Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Kontroliramo područje ruskog prodora u Harkivskoj regiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da su ukrajinske snage osigurale kontrolu nad područjima u sjevernom dijelu Harkivske regije gdje su ovoga mjeseca prodrle ruske trupe.

“Naši vojnici sada su uspjeli preuzeti borbenu kontrolu nad graničnim područjem u koje su ušli ruski okupatori”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Komentari Zelenskog, nakon sastanka vojnih i regionalnih dužnosnika u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, činili su se u suprotnosti s komentarima ruskih dužnosnika.

Viktor Vodolatski, član donjeg doma parlamenta Dume, rekao je da ruske snage kontroliraju više od polovice teritorija pograničnog grada Vovčanska, a citirala ga je novinska agencija Tass.

Vodolatski je rekao da kada Vovčansk bude osiguran, ruske snage će ići na tri grada u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck: Slovjansk, Kramatorsk i Pokrovsk.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje s bojišta ni s jedne strane.

Ruske snage su ovog mjeseca prodrle u pogranična područja ukrajinske regije Harkiv, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je osiguralo kontrolu nad oko 12 naselja.

Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici izvještavali su o uspjehu u “stabilizaciji” područja.

Glavni stožer ukrajinske vojske u svom je večernjem izvješću u petak rekao da je situacija u Vovčansku “napeta, ali pod kontrolom obrambenih snaga”.

“Ruska vojska je danas pokrenula zračni teror protiv ovog grada. Osam navođenih bombi pogodilo je grad”, rečeno je uz navode da su napadi pokrenuti na još najmanje dva naselja sjeverno od Harkiva.

Ukrajinski vojni blogeri rekli su da su se ukrajinske trupe držale oko Vovčanska i da ruske snage koriste manje pješaštva u tom području te umjesto toga pucaju iz daljine, s ograničenom preciznošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas