Željko Glasnović: Hrvatskoj je potrebna akademska lustracija i dekomunizacija

3
Anto Magzan/Pixsell

U Hrvatskoj je potrebno provesti akademsku lustraciju i dekomunizaciju te rasvijetliti povijesne događaje, ustvrdio je u subotu izabrani saborski zastupnik Željko Glasnović, a na brojne negativne reakcije koje je izazvao njegov komentar prosvjeda studenata i dijela profesora na Filozofskome fakultetu, izjavio je da mu nije važno što netko misli o njemu te da će govoriti ono što misli da je istina.

“U hrvatsko društvo su se infiltrirale strukture koje su bile ovdje do 1990. godine. One su se infiltrirale i uzele kulturni prostor, medije, školstvo, politiku. Mene nije briga što netko misli o meni, ja ću govoriti ono što mislim da je istina. Šaptali smo 40-50 godina, to se ne treba nastaviti”, odgovorio je Glasnović na pitanje kako komentira negativne reakcije koje je izazvala njegova objava na Facebooku o prosvjedu dijela studenata i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (FF).

Glasnović je u subotu popodne nazočio na misi zadušnici za 35 visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske, služenoj u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu. Misu je pred stotinjak vjernika, od kojih su neki imali šalove s motivom hrvatskog grba, držao pater Drago Majić.

Prema svjedočenju anonimnog sudionika događaja na četiri stranice teksta, koji se mogao dobiti u crkvi, po završetku Drugog svjetskog rata njih 18 osuđeno je na smrt, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne u tadašnjoj Jugoslaviji. Pater Majić u propovijedi ih je nazvao mučenicima. Ispred bazilike bilo je nekoliko policajaca.

O tim događajima Glasnović kaže kako je nužno istražiti povijest. “U Hrvatskoj se nastavlja povijesna inverzija, laž, obmana. Povijest je grana znanosti, a ne rekla-kazala. To se područje treba istražiti. Rekao je (Georg) Orwel – onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Kod nas uvijek netko drugi piše povijest  i zato smo tu gdje jesmo. Vodimo unutarnju i vanjsku politiku bez povijesnog konteksta i dok se u Hrvatskoj ne izvrši akademska lustracija i dekomunizacija mi nećemo imati hrvatsku državu”, rekao je.

facebook komentari

 • goranka

  Poštovani gospodine Glasnoviću, svaka Vaša riječ melem je za uši željne istine i pravednosti, a i za nas koji još uvijek šapćemo. Hvala Vam!

 • prepri43

  Vae victis kaže stara latinska uzrećica kad je gubitnik u ratu kriv za sve što se je u njemu dogodilo.Jedina iznimka su srbi koji uvijek nekako isplivaju iz kaljuže svojih teških zločina.Mislili su da će kao i 1945. a i prije moći nekažnjeno ubijati i 1991. pa nadalje, ali nije prošlo barem ne u cjelosti kako su zamislili.Svjet je ovaj put ipak uspio doznati za neke od njihovih zločina. Na nama ostaje primarna zadaća rasvijetliti sve događaje vezane za odnošaje sa srbima od 1918.do danas.U današnje vrijeme komunikacija preko međumrežja se odkrivaju
  podvale stare stoljećima, vezane uz aktere tadašnjih zbivanja.I drugi svjetski rat prestaje biti tabu tema o kojoj su zadnju rijeć napisali zapadni saveznici.Neki dan sam gledao uradak u kojem američki istražitelj postavlja pitanja nekom nacističkom djelatniku koncentracijskog
  logora Sobibor u Poljskoj. Na tvrdnju istražitelja da je u tom logoru u vrijeme njegovog boravka tamo pobijeno 850.000 Židova optuženi odgovara da to nije istina već »samo« 16.000! Za svakog normalnog je ova manja cifra šokantna, a ona druga govori više o onome, koji je spominje nego o nacističkim zločincima.Poznato je da su poslije rata saveznici držali »nacističku nejač« u nemogućim uvjetina u logorima uz rijeku Rajnu. Tada je prema objektivnim tvrdnjama pomrlo više od 800.000 zatočenih. Zato je i gore spomenuti istražitelj spominjao onu monstruoznu cifru od 850.000 da bi na taj način oprao zločine saveznika.Zašto su poslije rata komunisti pretjeravali s brojem srbskih žrtava,ako ne iz istog razloga kao prije spomenuti istražitelj.Koliko je njemačkih zarobljenika preživjelo rusko zatočeništvo? Mnogo manje nego onih koje su Nijemci držali u zarobljeništvu.Na snimkama oslobađanja njemačkih logora se vide živi i zdravi saveznički piloti i ostali zarobljeni u ratu. Ništa drugo ne treba tražiti osim utvrđivanja istine pa neka ona bude ovakva ili onakva.Ovakva kakva nam se »prodavala« do danas sigurno ne može biti! Ovaj na https://uploads.disquscdn.com/images/3f90e03e4746b4d52da17b9753187e6c9c1fe7b24bc589425315758fc7520e99.jpg filmu bježao je iz logora kao za šalu!

 • marko

  Borba za red i istinu!!