Connect with us

Iz Svijeta

Zelenskij u Den Haagu: Putin mora biti izveden pred lice pravde

Objavljeno

-

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak tijekom posjeta Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

ICC je u ožujku izdao nalog za uhićenje Putina zbog sumnje na deportaciju djece iz Ukrajine, a Europska komisija je priopćila da će još međunarodni centar za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini biti uspostavljen u Haagu.

“Svi mi želimo vidjeti drugačijeg Vladimira ovdje u Haagu, onoga koji zaslužuje da bude sankcioniran za svoje kriminalne radnje ovdje, u prijestolnici međunarodnog prava”, rekao je Zelenskij u govoru, misleći na Putina.

“Siguran sam da ćemo to doživjeti kada pobijedimo”, rekao je on tijekom svog prvog službenog posjeta Nizozemskoj. “Tko god vodi rat mora dobiti osudu”, istaknuo je.

Rusija, koja nije članica ICC-a i ne prihvaća njegovu jurisdikciju, poriče da je počinila zločine tijekom sukoba s Ukrajinom, koji naziva ”specijalnom operacijom” kako bi ”demilitarizirala” svog susjeda.

Ranije tijekom dana Zelenskij je posjetio Međunarodni kazneni sud.

ICC je rekao da je posjet trajao manje od sat vremena, ali nije iznio detalje o kojima su raspravljali.

Dok je odlazio, Zelenskij je mahnuo ukrajinskoj obitelji koja je stajala ispred zgrade ICC-a dok je uzvikivali ”Slava Ukrajini”.

Od početka ruske invazije u 2022., ukrajinski čelnik je posjetio brojne glavne gradove, uključujući London, Pariz i Washington.

Nizozemska snažno podržava Ukrajinu, a njezin premijer Mark Rutte u veljači je rekao da nije isključeno da će Kijevu pružiti i vojnu podršku, sve dok to ne dovodi NATO u sukob s Rusijom.

Zelenskij, koji se ranije tijekom dana sastao s nizozemskim zastupnicima, također će imati sastanke s nizozemskim premijerom Rutteom i belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

ICC može suditi za genocid u Ukrajini, ali nema jurisdikciju nad navodnim zločinima agresije koje je počinila Rusija. (Hina)

Sutra bi se mogle ‘parati gaće’ u Rusiji……

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas