Connect with us

Ukrajina

Zelenskij kaže da se rat u Ukrajini neće zaustaviti bez pregovora

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je da je “spreman na pregovore” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da se “bez pregovora, rat neće zaustaviti”, u razgovoru za CNN objavljenom u nedjelju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je da je “spreman na pregovore” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da se “bez pregovora, rat neće zaustaviti”, u razgovoru za CNN objavljenom u nedjelju.

Ako postoji samo 1 posto izgleda da se zaustavi ovaj rat, moramo je iskoristiti”, rekao je.

Turska, koja nastoji posredovati između Moskve i Kijeva, rekla je u nedjelju da su Rusija i Ukrajina postigle napredak u pregovorima.

Suočeni s ruskom vojskom koja je ušla u Ukrajinu kako bi “istrijebila” stanovništvo, “moramo iskoristiti sve formate, sve prilike za pregovore, mogućnost za razgovor s Putinom”, rekao je Zelenskij.

“Ali ako ti pokušaji ne uspiju, to bi značilo da je ovo Treći svjetski rat”, upozorio je.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ranije u nedjelju da je došlo do “približavanja pozicija obiju strana na važnim temama, ključnim temama”.

“Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija”, rekao je Cavusoglu bez daljnjeg objašnjavanja.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za televiziju al Jazeera rekao da se dvije strane približavaju na četiri ključna pitanja. Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva “denacifikacijom” i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o “neonacistima” u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu, a Kalin je rekao da su takvi navodi uvredljivi za Kijev.

Unatoč optužbama obiju strana za odugovlačenje, Kijev i Moskva napredovali su u razgovorima prošlog tjedna prema rješenju koje bi jamčilo sigurnost Ukrajine, no izvan NATO saveza.

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. No, dodao je da Putin smatra da pozicije o “strateškim pitanjima” Krima i Donbasa nisu dovoljno bliske kako bi se dogovorio sastanak.

Rusija je anektirala Krimski poluotok 2014. godine, a dio istočne industrijske pokrajine Donbas zauzele su proruske separatističke snage. (Hina)

Zelenski: Ako pregovori ne uspiju, to bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari