Connect with us

Ukrajina

Zelenskij ponovno zatražio Patriote, pristup EU i NATO savezu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenskij od međunarodne zajednice je ponovno zatražio da se požuri i dostavi još zračne obrane, da započnu službeni pregovori Ukrajine o pridruživanju Europskoj uniji i da se zemlja pozove u NATO savez.

Ukrajinske snage suočavaju se s pogoršavanjem pozicija na istoku zemlje i čekaju američku dostavu oružja nakon što je 23. travnja u Kongresu odobren paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgađanja. Zelenskij je navodno molio za dodatne sustave zračne obrane, posebice sustave Patriot.

Zelenski je rekao da je upravo razgovarao s predsjednikom Zastupničkog doma za manjine Hakeemom Jeffriesom i zahvalio je Kongresu na izglasavanju paketa pomoći, no dodao je da Ukrajina radi s partnerima za postizanje brze dostave koja bi omogućila Ukrajini da zadrži svoje pozicije i omete ruske ratne planove.

“Još uvijek čekamo na zalihe koje su obećane Ukrajini”, rekao je u svome noćnom video obraćanju u nedjelju. “Očekujemo one količine i opseg koji može promijeniti situaciju na bojištu u korist ukrajinskih interesa.”

“U svome razgovoru s gospodinom Jeffriesom, podvukao sam da trebamo sustave Patriot, što je prije moguće.”

Po pitanju Europske unije, Zelenski je rekao da je Ukrajina ispunila sve uvjete za pristupne pregovore i da “sada EU mora ispuniti svoje obveze.”

Što se tiče NATO saveza, kome je američki državni tajnik Antony Blinken rekao 4. travnja da će se Ukrajina jednom pridružiti, Zelenskij je rekao da svaka zemlja koja dijeli zajedničke vrijednosti i koja ih je spremna braniti “zaslužuje pozivnicu u savez”.

Izrazio je optimizam o izgledima za mir, pozivajući se na nadolazeći mirovni samit u Švicarskoj od 15.-16. lipnja. Rusija nije pozvana na okupljanje i odbacila ja takav sastanak kao beznačajan bez sudjelovanja Moskve. (Hina)

Bivši zamjenik Državne dume: Rusija gubi rat od Ukrajine, a Kremlj ne zna što učiniti u vezi s tim

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas