Connect with us

Kolumne

Zeleno-lijevi aktivisti od Hrvatskih šuma žele stvoriti politički slučaj!

Objavljeno

-

…..Zbog interesa javnosti, još jednom vam donosimo neka priopćenja za javnost Hrvatskih šuma, sa spoznajom da je crno-žuta kronika u hrvatskim medijima daleko probojnija od afirmativne istine!….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Analitički je vidljivo svakom slijepcu da su HŠ d.o.o., kao uspješno javno poduzeće u državnom vlasništvu, sa resursima koji su dragulji hrvatske nacionalne baštine, postale predmetom agresivne politizacije.
Kada putujemo Gorskim kotarom prema moru, kada putujemo prema Slavoniji, ili bilo kojim predjelom naše domovine Hrvatske, samo oni koji nemaju dušu i baš nikakve osjećaje ne primjećuje tu divotu, ljepotu, raskoš i bogatstvo hrvatskih šuma i svega onoga što se krije u njedrima hrvatske šumske ljepotice. Kada strani turisti iz betoniziranih europskih središta turistički pohode Hrvatsku, ostaju bez daha pred silnim ljepotama i dekorom naših hrvatskih šuma. A kada se na tom istom putovanju nađu putnici namjernici iz Europskog parlamenta, obojani zeleno-liberalnim političkim bojama, u njihovim očima se zavrti jack pot i nosi ih samo jedna pomisao. Ovo materijalno bogatstvo treba oteti Hrvatskoj!
Jedan od onih koji sanja o biserima i draguljima hrvatske nacionalne baštine je supredsjednik Europske zelene stranke i zeleni europarlamentarac, Austrijanac Thomas Waitz. Thomas Waitz dao je političku podršku Tomislavu Tomaševiću i kandidatima koalicije Možemo-Nova ljevica -Orah. Thomas Waitz, produžena je ruka u EU parlamentu aktivistice Vesne Grgić na čelu „eko-ustanka“, „Zelenih odreda“ i udruge „Vidra“!
„Devastacija šuma je zastrašujuća, sve vodi prema rasprodaji posljednjeg zelenog grma koji imamo“!- kaže dramatično vidra Vesna Grgić u vjerojatno sponzoriranom tekstu u Slobodnoj Dalmaciji i na još sto drugih medijskih mjesta. Dakle, medijska kampanja je skupa, opsežna i jako dobro organizirana, a politički predznak vidljiv je iz drona. Hrvatskoj treba oduzeti bisere nacionalne baštine razvlašćivanjem države i denacionalizacijom u korist „malih zelenih“.
Njena glavna pod teza je da „EU treba Hrvatskoj zabraniti sječu šuma“, što bi značilo ukidanje svih gospodarskih i proizvodnih aktivnosti kao i izvoza svega što je vezano uz šumsko gospodarstvo! Poznato je da je izvoz za hrvatske strateške politike glavni oslonac za rast BDP-a! A glavna je skrivena teza vidre Vesne Grgić da šume treba oteti iz zagrljaja Hrvatske kao nacionalno blago, jer država, a to je danas HDZ, nije sposobna gospodariti šumama, vodama i tlom! Zeleno-lijevi aktivisti, ili „zeleno-lijevi skakavci“ kako ih od milja zovem, nakon zaustavljanja svih gospodarskih aktivnosti vezanih za Hrvatske šume, u šumama bi organizirali izviđačke sletove pionira „Po šumama i gorama“ i vjerojatno bi pripremali novi partizanski ustanak po uzoru na onaj iz Brezovice!?
Ustanak protiv Vlade Republike Hrvatske već je pokrenut, jer vidra Vesna Grgić nazvala je gospodarenje Hrvatskim šumama organiziranim zločinačkim poduhvatom veleizdaje! Eto, veleizdajnike treba pred streljači vod po hitnom postupku? Kao prvog treba „strijeljati“ Krunoslava Jakupćića predsjednika uprave Hrvatskih šuma, a nakon njega, Andrej Plenković i vlada Republike Hrvatske padaju sami od sebe! Ne postoji javno dostupan tekst u kojemu Vesna Grgić ne spominje premijera Andreja Plenkovića! Istim modusom operandi nasrće se na HEP pod egidom zaštite Hrvatskih voda, a u toj akciji, ti siti lijevo-zeleni uspjeli su zaustaviti na desetke profitabilnih i nadasve korisnih projekata. Sjetimo se hidroelektrane Ombla ili aktivista „Srđ je naš“? Sve je to rukopis bogatih sponzora Tomislava Tomaševića i aktivista platforme Možemo!

Sofisticirana urota protiv Hrvatskih šuma odavno je pokrenuta, a ciljeve te urote analitički sam već iznio. Hrvatske šume d.o.o., kao uspješno javno poduzeća želi se prikazati kao lopovsko gnijezdo, a na prvom mjestu treba skinuti glavu predsjedniku uprave. U tom kontekstu promatrao sam privođenje Krunoslava Jakupčića kao kolateralne žrtve obavještajnog nadzora u jeku afere vjetroelektrana i Josipe Rimac! Protiv njega nije pokrenut nikakav pravni postupak, nedužan je, ali što to vrijedi kada su naslovnice tjednima u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore vrištale protiv lopovskog HDZ-a i veleizdajnika Andreja Plenkovića! Svi demantiji objavljeni u malim fusnotama, medijski su ostali irelevantni i neprimijećeni u odnosu na vrišteće žutilo i trolanje, koje dominira u diskursu mainstream medija.
Zbog interesa javnosti, još jednom vam donosimo neka priopćenja za javnost Hrvatskih šuma, sa spoznajom da je crno-žuta kronika u hrvatskim medijima daleko probojnija od afirmativne istine!
Iz mnogih relevantnih podloga, a u svom novinarskom istraživačkom radu izabrao sam nekoliko znakovitih analitičkih podloga i egzaktnih demantija Hrvatskih šuma.

(Zaključak okruglog stola održanog 12. svibnja 2011. godine u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u organizaciji Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo i Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU) „Život čovjeka“, kao i svaki drugi oblik života na planetu Zemlja ne bi bio moguć bez šume, tla i vode.
„Zato su to najvrjednija bogatstva hrvatske prirodne riznice i pravi dragulji nacionalne baštine . Šume su jedino obnovljivo prirodno bogatstvo hrvatskoga naroda. Odlikuje ih iznimna raznolikost i prirodnost koje su posljedica zemljopisnog položaja, raznolikih stanišnih prilika i pravilnog načina gospodarenja. Gospodarenje šumama u Hrvatskoj je prirodno i potrajno gospodarenje koje održava i unapređuje gospodarske i općekorisne uloge šume. U današnjim uvjetima općekorisne uloge šume imaju veliko značenje. Radi se o hidrološkim, vodozaštitnim, klimatskim, protuimisijskim, ekološkim, zdravstvenim, rekreacijskim, turističkim i drugim ulogama koje u nas poglavito pružaju državne šume. Šume optimalno i trajno ispunjavaju gospodarske i općekorisne uloge uz uvjet pravilnog gospodarenja. Pravilno gospodarenje moguće je samo pod nadzorom šumarskog stručnjaka. Dužnost je države preko nadležnih tijela pronaći mehanizme djelotvornog nadzora struke nad svim šumama, bez obzira na vlasništvo ili stupanj zaštite.
Privatizaciju šuma u javnom vlasništvu, kao nacionalnog blaga, može se dopustiti izuzetno i pod uvjetom da je osigurano pravilno gospodarenje. Treba spriječiti usitnjavanje velikih šumskih kompleksa. Kao naslijeđeno i baštinjeno od prethodnih naraštaja, šume su pravi dragulj nacionalne riznice. Značajka mu je da sporo nastaje, brzo nestaje, pa se prema njemu valja odnositi s osjećajem odgovornosti ne samo pred aktualnim već i pred naraštajima koji dolaze“.

U nastavku, iz priopćenja za javnost Hrvatskih šuma, vidljivo je da šumama gospodare upravo po zaključcima HAZU-a.

društvo s ograničenom odgovornošću 10000 Zagreb, Ulica kneza Branimira 1

Uprava: Krunoslav Jakupčić, dipl. ing. šum. – predsjednik; Ante Sabljić, dipl. ing. šum. – član; mr.sc. Igor Fazekaš – član • MB 3631133 • OIB 69693144506 • Trgovački sud u Zagrebu (MBS 080251008) • Temeljni kapital 1.171.670.000,00 kn, uplaćen u cijelosti • SWIFT: PBZGHR2X • IBAN: HR46 2340 0091 1001 0036 0 • Telefon: 01/4804 111 • Telefax: 01/4804 101 • pp 148, 10002 Zagreb • web: http://www.hrsume.hr • e-mail: [email protected]
Klasa: DIR/21-01/5397
Ur.broj: 00-01/04-21-03 Zagreb, 15. listopada 2021.

Slobodna Dalmacija
glavna urednica
Sandra Lapenda Lemo
Nakladnik: Hanza Media d.o.o.

Predmet: Reagiranje na članak „U deset godina nestalo 12 milijuna kubika drvne mase“, autora Katarine Marić Banje i Marija Kavaina, objavljen 11. listopada 2021. u Slobodnoj Dalmaciji

„Poštovani,
Prisiljeni smo reagirati na članak „U deset godina nestalo 12 milijuna kubika drvne mase“, autora Katarine Marić Banje i Marija Kavaina, objavljen 11. listopada 2021. u Slobodnoj Dalmaciji te na portalu Slobodnadalmacija.hr pod naslovom „Ured europske tužiteljice u Zagrebu istražuje obimnu dokumentaciju koja skriva šokantne podatke: Hrvatska je u deset godina ostala bez četvrtine šuma“. S obzirom da se u predmetnom članku iznosi niz neistinitih tvrdnji na štetu Hrvatskih šuma, ovim putem, temeljem čl. 2. st. 3 Zakona o elektroničkim medijima, u svezi čl. 22. i čl. 40 Zakona o medijima, tražimo objavu ispravka neistinitih navoda.
Ponajprije ukazujemo na činjenicu da su Hrvatske šume d.o.o. nebrojeno puta demantirale tvrdnje sugovornice iz članka Vesne Grgić, zbog istih su je i tužile, te je neshvatljivo da ih novinari i dalje prenose bez ikakvog dokaza o istinitosti istih, počevši od samog naslova koji predstavlja neistinu pa nadalje. do podnaslova da se „Hrvatske šume upisuju na privatno vlasništvo: radi se o tisućama hektara šumovitog predjela koji su zatim posječeni“. Navedeno je u potpunosti netočno. Hrvatske šume nikad se nisu upisale na „tisuće hektara privatnog vlasništva“. Hrvatske šume nisu vlasnik čak ni šuma kojima gospodare, već je vlasnik Republika Hrvatska, a HŠ d.o.o. su zakonom ovlaštene da njima gospodare za Republiku Hrvatsku.
Sugovornica Vesna Grgić i njezina Udruga Vidra već neko vrijeme neutemeljeno iznose neistine o Hrvatskima šumama. i prijavljuju ih raznim tijelima, pa tako i DORH-u, USKOK-u, međunarodnom certifikatoru FSC®-u, a posljednje i Uredu europske tužiteljice, i to je otprilike jedino istinito što je sugovornica u članku iznijela. Dosad su sve njezine/njihove tvrdnje pobijene., a zbog inspekcijskog uvida ovog je srpnja u Hrvatskim šumama boravila i međunarodna FSC inspekcija i obilaskom terena i pregledom dokumentacije, odbacila sve pritužbe gđe Grgić i potvrdila usklađenost sa strogim ekološkim, ekonomskim i socijalnim standardima tog uvaženog certifikata………“

Predsjednik Uprave HŠ d.o.o.

Odgovor HŠ d.o.o. na upit Slobodne Dalmacije – očitovanje Hrvatskih šuma d.o.o. na izjave Thomasa Waitza!
Kao što smo u javnosti već komentirali, iznimno nam je žao i začuđeni smo što zastupnik Europskog parlamenta g. Thomas Waitz pri posjetu Hrvatskoj nije zatražio stručno pojašnjenje i obratio se bilo kojoj službenoj instituciji Republike Hrvatske koja se bavi područjem šumarstva. Šumama u vlasništvu Republike Hrvatske gospodari se održivo, stručno, profesionalno i na znanstvenim temeljima duže od dva i pol stoljeća. Šumama se gospodari na temelju Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode te šumsko-gospodarskih planova, koji se donose na razdoblje od 10 godina, tijekom kojih državna inspekcija redovno nadzire izvršenje propisanih radova. Cijelo vrijeme, i na cijelom području RH, HŠ d.o.o. gospodare u maniri dobrog gospodara u sve težim klimatskim i ekološkim uvjetima.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari