Connect with us

Ukrajina

Zelenskijev pomoćnik: Kijev ‘apsolutno nije uključen’ u sabotažu Sjevernog toka

Objavljeno

-

Foto: EPA

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u utorak da je Kijev “apsolutno nije uključen” u napade na plinovod Sjeverni tok i da nemaju podataka o tome što se dogodilo nakon što je The New York Times objavio da američki obavještajni podaci sugeriraju da je napad izvela proukrajinska skupina.

“Bez sumnje, Ukrajina apsolutno nije uključena u ekscese na plinovodima”, rekao je Reutersu Mihajlo Podoljak. “To nema ni najmanjeg smisla”, naglasio je.

Dodao je da Ukrajina nema podataka o tome tko je u to bio uključen, ali je poručio da bi možda trebalo kriviti ruske napore za destabilizaciju regije.

“Od prvog dana izgradnje plinovoda na dnu Baltičkog mora, Ukrajina je opetovano privlačila pažnju svojih zapadnih partnera na rastuće strateške rizike za sigurnost Europe provedene realizacijom ovog projekta”, rekao je Podoljak.

SAD i NATO napade na plinovod u rujnu prošle godine nazvali su “činom sabotaže”, a Moskva je optužila zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.

U obavještajnom izvješću sugerira se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “no ne precizira se tko su članovi skupine, niti tko je napad naredio ili platio operaciju”, piše Times.

“Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka”, piše list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari