Connect with us

Iz Svijeta

Zelenski na Općoj skupštini: Sutra ću iznijeti detalje mirovne formule

Objavljeno

-

Rat u Ukrajini dominantna je tema prvog dana rasprave na sjednici Opće skupštine UN-a. Predsjednik SAD-a Joe Biden u govoru je pozvao svijet da nastavi pomagati Ukrajini. Volodimir Zelenski prvi put od početka rata osobno je došao na sjednicu koju su ove godine obilježili i izostanci brojnih lidera.

U govoru na Općoj skupštini UN-a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je dodatnu potporu i pozvao okupljene od gotovo 200 svjetskih čelnika na ujedinjenje, a ne na raspravljanje iza zatvorenih vrata.

Kazao je da nas je 20. stoljeće naučilo da ne koristimo oružje za masovno uništenje te da promičemo potpuno nuklearno razoružanje.

– Ali Rusija još uvijek ima nuklearne resurse i nema pravo držati nuklearno oružje, kazao je.

Osudio je prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju i nazvao to genocidom.

– Znamo imena desetaka tisuća djece i imamo dokaze o stotinama tisuća drugih koje je Rusija otela na okupiranim područjima Ukrajine i kasnije deportirala, rekao je Zelenski.

– Pokušavamo djecu vratiti kući, ali vrijeme prolazi. Što će se dogoditi s njima, upitao je. Kaže da tu djecu u Rusiji uče mrziti Ukrajinu, a sve veze s njihovim obiteljima su prekinute.

Zelenski je izjavio i da je rat u Ukrajini tek posljednji na dugom popisu sukoba Rusije.

– Svakog desetljeća Rusija započinje novi rat. Dijelovi Moldavije i Gruzije ostaju okupirani. Rusija je Siriju pretvorila u ruševine, kazao je i dodao da je Rusija gotovo progutala Bjelorusiju i da prijeti Kazahstanu i baltičkim državama.

– Od početka rata ukrajinske luke su blokirane od strane Rusije, rekao je i dodao da su luke na Dunavu i dalje meta projektila i bespilotnih letjelica.

Zelenski je podsjetio da je predstavio nacrte ukrajinske mirovne formule tijekom svog obraćanja na prošlogodišnjoj Općoj skupštini UN-a. Dodao je da će detalje iznijeti na sutrašnjem Vijeću sigurnosti UN-a i da je više od 140 država i međunarodnih organizacija potpunoi ili djelomično podržalo tu formulu.

Zelenski će nakon govora na Općoj skupštini otići u Washington, gdje će se ponovno sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i američkim kongresnicima. Posebno mu je važan sastanak s republikancima iz Kongresa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari