Pratite nas

Pregled

Željka Markić: Tito je vodio egzekucije, ubijao ljude, bacao djecu u jame i to se ne može pravdati

Objavljeno

na

Hoće li gradonačelnik Milan Bandić konstituirati većinu u Skupštini Grada Zagreba ovisi o potpori zastupnika liste Brune Esih, čiji je preduvjet “bezuvjetna” promjena imena zagrebačkog Trga maršala Tita.

U HRT-ovu Studiju 4 gostovala je predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić, koja je u četvrtak europske institucije službeno obavijestila o “porastu lijevog (komunističkog) ekstremizma u Hrvatskoj”, dok se iz splitskog studija javio predsjednik udruge GOLJP koji je i sam prosvjedovao prošloga tjedna – Titu u korist, Zoran Pusić.

“Porastom lijevog, komunističkog ekstremizma u Hrvatskoj te izrazima potpore diktatoru Titu nastoji se rehabilitirati (ne)djelo jednog od najvećih kršitelja ljudskih prava u 20. st. Josipa Broza Tita kojeg danas neki ljudi u Hrvatskoj upotrebljavaju kao simbol totalitarnog režima”, rekla je Markić.

“Same proslave službenog praznika Dana antifašizma u Republici Hrvatskoj nikad ne bi bilo da nije bilo NOB-a i najzaslužnijeg čovjeka za to Josipa Broza Tita. Na skupu nitko nije govorio o Titu, već vrijednostima na kojima je pokret nastao”, rekao je Pusić te dodao da su prosvjed organizirale različite organizacije civilnog društva i Antifašistička liga Hrvatske.

Na pitanje voditelja je li Tito kršio temeljna ljudska prava, Pusić je rekao kako se ne bi mogao sjetiti nijednog politčara koji to nije radio kada je bio na vlasti, no da svako kršenje ljudskih prava treba osuditi.

Markić tvrdi da je Pusić iznio totalne gluposti jer pokušava rehabilitirati zločinca.

“Totalitarni komunistički režimi koji danas postoje negdje bili su obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava; Pusić  ima ograničeno poznavanje politike i njegova je slika iskrivljena, no snosi odgovornost kada u javnost prenosi ovakve iskrivljene slike. Tito je vodio egekucije, mučio i ubijao ljude, bacao djecu u jame. I to se ne može pravdati”, kategorično će Markić.

Pusić je pak kazao da ne želi odgovarati na optužbe Željke Markić. Ja njoj ne mogu nikakvu ozbiljniju kritiku uputiti nego što to ona sama čini, kazao je Pusić.

Odgovarajući na pitanje novinara da kaže što mu konkretno smeta u dopisu “U ime obitelji” upućenom europskim čelnicima, Pusić je, među ostalim, kazao: “To je njihova slika. Ja u tome nisam sudjelovao. Mi imamo ovdje otvorene pojave fašizma, a svi se užasno vrijeđaju kad ih se usporedi s onim što se događalo”.

“Pusić se postavlja u ulogu moralizatora jer on kao razumije kako treba izgledati građanska Hrvatska, a on i udruga Dokumenta tada su od Vesne Pusić dobili 250 tisuća kuna na natječaju što se nije smatralo sukobom interesa”, upozorava Markić.

“Očekujem da će Povjerenstvo za suočavanje o posljedicama totalitarnih režima donijeti povijesnu procjenu, no isto očekujem da mediji tu procjenu nastoje kroz cijelo društvo prenostiti, a ne da se ta rehabilitacija zločinca na javnoj televiziji tretira kao nešto prihvatljivo”, rekla je Markić o pravorijeku koji se čeka.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari