Pratite nas

Politika

Zekanović tvrdi: Plenković, ipak, odlazi put Europe

Objavljeno

na

Dolazak predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera u Zagreb saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) iskoristio je u petak kako bi ustvrdio da će premijer Andrej Plenković uskoro, ipak, napustiti premijersku dužnost i otići “put Europe”.

“Mislim da će se, ipak, pokazati točnim da će premijer uskoro napustiti svoje mjesto i otiću put Europe, pričekajmo još koji dan”, izjavio je Zekanović u Hrvatskom saboru poručujući kolegama iz HDZ-a da im slijedi izbor novog predsjednika stranke.

“Imat ćete posao izabrati novog vođu stranke, pa na posao”, poručio im je na kraju rasprave o konačnom tekstu zakona o zemljišnim knjigama, te pozvao resornog ministra pravosuđa da u fokus stavi problem naselja Zrin.

To je naselje, objasnio je, kompletno iseljeno, pobijene su stotine nedužnih Hrvata, a u njemu danas žive stanovnici okolnih sela koji su se uknjižili na imovinu iseljenih Hrvata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obećao je da će se Zrin posebno analizirati, da je otvorena zemljišna knjiga za Borićevac, ali to su procesi koji imaju tijek. Neke nepravde iz povijesti ne možemo ispravljati ovim zakonom, postoje drugi kojima se takve stvari mogu napraviti, poručio je.

Umirio je Miru Bulja (Most) koji tvrdi da manjak ljudi u odjelima gdje se obavlja upis u zemljišne knjige dovodi u pitanje EU-ov projekt u sinjskom polju, vrijedan 240 milijuna kuna.

U Hrvatskoj imamo oko 800 ovlaštenih zemljišno-knjižnih referenata i ako se negdje pokaže veliki disbalans u broju neriješenih predmeta, možemo to pojačati ili dio predmeta preseliti drugdje. Nećemo biti uzrokom da se sredstva iz EU-a ne povuku, poručio je Bošnjaković Mostovu zastupniku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović: Vjerujem u Hrvatsku, u vas – idemo po novu pobjedu!

Objavljeno

na

Objavio

Danas su me kao kandidatkinju svoje stranke u Zadru i Šibeniku ugostili članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice. Da nije bilo upravo članica i članova HDZ-a, nikad ne bih postala predsjednicom Republike Hrvatske.

Vjerovali su i vjeruju u mene od prvoga dana – i zato ćemo ponovno pobijediti!

HDZ je ona stranka koja je imala ljude, snagu i srce dovesti Hrvatsku do neovisnosti i pobjede, a danas se bori za blagostanje svake hrvatske obitelji. To je dužnost ove hrvatske generacije.

I zato krenimo večeras! Iz Zadra, Šibenika, svakoga hrvatskoga grada, svakoga hrvatskoga mjesta, svakoga hrvatskoga doma – po novu pobjedu za našu Hrvatsku, poručila je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek niske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Povećanjem plaća pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Zahtjev za koeficijent kojega su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju.”

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

“Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna.”

Dodao je i sljedeće:

“I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.”

U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?”

“Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi,” rekao je zaključno premijer, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari