Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Političko rješenje za Krim je moguće i poželjno

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da bi bilo moguće pregovarati o rješenju za Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, umjesto uporabe sile.

“Kada budemo na administrativnim granicama Krima, mislim da će biti moguće politički prisiliti Rusiju na demilitarizaciju na teritoriju poluotoka”, rekao je Zelenskij u intervjuu u nedjelju koji je u ponedjeljak ujutro prenijelo nekoliko ukrajinskih medija.

Kijev se bori protiv sveobuhvatne invazije Rusije i više puta je objavio da namjerava vratiti Krim, kao i sva okupirana područja od početka rata u veljači 2022. godine.

Ukrajinski vojnici na jugu zemlje postupno napreduju prema obali Crnog mora, u nastojanjima da presjeku rusku rutu opskrbe.

Zelenskij je rekao da bi političko rješenje za Krim bilo bolje jer bi to značilo manje žrtava.

Ukrajinski predsjednik je istaknuo da ne želi prenijeti rat na ruski teritorij. Napomenuo je da je cilj osloboditi teritorij Ukrajine, kao i da bi napredovanje na ruskom teritoriju riskiralo gubitak ključne zapadne potpore.

Ruski propagandisti i pristaše rata upozoravali su više puta da bi Rusiju, ako bude poražena u ratu, mogle podijeliti i okupirati strane sile.

Ukrajina nije pokrenula nikakve velike ofenzive na ruski teritorij s ciljem trajne okupacije tih područja. (Hina/K.)

ISW: Ukrajinske snage probile su ‘najčvršću rusku liniju’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas