Connect with us

Komentar

Željko Glasnović: Hrvati izvan Domovine moraju postati nova politička snaga

Objavljeno

-

Drage Hrvatice i Hrvati
Boj za jedinstveno Hrvatsko biće u Domovini, pradomovini Bosni i Hercegovini i izvandomovinskoj Hrvatskoj još traje.

[ad id=”93788″]

On se je preselio na drugo bojno polje i vodi se drugim sredstvima. Hrvatsko iseljeništvo odigralo je ključnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, prije svega u Domovinskom ratu.

Šest pripadnika dijaspore postali su generali u Hrvatskoj Vojsci. Dijaspora još daje veliki doprinos u izgradnji Domovine. Po registriranim mirovinama u Hrvatskoj godišnje ulazi 1.3 milijarde eura.

Po neregistriranom priljevu od iseljenika koji pomažu svojim obiteljima ili ulažu u razne poslove u Hrvatskoj pritječe još najmanje 1.3 milijarde eura.
Na žalost, Hrvati izvan Domovine su i dan danas marginalizirani i skoro u potpunosti isključeni iz ekonomskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske.

Dok manjine imaju osam predstavnika u Hrvatskom Državnom Saboru, Hrvati u 11. izbornoj jedinici, koja optimalno broji nekoliko milijuna glasaća, imaju samo tri predstavnika.

Također, tim glasaćima nije dopušteno dopisno glasovanje. Korupcija i socijalistička birokracija spriječavaju povratak Hrvata u Domovinu.

Šokantna je činjenica da Hrvatu rođen izvan Domovine treba i do tri godine da dobije Hrvatsko državljanstvo.

Sirijske izbjeglice u Kanadi uživaju veća prava od iseljenika u Domovini.

Zakonski propis o oporezivanju inozemnih mirovina usvojen 2012. prisiljava i one iseljenike koji su se vratili da razmisle hoće li ostati u Hrvatskoj, a spriječava druge umirovljenike da se vrate u Domovinu.
Trojanski konj sastavljen od političkih Jugoslavena, i mentalni sklop taložen u vrijeme komunizma su najveće prepreke na putu da Hrvatska postane moderna i u potpunosti funkcionalna država. Hrvatska i Slovenija ostaju jedine post-komunističke zemlje u Europskoj Uniji koje nisu provele lustracijske zakone. Platili smo preveliku cijenu da nam niži činovnici drugih zemalja i djeca recikliranih komunista, koje danas vode nevladine udruge u Hrvatskoj, dijele lekcije o našoj prošlosti.
Pred nama su novi izazovi. Lakše je stvoriti državu nego nju očuvati. Treba nam nova odlučnost i jasna vizija. Jedan filozof je rekao „Čovjek koji dobrovoljno postane ovca uvijek će naći jednoga vuka koji će ga pojesti.“ U ovo vrijeme svi moramo biti vukovi. Hrvati izvan Domovine moraju postati nova politička snaga. Političke elite koje stoje na putu te misije ne mogu pretendirati na vlast.
Čestitam vam 05 Lipnja, Dan Iseljenika i želim vama i vašim obiteljima zdravlje i sreću.

Bog i Hrvati.
Saborski zastupnik, Željko Glasnović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari