Connect with us

Ukrajina

Zelenskij ustrajava na međunarodnom sudu za ruske ratne zločine

Objavljeno

-

Foto: EPA

Pravda će biti zadovoljena kada rusko državno i vojno vodstvo bude odgovaralo za rat koji je započeo protiv Ukrajine, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na međunarodnoj konferenciji održanoj u Lavovu.

“A kada će biti pozvani na odgovornost, pravda će biti ostvarena”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

Zelenskij je naglasio “odgovornost Rusije i osobnu njezinog vodstva za agresiju i teror protiv naše zemlje i našeg naroda”.

Ukrajina već mjesecima pokušava formirati međunarodni sud na kojem bi čelnici Moskve odgovarali za ratne zločine.

Konferenciji u Lavovu, posvećenoj pitanju međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini, nazočili su visoki predstavnici Europe i Sjedinjenih Država. Osiguranje je bilo jako, a objavljeno je malo informacija.

“Prikupljamo maksimalnu potporu za sud o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, rekao je Zelenskij. “Činimo sve kako bismo osigurali da Međunarodni kazneni sud bude uspješan u kažnjavanju ruskih ratnih zločinaca, te da naša nacionalna tijela za provedbu zakona i pravosudna tijela osiguraju pravedne kazne protiv svih ruskih ubojica i mučitelja.”

Planovima za ovaj tribunal koji je Kijev zamislio, međutim, za sada nedostaju učinkoviti instrumenti kako bi se političko i vojno vodstvo u Moskvi dovelo pred sud.

Ukrajina je objavila da su na konferenciji, među ostalima, sudjelovali američki ministar pravosuđa Merrick Garland i zamjenik nizozemskog premijera Wopke Hoekstra. Povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders također je bio jedan od sudionika.

U međuvremenu se nastavljaju krvave borbe između ruskih napadača i ukrajinskih branitelja, osobito oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, ustvrdio je u petak da je Bahmut sada gotovo opkoljen te da je ukrajinskim braniteljima ostala samo jedna cesta za ulaz i izlaz iz grada.

Ukrajinska strana inzistira da će se grad i dalje braniti. “Da, teško je i teško, ali znamo kako dalje”, rekao je tajnik Vijeća sigurnosti Oleksiy Danilov za novinski portal RBK-Ukrajina.

Ukrajinskoj izvidničkoj jedinici koja radi s bespilotnim letjelicama naređeno je povlačenje, prema njezinu zapovjedniku.

U intervjuu za njemački list Bild, ukrajinski ministar obrane Oleksii Resnikov nije isključio mogućnost da bi Bahmut mogao pasti u ruke Rusa, a li je istaknuo da bi to značilo samo “malu pobjedu” za Ruse.

Bahmut pripada drugoj liniji ukrajinske obrane u Donbasu, a Ukrajinci su tamo nanijeli velike gubitke jedinicama Wagnera i drugim ruskim snagama.

Branitelji su, međutim, također pretrpjeli velike gubitke. Grad, u kojem je nekoć živjelo 74 000 ljudi, uvelike je uništen. Lokalne vlasti kažu da u Bahmutu još živi 5000 civila. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari