Connect with us

Ukrajina

Zelenski: ‘Ukrajinske snage oslobađaju naselja u regiji Herson’

Objavljeno

-

Foto: twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom je noćnom obraćanju poručio da su ukrajinske snage oslobodile naselja Arkhanhelske i Miroljubivka u regiji Herson na jugu. Zahvalio je Zelenski pojedinim jedinicama ukrajinskih snaga što su se istaknule na bojišnici.

U svom ranijem govoru, ukrajinski je predsjednik istaknuo da njihovih snaga nije ograničen na Liman u regiji Donjeck.

Dodao je da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom čin ruskog terora, prenosi Sky.

“Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu”, rekao je gospodin Zelenski.

Ruska patrola, podsjetimo, uhitila je Igora Murashova u petak, prema državnoj tvrtki zaduženoj za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da je Rusija potvrdila potez.

Situacija oko Hersona sve napetija

Kiril Stremusov, dužnosnik proruske vlade Hersonske oblasti, tvrdi da je “sve pod kontrolom”, unatoč izvješćima da Ukrajinci snažno napreduju.

– Sve je pod kontrolom u pravcu Mikolajeva, unatoč pokušajima ukrajinskih nacista da probiju obranu. Nacisti su napredovali duž Dnjepra u smjeru Dudchana i tamo su dočekali pokloni ruskih zračnih snaga. U ovom trenutku situacija je potpuno pod kontrolom, objavio je.

Na terenu smo i nastavljamo se brinuti o građanima Ruske Federacije u Hersonskoj oblasti. Mi smo sada Rusija i sve će biti u redum, dodao je u drugoj objavi.

Međutim, Reuters izvještava da je na ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, čelnik nametnute ruske vlasti, priznao da su Ukrajinci napredovali u ovoj oblasti.

– Napeto je, recimo to tako – rekao je.

Umirovljeni američki general, Barry Richard McCaffrey, koji je služio u kabinetu američkog predsjednika Billa Clintona, komentirao je trenutnu situaciju na bojištu u Ukrajini.

McCaffrey smatra da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti nuklearno ili kemijsko oružje u slučaju da padne Herson.

– Ako padne Herson i Putin izgubi 15.000 svojih najboljih vojnika, to će biti politička katastrofa koja će destabilizirati državu. Iz toga neće moći pronaći izlaz. Jedini alati bit će taktičko nuklearno oružje ili kemijsko oružje. Katastrofa, smatra McCaffrey.

ISW: Dramatične promjene u Moskvi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas