Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Rusija je ‘najantieuropskija’ država na svijetu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija je “najantieuropskija država na svijetu”, poručio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij europskim čelnicima okupljenima na prvom skupu Europske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusji, prenose agencije.

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je na jugu oslobodila 400 km četvornih od ruske okupacije, Zelenskij je u obraćanju putem video veze upozorio koliku opasnost predstavlja Rusija.

Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je “rat protiv Ukrajine, protiv Europe, protiv svijeta”, rekao je Zelenskij, prenosi agencija dpa.

Šefove država i vlada okupljene u Pragu pozvao je da učine sve što mogu da zaustave rat u njegovoj zemlji.

Pozvao je na još sankcija protiv Rusije, jaču vojnu potporu Ukrajini kako “ruski tenkovi ne bi došli do Varšave ili Praga”, te sigurnosna jamstva dok se njegova zemlja ne pridruži NATO-u.

“Treba kazniti agresora”, naglasio je, dodajući: “Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti”.

Oslobođeno 400 km Hersona

Ukrajina je u četvrtak objavila da su ruske snage pod jakim pritiskom ukrajinske protuofenzive.

“Ukrajinske oružane snage oslobodile su više od 400 km četvornih regije Herson od početka listopada”, rekla je ranije u četvrtak glasnogovornica vojnog zapovjedništva jug Natalija Gumenjuk.

Time je prvi put Ukrajina službeno objavila koliko je okupiranog područja na jugu vratila pod svoju kontrolu.

Ukrajinske snage u ofenzivi su na svim frontovima od početka rujna i već su ponovno osvojile veći dio regije Harkiva, na sjeveroistoku, kao i važna logistička čvorišta poput Kupjanska i Limana na istoku. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari