Pratite nas

Zelić dobio uznemirujuće prijetnje “dizanjem u zrak” cijele obitelji!

Objavljeno

na

BUGOJNO – Vijećniku HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Bugojno i ratnom vojnom invalidu Miroslavu Zeliću i njegovoj obitelji život je ozbiljno ugrožen. Kako doznaje Dnevni list iz pouzdanih izvora, Zelić je ovih dana upozoren od nekoliko uglednih Bošnjaka iz Bugojna kako mu neki patološki zatrovani nacionalisti iz Bugojna prijete likvidiranjem cijele obitelji. Miroslav Zelić, inače majstor borilačkih sportova, nije strašljiv čovjek, ali je upozorenja svojih kolega i susjeda Bošnjaka shvatio najozbiljnije i jako je zabrinut, prije svega, za svojih troje djece. Prijetnje “dizanjem u zrak” upućene su samo nekoliko dana nakon uznemirujućih zbivanja na zadnjoj sjednici Općinskoga vijeća Bugojno na kojoj je zastupnik SDP-a Elvis Tukara, inače nećak Zukana Heleza, aktualnoga ministra za pitanja branitelja, najpogrdnijim rječnikom izvrijeđao vijećnika Zelića i HVO. U jednom trenutku je Tukara s govornice krenuo u fizičko razračunavanje s Miroslavom Zelićem koje je srećom završeno samo naguravanjem iako je Tukara degutantno odglumio da je nokautiran, jaučući kao da je skoro pa izboden nekim oštrim predmetom.

Sukob

Audio i video zapisi su zabilježili i prestrašne uvrede i prijetnje na račun HVO-a i to samo nakon što je vijećnik Miroslav Zelić, reagirajući na stalna ponižavanja, ustvrdio kako je HVO legitimna i časna obrambena snaga koja je obranila i 26 posto teritorija BiH. “Ako još jednom netko spomene za ovom govornicom HVO, pobite ćemo vas opet kao i u ratu”, samo su neke od jezivih prijetnji koje su se ovih dana mogle čuti u Bugojnu. Kako tvrde očevici, sve je počelo nakon što je na sjednici Općinskoga vijeća predloženo da se usvoji odluka po kojoj bi se vijećnici odrekli svoga paušala, a u korist nedavno stradalih područja od poplava i klizišta. Vijećnik Miroslav Zelić se za govornicom usprotivio metodi kolektivnoga odricanja od paušala izražavajući sumnju da se ta pomoć dijeli selektivno i po nacionalnom ključu. Kako doznaje Dnevni list, Zelić je posumnjao u korektnost slanja pomoći iz Bugojna nakon što je preko televizije vidio ministra Zukana Heleza kako navodno dijeli pomoć u Gornjoj Maoči. To je razjarilo nećaka Elvisa Tukaru koji je izgubio kontrolu i razum i u jednom trenutku krenuo prema Zeliću s vidnom namjerom fizičkoga razračunavanja. Inače, Miroslav Zelić je invalid Domovinskoga rata, bio je logoraš u Bugojnu, a pripadnici ABiH su ga izvodili kao živi štit na bojišnice spram HVO-a. Upravo je jedna ispaljena granata s “bratskih” položaja odredila doživotnu invalidsku sudbinu Miroslavu Zeliću. Sve ove uznemirujuće informacije iz Bugojna munjevitom su brzinom doprle do vrha hrvatske države, koji je, kako doznaje Dnevni list, zaprepašten dozom iskazanoga nacionalizma i mržnje.

Potpora

Podsjećamo, predsjednik RH dr. Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović su u dva navrata boravili u Bugojno gdje su doista srdačno dočekani od načelnika Hasana Ajkunića. Vjerovali su da će Bošnjaci i Hrvati odista okrenuti list, zaliječiti ratne traume i okrenuti se boljoj zajedničkoj budućnosti. Divljanje Elvisa Tukare i još nekih vijećnika poslalo je zabrinjavajuće signale. U svemu ohrabruje ponašanje vijećnika SDA i SBB-a. I na samoj sjednici, a i nakon tih sramotnih uvreda odvažno su stali na stranu napadnutoga vijećnika Miroslava Zelića i osudili nezapamćenu agresiju vijećnika Elvisa Tukare. Za razliku od tih stranaka SDP je skandalozno ponašanje svoga vijećnika Tukare “umotao” u međusobno naguravanje s Miroslavom Zelićem, a da pri tome niti jednom riječju nije spomenuo, a kamoli osudio ili se ispričao svim pripadnicima HVO-a što su s općinske govornice izvrijeđani i što im se još jednom brutalno zaprijetilo. Također, nakon što se po Bugojnu proširila priča o uznemirujućim prijetnjama “dizanjem u zrak” Zelića i njegove obitelji, brojni ugledni Bošnjaci su dali otvorenu potporu Miroslavu Zeliću i najoštrije osudili prestrašne i kukavičke prijetnje neprijatelja i Bošnjaka, ali, prije svega, bošnjačko-hrvatskih odnosa u Bugojnu. Očigledno je da će policija morati žestoko reagirati i istražiti tko su kabadahije ili možda kukavice koje su svojim prijetnjama ugrozile život obitelji Miroslava Zelića i uznemirile stanovnike Bugojna.

Piše: I.Marić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari