Connect with us

Vijesti

Zelenskij vjeruje da će konferencija u Švicarskoj pojačati pritisak na Moskvu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij vjeruje da će mirovna konferencija u Švicarskoj pojačati pritisak na Moskvu, ali ostali sudionici konferencije nisu tako optimistični.

Dvodnevni sastanak predstavnika 92 država i osam međunarodnih organizacija ponovno u prvi plan dovodi zamisao o tomu da se zajedničkim naporima može zaustaviti rat i da se mogu uspostaviti povjerenje i mir, rekao je Zelenski, a potom su izaslanstva započela s raspravama. Uspjeli smo dati priliku diplomaciji”, rekla je švicarska predsjednica Viola Amherd te dodala: “Naši su ciljevi skromni.”

Pojasnila je da je cilj konferencije potaknuti proces za stvaranje trajnog i pravednog mira. Istaknula je da je za to ključan značaj međunarodnog prava kao temelja međunarodnog poretka.

“Ruski napad ga krši na vrlo ozbiljan način”, rekla je Amherd.

Rusija nije pozvana na konferenciju, a ondje ne dolazi ni predstavnik Kine, važan saveznik Moskve.

Ako postoji i minimalna nada za ostvarenje konkretnih rezultata, samit se smatra važnim znakom međunarodne solidarnosti s Ukrajinom.

Značajan je i za postizanje najšire međunarodne potpore za ukrajinski mirovni plan uz potpuno povlačenje Rusije s ukrajinskog teritorija, navodi Reuters.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas