Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Mađarski premijer Orban ne može biti posrednik u ukrajinskom ratu

Objavljeno

-

Hina/EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je rekao da mađarski premijer Viktor Orban ne može posredovati između Rusije i Ukrajine s ciljem okončanja 28-mjesečnog rata jer je to zadaća koju mogu preuzeti samo svjetske sile poput Kine, Sjedinjenih Država ili EU-a.

Orban je prošli tjedan posjetio Kijev i Moskvu radi razgovora, a u ponedjeljak se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, nazvavši svoj neočekivani put u Peking trećom dionicom “mirovne misije”.

Dok se svjetski čelnici pripremaju za odlazak na samit NATO-a koji počinje u utorak u Washingtonu, ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da samo moćna gospodarstva ili zemlje s oružanim snagama puno jačim od ruskih mogu obaviti posredničku zadaću.

“Ima li puno takvih zemalja u svijetu svijeta? Nema. Vjerujem da su SAD i Kina takve zemlje. I EU, ne jedna zemlja, nego cijela Europska unija. To bi doista mogla biti posrednička misija”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare održanoj za vrijeme posjeta susjednoj Poljskoj.

Zelenskij je kazao i da Orbanovi pregovori s Putinom, koji su potaknuli neodobravanje unutar Europske unije, nisu koordinirani s Kijevom.

“Čak i ako se Putin sastane s čelnikom određene države to ne znači da želi okončati rat”, rekao je.

Kijev i dalje ostaje otvoren za prijedloge ostalih zemalja o tomu na koji način postići put do mira, no oni bi trebali biti usklađeni s ukrajinskom vizijom, osobito mirovnim planom od 10 točaka”, dodao je Zelenski. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas