Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Broj tenkova i brzina isporuke ključni za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U svom večernjem video obraćanju, Zelenskij je također rekao da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zatražio isporuku projektila dugog dometa i zrakoplova, nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obvezali da će isporučiti napredne borbene tenkove.

“Sada je ključna brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u opskrbi Ukrajine tenkovima. Brojke u tenkovskoj potpori”, rekao je Zelenskij. “Moramo formirati takvu tenkovsku silu, takvu silu slobode da nakon što udari, tiranija nikada više ne ustane.”

Rusija, koja je izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu prije 11 mjeseci u, kako je nazvala, “specijalnoj vojnoj operaciji” za zaštitu ruske sigurnosti, osudila je odluku o tenkovima kao opasnu provokaciju.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici opisuju rat Moskve kao otimanje teritorija u imperijalnom stilu.

Zelenskij se osvrnuo na svoj razgovor sa Stoltenbergom rekavši da se “mora postići napredak u drugim aspektima naše obrambene suradnje”, naime projektilima dugog dometa, topništvu i zrakoplovima za Ukrajinu.

“Ovo je san. Ali to je i zadatak. Važan zadatak za sve nas”, rekao je Zelenskij. (Hina)

Ukrajina zahvaljuje Njemačkoj na odluci o slanju Leoparda

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari