Pratite nas

Komentar

Željka Markić: Hoće li Orepić ispraviti nepravdu nanesenu Igoru Gilji?

Objavljeno

na

Igor Gilja je jasan primjer sramotnog odnosa SDP-HNS-ove vlade i velikog dijela medija prema braniteljima i njihovim obiteljima.

Ova strašna obiteljska tragedija Igora, sina Franje Gilje, poginulog hrvatskog dragovoljca – živčani slom i paljenje vlastite kuće – jasno se može povezati sa nepravdom kojoj je Igor Gilja bio izložen od hrvatskih vlasti i medija.

Svakom pametnom jasno je da je bit otpora javnosti prema postavljanju ćiriličnih ploča u Vukovaru u tome da je ćirilica u Vukovar ušla na četničkim i JNA tenkovima.

Nikad prije srpskog osvajanja Vukovara nisu ćirilični natpisi stajali na službenim zgradama. Onda SDP-HNS-ova vlada odluči, temeljeći svoju 4-godišnju vlast na stvaranju podjela i huškanju na mržnju, da je došlo vrijeme staviti ćirilične ploče na službene zgrade.

Iako im stradalnici iz Domovinskog rata i njihove obitelji – oni koji su branili Vukovar, bili ubijani, silovani, mučeni, ostali bez svojih sinova, očeva, muževa – kažu da nije vrijeme za to. Da su rane preduboke.

Onda Ostojićevi poslušnici na terenu natjeraju 25-godišnjeg policajca, kojem su oca kad je imao 3 godine ubili upravo ti četnici i JNA vojnici koji su vojnim osvajanjem donijeli ćirilicu na ulične ploče u Vukovaru – da “čuva” ćirlične ploče na vukovarskim institucijam?

I onda, kad se Igor Gilja suprostavio toj nepravdi, nakon što su ga Ostojić i njegovi poslušnici natjerali da bira između vjernosti žrtvi svoga oca i poslušnosti nepravednoj zapovjedi – dobije otkaz. Bude iznevjeren, ponižen, napadan…

Odlično je da su birači kaznili SDP i HNS gubitkom izbora čak dva puta u godinu dana. To su zaslužili nakon 4 godina krađa, uništavanja gospodarstva, vođenja ideoloških ratova… Ali to nije dovoljno. Nije dovoljno niti za živog Igora, niti za ubijenog Franju.

Sad ostaje vidjeti – hoće li se Vlaho Orepić praviti da ne zna i ne razumije kakvom je nasilju Igora izložio njegov prethodnik – ili će konkretnim potezima pokušati barem ublažiti nepravdu koju i dan danas trpe Igor i cijela njegova obitelj.

igor-gilja

facebook komentari

Komentar

Luka Mišetić: Rat u Hrvatskoj prije 8.10.’91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni američki odvjetnik, Luka Mišetić, na društvenim je mrežama pojasnio zbog čega se oružani sukob u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob” a ne građanski rat, kako je to ocijenio Aleksandar Stanković.

-Rat u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”, ali to ne znači da je riječ o Građanskom Ratu(“GR”). Znanstvenici nemaju zajedničku definiciju GR. Npr, po Lieberovoj definiciji rat u RH nije bio GR jer se RH nije borila da preuzme kontrolu nad SFRJ – napisao je odvjetnik Luka Mišetić u komentaru na društvenim mrežama.

 

Nakon presude Ratku Mladiću, Mišetić se narugao i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Objavivši status na Twitteru bez ikakvog komentara, uz fotografiju Aleksandra Vučića s natpisom ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’, Mišetić se referirao na ranije izjave današnjeg predsjednika Srbije, koji je javno zagovarao da Ratko Mladić treba dobiti bulevar u Beogradu.

Podsjetimo,  Aleksandar Vučić je kao glavni tajnik Srpske radikalne stranke (SRS) 26. svibnja 2007. godine zalijepio na zgradi televizije B92 na novobeogradskom Bulevaru AVNOJ-a plakat na kojem je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari