Connect with us

Ukrajina

Zelenskij: Ukrajina je na putu da se pridruži NATO-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je rekao da još uvijek vidi svoju zemlju na putu ka pristupanju NATO-u, unatoč tome što ruski rat ne pokazuje znakove jenjavanja ni nakon 13 mjeseci sukoba.

Ovog tjedna smo vidjeli dobar smjer „kretanja prema NATO-u”, kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne potpore, rekao je Zelenskij u svojoj dnevnoj videoporuci.

Zelenskij se referirao na prijedlog Litve da pozove Ukrajinu da postane članica NATO-a na summitu vojnog savez koji će se održati u srpnju u Vilniusu te je potom zahvalio toj zemlji.

Parlament te baltičke zemlje odlučio je ovog tjedna zatražiti da se Ukrajinu pozove da se pridruži savezu na summitu zakazanom za 11. i 12. srpnja.

Težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u, Kremlj nerijetko navodi kao jedan od razloga ruske invazije prošle veljače.

Prošle se godine Zelenskij zalagao za „ubrzani” pristup NATO-u, nadajući se da će Ukrajina dobiti povlašteni tretman. SAD i druge članice saveza, poput Njemačke, izrazile su rezervu prema tome budući da je jedan od preduvjeta za ulazak ne uključenost u međunarodne sukobe.

Zelenskij je u poruci pozvao na potporu zemljama koje se tek trebaju jasno distancirati od Rusije, rekavši da se Ukrajinci bore za univerzalne vrijednosti koje su bliske svim narodima.

“Svi cijene sigurnost i zaštitu od terora”, rekao je Zelenskij dodavši da se Rusija zalaže za “koncentracijske logore, deportaciju djece, silovanje žena i spaljivanje gradova”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari