo uveli Hrvatsku u članstvo Europske unije i NATO-a, a ja imam ogroman zadatak nastaviti taj posao, ne samo prosperitet svih nas, već i ugled Hrvatske u svijetu koji gradimo posljednjih godina“, rekla je Grabar-Kitarović koja se bori za drugi predsjednički mandat.

Ocijenila je da je Hrvatska danas jedna od najprepoznatljivijih država u svijetu, koja vodi, a ne slijedi.
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović, rekla je kako je došla predstaviti svoj program koji je u cijelosti pozitivan, ali da mora odgovoriti na negativnosti koje šire drugi kandidati.

Ne navodeći imena, za jednog je kazala da je na Valentinovo krenuo u kampanju rekavši da trebamo ljude koji nose desnicu na srcu, no, kazala je Grabar-Kitarović, “neka nas nitko ne zavarava svojim lažnim probuđenim domoljubljem“.

Za drugog protukandidata rekla je kako je to „čovjek koji je bijesan na stanje u državi“.
„A kada sam došla i preuzela dužnost predsjednice, Hrvatska je bila na koljenima. Kreditni rejting smeće, toliko nezaposlenih, toliko blokiranih, toliko firmi u blokadi. Hrvatska u nekakvom regionu. I onda je on danas bijesan. On je bio neradnik. Kada je bio premijer, radio je iz kafića, a ne iz Vlade“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predstavljajući svoj program Grabar-Kitarović poručila je da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa, razvoj umjesto propadanja, inicijativu Triju mora srednje Europe umjesto regiona, Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.

„Ja sam osoba koja će promicati hrvatske nacionalne interese prije svega, koja će promicati naše vrijednosti ovdje i u svijetu, koja Hrvatsku nikada neće zvati malom, koja će sudjelovati u rješavanju ključnih društvenih problema kao što sam pokazala i dosada“, dodala je.

Demografiju je apostrofirala kao ključni problem u Hrvatskoj, ali i u Europi.
Okupljenima na predizbornom skupu u Loboru poručila je da na predsjedničkim izborima 22. prosinca biraju osobu „koja prije svega voli ovu zemlju do bola“.
Uoči skupa u Loboru, Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeću kod spomenika pokraj rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću te se družila s građanima u Zaboku i Bedekovičini.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predsjednica: Škoro narodni čovjek? Ma dajte, molim vas. Malo morgen!

Objavljeno

na

Objavio

Kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak, nakon što je obišla rodnu kuću prvog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, da je on jedan od najvećih hrvatskih velikana, vizionara i stratega te ga smatra učiteljem od čijeg puta neće odustati.

Grabar Kitarović položila je večeras vijenac ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću i družila se s građanima.

Novinari su je zamolili da komentira izjavu Miroslava Škore, koji je rekao da je od Tuđmana danas ostalo samo ime.

“Tko to govori – čovjek koji je otišao ih Hrvatske 89. godine i pjevao i zarađivao novce u Americi”, odgovorila je i ponovila kako joj je njezina obitelj u Americi rekla da dođe k njima jer će biti rata, a ona je rekla da ostaje.

“Umjesto da sam sa svojih šet jezika koje znam radila za UNPROFOR za tisuću maraka, zarađivala sam ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili”, istaknula je.

Govoreći o ulozi prvoga hrvatskog predsjednika, Grabar-Kitarović je rekla kako da su se programu koji je zacrtao krajem osamdesetih godina i njegovu proricanju rezultata HDZ-a na prvim demokratskim izborima neki smijali, a ona se pridružila tom pokretu. “Pridružila sam se tom pokretu jer sam znala da je pokret za ujedinjenje Hrvatske i za samostalnost”, rekla je i dodala da se Tuđman zauzimao za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i za hrvatski narod u BiH.

“Na nama je ostalo da ispunimo uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a na meni danas ostaje izgrađivati Hrvatsku dalje prosperitetnom državom za svaku hrvatsku obitelj i ono što je silno želio – hrvatski imidž u svijetu, pozitivan, kao snažne države, koja je saveznica svima u europskoj obitelji i NATO-u, i na tome ću nastaviti svesrdno raditi”, rekla je predsjednička kandidatkinja.

U vezi s onima koji ju prozivaju za pjevanje, Grabar-Kitarović je rekla: “Ja pjevam iz gušta, a neki pjevaju za velike novce. Prošle su godine organizirali dobrotvorne koncerte na račun lokalne samouprave. To je zamagljivanje očiju narodu, rekla je. Dodala kako je Škoro iskoristio HDZ, najprije je bio glavni konzul u Pečuhu, poslije saborski zastupnik, a zatim je nakon osam mjeseci otišao.

“Ako želiš mijenjati svijet, mijenjaj stvari oko sebe. Ja sam isto svašta prošla, on je otišao zato što to nije donosilo dovoljno novaca da bi izgradio tih svojih nekoliko kućerina i visoke zidove kojima se ogradio i sada tvrdi da je on nekakav narodni čovjek. Ma dajte, molim vas! Malo morgen, kako je jučer rekao Kalmeta”, rekla je Grabar-Kitarović večeras u Velikom Trgovišću.

Nakon posjeta Zaboku i Bedekovčini Grabar- Kitarović će predizborni skup održati večeras u Loboru. (Hina)

 

Kolinda Grabar Kitarović: Tuđman – najveći kojeg smo imali

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari