Connect with us

Komentar

Zekanović: Sve je jasnije da pristupanje Europskoj uniji neće samo od sebe pokrenuti naše gospodarstvo

Objavljeno

on

Sve je jasnije da pristupanje Europskoj uniji neće samo od sebe pokrenuti naše gospodarstvo.

Naime, sama Europska unija ukinula je sustav proizvodnih kvota koji je bio na snazi pola stoljeća. U posljednjih 15 godina rezultat toga je zatvaranje 89 šećerana u Europskoj uniji. I mi smo zatvorili dvije od tri, nakon što su propale šećerane u Osijeku i Virovitici, ostala nam je još samo Sladorana Županja.

Hrvatska je 90-ih bila u europskom vrhu po proizvodnji šećera, a sada se postavlja pitanje hrvatske suverenosti i samodostatnosti jer ukoliko propadne i ta zadnja šećerana, Hrvatska neće proizvoditi niti jednu tako bazičnu namirnicu kao što je šećer.

Osim mnogih poljoprivrednih proizvođača, brojnih industrijskih radnih mjesta, industrija šećera neophodna je baza za niz drugih industrija. Kako niti EU niti naša Vlada nisu pomogli na vrijeme, a očito je i da su vodili krive gospodarske politike, prijeti nam velika opasnost.

Vlada sada krpa rupe i apelira na povećanje cijena šećera kod trgovaca koje je donekle moguće jer Sladorana ima monopol, ali opet nije nikakvo dugoročno rješenje jer jedinstveno tržište Europske unije mora omogućiti uvoz jeftinog šećera velikih igrača koji su i jedini koji će od svega profitirati.

Očito je riječ tek o jeftinom politikantstvu ministrice Vučković i zakašnjeloj mjeri koja neće polučiti uspjeh već samo zavarati birače.

Milijarde je Hrvatska potrošila na spašavanje brodogradilišta i drugih propadajućih sektora, a dobar dio proizvodnje, pogotovo strateške mogao se spasiti i nižim porezima. No, čime bi se onda financirale brojne stranačke sinekure i izmišljena radna mjesta?

NE rastu cijena šećera❗ Ne kiseloj i gorkoj EU budućnosti👎
Oprostite se…. jer ovaj šećer na slici više nećete moći kupiti, komentirao je Hrvoje Zekanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari