Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Naše trupe dobro napreduju

Objavljeno

-

Ilustracija/agencije

Predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je rekao da ukrajinske trupe “napreduju” u protuofenzivi protiv ruskih snaga, odbacujući izjave zapadnih dužnosnika koji tvrde da Ukrajina presporo napreduje na terenu.

U protuofenzivi započetoj prije tri mjeseca ukrajinske snage vratile su pod kontrolu desetke sela, ali niti jedno veće mjesto ili grad, što je izazvalo frustraciju kod više američkih dužnosnika koji ne samo da ukazuju na sporo napredovanje već kritiziraju cjelokupnu ukrajinsku strategiju.

– Ukrajinske snage idu prema naprijed. Usprkos svemu i bez obzira na to što netko kaže, mi napredujemo i to je najvažnije, rekao je Zelenski.

Neki se pribojavaju da bi potpora zapada mogla posustati jer hladnije i kišovitije vrijeme usporava napredovanje na bojišnici. Uz to, zapad je uložio milijarde dolara u tu kontraofenzivu, a Kijev traži još više.

Prema riječima zamjenice ministra obrane Hanne Maliar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporižje gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske obrane.

I Bijela kuća je potvrdila vijest o “važnom uspjehu”.

Ukrajinska vojska nije zabilježila neki novi uspjeh, ali njezine jedinice se kreću prema Melitopolju, urbanom središtu u Zaporižiju pod ruskom kontrolom.

Rusija je ukrajinsku protuofenzivu ocijenila neuspješnom, no Kijev tvrdi da sporo napreduje jer želi minimalizirati ljudske gubitke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari