Connect with us

Ukrajina

Zelenskij izvijestio o napredovanjima na jugu i pomaku na istoku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u nedjelju da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošli tjedan, te da je također bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku.

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu.

“Tijekom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka.”

Zelenskij je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim bojišnicama na istoku – kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta – mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u svibnju.

Zelenski i drugi dužnosnici kažu da protuofenziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na krive lokacije.

U intervjuu koji je u nedjelju dao časopisu Economist, Zelenski je rekao da je stabilan napredak ključan za održavanje morala.

“Sad imamo pomak. To je važno”, prenio je Economist. (Hina/K)

Što se trenutno događa sa ratom u Ukrajini?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari