‘Zaključujemo da se radi o pokušaju pritiska državnih institucija na inicijativu i građanske aktiviste, koji postavljaju pitanja poput toga kako je moguće da u Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih osoba i četiri milijuna birača’, istaknula je Markić.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative U ime obitelji, objasnio je kako nemaju detalje o razlogu poziva na razgovor i istaknuo kako su sve aktivnosti inicijative javno dostupne i oko njih nema nikakve tajnosti. ‘Nemamo uvida u razlog poziva, na razgovor je pozvano nekoliko članova koji su potpisali izjavu o tajnosti’, izjavio je.

‘Članove Organizacijskog odbora i odgovorne osobe već danima, jednog po jednog PNUSKOK po nalogu DORH-a poziva na razgovore. Osobe s kojima se razgovaralo morale su potpisati izjavu o tajnosti podataka i ne mogu govoriti o čemu su ispitivane.

Budući da su sve informacije o aktivnostima građanske inicijative dostupne tijelima državne vlasti, u udruzi smatraju da se radi o pritisku Državnog odvjetništva koje djeluje kao produžena ruka političke, aktualne vlasti. ‘Možemo jedino zaključiti da se radi o pokušaju zaustavljanja angažmana ove građanske inicijative oko pitanja koju su nam važna vezano za broj birača u Republici Hrvatskoj ili promjene izbornog sustava’, priopćili su.

U ime obitelji predala 22. listopada više od 380.000 potpisa hrvatskih građana koji traže raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

U dva navrata U ime obitelji zatražila je očitovanje ministra Bauka o tvrdnji da u Hrvatskoj ima četiri milijuna birača dok prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj ima prebivalište oko 3,5 milijuna hrvatskih državljana.

‘Europske institucije obaviještene su o manipulaciji brojem birača, a danas je inicijativa drugi put zatražila od aktualnog predsjednika i SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića da sukladno svojim ustavnim obavezama zatraži razjašnjenje razlike u broju punoljetnih birača i broja glasača u Hrvatskoj’, stoji u priopćenju.