Connect with us

Magazin

Željana Zovko: Pokrenut ćemo inicijativu u EP za sankcioniranje onih koji pozivaju na rat

Objavljeno

-

„Pokrenut ćemo inicijativu u Parlamentu EU-a za sankcioniranje onih koji pozivaju na rat“, kazala je zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko u emisiji Kompas RTV- a Herceg-Bosne.

Pojasnila je kako će to pitanje postaviti predsjedniku Europskog parlamenta Josepu Borellu te kako će inicijativa biti podržana i od ostalih zastupnika „jer je svatko protiv rata i protiv onih koji pozivaju na rat“.

Zovko je izrazila i zabrinutost zbog politike njemačkih zelenih prema BiH. „Unitaristička politika u BiH je dobila svoje lobiste s njihove strane. Od aktivista su prešli u vlast i trebat će im dosta vremena da se snađu. Nažalost uče se na nama. S druge strane imate katalonske i škotske zelene koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i Škotske. Ima tu mjesta za razgovor.“

Na pitanje urednika i voditelja Miroslava Vasilja tko najbolje razumije stanje u BiH, objasnila je kako je riječ o irskim zastupnicima i to zbog problema koje imaju katolici i protestanti u Sjevernoj Irskoj, a posebno nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

O bosanskohercegovačkom pristupanju EU kazala je da to ovisi o zrelosti predstavnika naroda kojega ima najviše u BiH. „Ukoliko najveća skupina nađe lidera koji će biti u stanju biti na razini svoje dužnosti te u stanju napraviti kompromis i balans, BiH će zbog svoje tragične prošlosti i simpatija imati prioritet.“ Navela je i kako hrvatski premijer Andrej Plenković kontinuirano ukazuje na ono što treba riješiti u BiH. „Nedavno je bio u posjetu BiH kako bi smirio tenzije koje zabrinjavaju čitavu Europu, sve ljude u BiH, a posebno Hrvate.“

Nova runda pregovora oko izbornog zakona, prioriteti francuskog predsjedanja EU-om, što bi se dogodilo s Belgijom da Valonci odluče Flamancima i Nijemcima izabrati predstavnike, usporedba s idejom građanstva i republikanizma u Francuskoj u odnosu na „građanstvo“ koje zagovara dio političkog Sarajeva… samo su neke od tema o kojima je govorila Zovko. Više o svemu u videoprilogu RTVHB.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari