Connect with us

Iz Svijeta

Zelenskij o njemačkom oružju: Samo tako, kancelaru Scholz

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nije u subotu skrivao oduševljenje odlukom njemačke vlade da Ukrajini pošalje oružje iz njemačkih zaliha.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je u subotu navečer da će Njemačka isporučiti Ukrajini tisuću komada protutenkovskog oružja i 500 protuzračnih projektila Stingera.

“Njemačka je upravo objavila da će nam dostaviti protutenkovske raketne bacače i stingere. Samo tako, kancelaru Scholz”, napisao je Zelenskij na Twitteru. “Antiratna koalicija na djelu”.

Oružje će Ukrajini biti dostavljeno što je prije moguće, objavila je njemačka vlada.

Ova odluka predstavlja promjenu smjera u njemačkom stavu prema ukrajinskoj krizi. Vlada je dosad odbijala dostaviti oružje Ukrajini jer se radi o zoni sukoba.

„Ruska invazija na Ukrajinu označava prekretnicu. Naša je dužnost da damo sve od sebe kako bismo podržali Ukrajinu u njenoj obrani od Putinove vojske”, napisao je Scholz na Twitteru.

Njemačka je također odobrila dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, a dozvolila je i Estoniji da Ukrajini preda stare istočnonjemačke haubice. Finska je kupila haubice 1990-ih nakon pada Berlinskog zida i kasnije ih prodala Estoniji.

Njemačka već dugo ne izvozi oružje u ratna područja, što je politika koja proizlazi iz njezine krvave povijesti u 20. stoljeću i njome izazvanog pacifizma.

Države koje drugim zemljama žele predati oružje koje su uvezli iz Njemačke moraju najprije dobiti dozvolu Berlina.

Njemački kancelar Olaf Scholz se posljednjih tjedana više puta pozivao na tu politiku kada je odbijao isporučivati smrtonosno oružje Ukrajini. (Hina)

Njemačka odobrila izvoz raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari