Connect with us

Ukrajina

Zelenski: Povratak Trumpa snažno bi utjecao na rat u Ukrajini

Objavljeno

-

Hina/Epa

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao bi imati „velik utjecaj” na rat u Ukrajini, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, manje od godinu dana od američkih predsjedničkih izbora.

„Ako politika idućeg predsjednika, tko god on bio, bude drugačija prema Ukrajini, hladnija ili štedljivija, tada mislim da će ti signali imati snažan utjecaj na tijek rata”, rekao je Zelenski tijekom velike godišnje konferencije za medije.

Zelenskij je procijenio da je Donald Trump „drugačija osobnost” od Joea Bidena te da će stoga imati i „različitu politiku”.

Ukrajinski predsjednik ipak se nada da će se glavne crte američke politike prema Kijevu zadržati, piše agencija France Presse.

Američki predsjednički izbori održavaju se u studenom iduće godine, a mnogi promatrači već ih smatraju izjašnjavanjem o nastavku potpore zapada Ukrajini.

Smanjenje američke podrške Ukrajini moglo bi utjecati i na onu Europske unije, što „svakako neće imati pozitivan učinak na Ukrajinu”, smatra ukrajinski predsjednik.

„Uvjeren sam da nas Sjedinjene Države neće izdati, da će se poštivati ono što smo tamo dogovorili”, vjeruje Zelenski.

To je rekao nekoliko dana nakon povratka iz diplomatske turneje čiji je cilj bio uvjeriti SAD i Europu da nastave vojno podržavati Kijev koji se gotovo dvije godine bori protiv Rusije.

Na putovanju je uspio otvoriti pristupne pregovore s EU, ali ne i dobiti podršku američkog Kongresa za oko 61 milijarde dolara nove pomoći. Ni EU nije uspjela dogovoriti paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura jer ga je blokirao mađarski premijer Viktor Orban.

Zelenski je rekao da bi se volio s njim sastati kako bi “pronašli rješenje” za neslaganja. “Mi smo susjedi i pokušavamo pronaći rješenja naših pitanja. Ali za to moramo organizirati sastanak”, kazao je. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas