Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: U Rusiji samo jedna osoba može odlučiti kada će rat završiti, i nitko osim njega

Objavljeno

-

Foto: EPA

‘Više ne mogu ni plakati… Užasnuo me šef jedne članice EU, nisam mogao vjerovati što me pita‘

Samo nekoliko sati nakon što je svijet obišla vijest o raketiranju željezničkog kolodvora u Kramatorsku, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je veliki intervju njemačkom dnevnom listu Bild.

– Više nisam u stanju ni plakati, povjerio se Zelenski novinaru Paulu Ronzheimeru koji ga je pitao kako se osjeća nakon izvješća o masakrima u Buči i Kramatorsku.

Ranije tijekom dana, posjetio je Buču u društvu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

– Takav vam je naš ratni život. Imali smo tragično jutro, a onda važan sastanak. Ali, nemoguće se naviknuti na toliko žrtava, rekao je Zelenski.

Mrzi li Rusiju, želio je znati Bildov reporter, a Zelenski je iskreno odgovorio: – Da, osjećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kada vidim te prizore… Ubijena djeca, njihovi leševi bez nogu i ruku. Osjećam ljutnju, to je grozno.

U takvim se situacijama uvijek, kaže, sjeti i vlastite djece.

– Postoje važni trenuci poput stjecanja diplome ili vjenčanja, a onda pomislite na roditelje te ubijene djece pa shvatite da oni nikada neće imati te trenutke sa svojim sinovima i kćerima, emotivan je Zelenski kojega u takvim situacijama obuzima bijes.

Kaže da ne zna jesu li Rusi doista radili popise ljudi koje su namjeravali ubiti u Buči, o čemu je izvijestio Bild pozivajući se na neke svjedoke iz tog kijevskog predgrađa.

– Ali, vidjeli smo da su ubijali civile… A za popise sam čuo da postoje u većim gradovima kao što je Herson. Ali, što se točno ondje događa, ne znamo. Mnoga su mjesta jednostavno sravnjena sa zamljom. Nema više ni kuća, ni ljudi, ne znam što ćemo zateći ondje, izjavio je Zelenski.

Što je najgore što je doživio u proteklih nekoliko dana?

– Vodeći političar iz Europske unije htio je da mu dam dokaz kako ratni zločini u Buči nisu inscenirani! To je retorika kakva obično dolazi iz Kremlja, povjerio se Zelenski Bildovom novinaru, ali nije htio imenovati tog političara. Ipak, na pitanje je li riječ o čelniku vlade neke države članice, odgovorio je: – Da.

Na pitanje je li Njemačka glavni krivac za otezanje s uvođenjem oštrijih sankcija protiv Rusije, Zelenski kaže da je službeni Berlin samo jedan od odgovornih.

– Da, neke države, a Njemačka je jedna od njih, protive se embargu na naftu i plin. Ali, drago mi je da peti paket sankcija EU uključuje embargo na ugljen i drva, rekao je i nastavio s kritikama na račun Berlina.

– Njemačka nam nije dala podršku u naoružanju. Otvoreno je rekla da nećemo postati članica NATO-a. Ali, moram biti iskren i reći da se njemačka retorika promijenila. Njemačka jest konzervativna i hladna, ali pokrenula se, smatra Zelenski koji ističe da su njegove kritike ponajprije usmjerene na njemačke vlastodršce, a ne i na njemački narod.

– Ne, narod nipošto nije hladan. Vidio sam skupove podrške, okupio se ogroman broj ljudi. Na tim skupovima sam vidio pravo lice Nijemaca, ustvrdio je.

Je li, nakon svega, i dalje spreman sjesti za stol u četiri oka s Vladimirom Putinom?

– Jesam. Ukrajina danas nema drugog izbora nego sjesti za pregovarački stol. U Rusiji samo jedna osoba može odlučiti kada će rat završiti, i nitko osim njega, rekao je.

Na pitanje o usporednim fotografijama koje ga prikazuju prije rata i nakon masakra u Buči, na kojima se vide dva potpuno različita čovjeka, Zelenski kaže da je uvjeren da će se jednog dana vratiti na onog sebe kakav je bio prije rata.

O čemu sanja, pita ga na kraju Bildov novinar.

– Ni o čemu. Izuzetno je teško zaspati. Ne sjećam se kada sam se zadnji put pošteno naspavao, zaključio je Zelenski.

Zelenskij pozvao na ‘čvrsti globalni odgovor’ nakon raketiranja željezničke postaje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari