Connect with us

EU

Zelenskij EU parlamentu: Dokažite da ste s nama i život će pobijediti smrt

Objavljeno

-

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji poziva da Ukrajina odmah uđe u Europsku uniju nakon ruske invazije, obratio se videovezom na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ruskom napadu na Ukrajinu govorit će nakon Zelenskog.

“Puno vam hvala za ovo zasjedanje, u posljednjih nekoliko dana ne znam kako da sve pozdravim jer ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobra večer i to je istina, ne mogu jer svaki dan za neke ljude dan nije dobar, za neke ljude ovaj dan je posljednji. Ja danas govorim o svojim građanima. Građanima Ukrajine koji brane i plaćaju pritom najveću moguću cijenu jer brane slobodu. Vrlo sam sretan nakon ovog što sam čuo i vidio ovdje i drago mi je jer osjećam ovo raspoloženje. Vi ste zajedno s nama”, rekao je Zelenski na početku.

“Vi znate da ja ne čitam iz bilješki jer papirnata faza je u mojoj zemlji gotova, sada smo suočeni sa stvarnošću. Žrtvujemo najsnažnije, najvrijednije ljude, Ukrajinci su nevjerojatni i često znamo reći da ćemo pobijediti svakoga i sve. Mi ćemo sve pobijediti, ja sam siguran, uvjeren sam. Imamo jednu izreku. Da je ukrajinski izbor za Europu nešto dobro… Dvije bombe su pale na granici s Ruskom federacijom. Tamo ima puno Rusa koji su uvijek bili naši prijatelji”.

“Mi se borimo za našu državu i našu slobodu usprkos činjenici da su svi naši gradovi blokirani, nitko neće ući i intervenirati, ali vjerujte mi, svaki trg od danas, zvat će se Trgom slobode u svakom gradu u našoj državi. Nitko nas neće slomiti jer smo snažni, jer smo Ukrajinci. Želimo vidjeti svoju djecu živu, jučer je ubijeno 16 djece. Predsjednik Putin će ponoviti da su operacije izvedene zato da se udari po vojnim strukturama, ali djeca.. Kamo idu tenkovi? On je lansirao projektile i ubio ljude… 16 djece…”, kazao je Zelenski.

“Naš je narod motiviran, jako motiviran, mi se borimo za svoja prava, za svoju slobodu, za svoje živote. Borimo se za preživljavanje. To je najveći motiv koji imamo. Ali borimo se također da budemo ravnopravni članovi Europe. Ja vjerujem da danas pokazujemo svima da to i jesmo jer će EU s nama biti jača to je sigurno. Bez vas Ukrajina će biti usamljena. Mi smo dokazali svoju snagu. Dokazali smo da smo barem jednaki vama.

Molim vas, dokažite da ste s nama, da nas nećete pustiti, dokažite da ste Europljani. I onda će život pobijediti smrt i svjetlo će pobijediti tamu. Slava Ukrajini”, rekao je naposljetku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari