Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Prekid vatre bez povrata teritorija samo bi produžio rat

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak u intervjuu Wall Street Journalu da bi prekid vatre s Rusijom bez vraćanja izgubljenih teritorija samo produžio rat, prenio je Reuters.

Ukrajinski predsjednik upozorio je da bi prekid vatre koji Rusiji omogućuje da zadrži okupirane ukrajinske teritorije zauzete od invazije u veljači samo potaknuo još širi sukob, dajući Moskvi prijeko potrebnu priliku da obnovi svoju vojsku i naoruža se do obnovljenog rata.

“Zamrzavanje sukoba s Ruskom Federacijom znači stanku za odmor Rusiji”, kazao je Zelenskij za Wall Street Journal, prenosi Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da britanska potpora “neće posustati” bez obzira na to tko postane sljedeći premijer.

Premijer je također pozdravio vijest o dugo očekivanom dogovoru o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine koji su potpisali Ukrajina, UN, Turska i Rusija, i istaknuo da se sporazum mora “u potpunosti provesti”.

U razgovoru između dvojice čelnika, Johnson je “istaknuo konstantnu odlučnost Ujedinjenog Kraljevstva da podrži ukrajinski narod i rekao da ta odlučnost neće posustati, bez obzira tko postane sljedeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva”.

Glasnogovornica Downing Streeta rekla je da se “predsjednik Zelenskij zahvalio premijeru na snažnoj podršci Ukrajini te da ne lijepim riječima u zadnjem obraćanju parlamentu”.

“Premijer je iznio nedavne korake koje je Ujedinjeno Kraljevstvo poduzelo kako bi ojačalo ukrajinsku obranu, uključujući obuku tisuća ukrajinskih vojnika u Ujedinjenom Kraljevstvu”, istaknula je glasnogovornica.

“Ujedinjeno Kraljevstvo radi na jačanju obuke, uključujući uključivanjem međunarodnih partnera. Predsjednik Zelenskij rekao je da vojna potpora koju pružaju Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi čini stvarnu razliku u sukobu”, dodala je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari