Pratite nas

Komentar

ŽELJKO GLASNOVIĆ: I NAKON ORWELLA – ORWELL

Objavljeno

na

Propagira se da se prošlost zaboravi. U Hrvatskoj se ide i nekoliko koraka dalje.

Prevladava trend da se povijest ne čita, a samozvani“ stručnjaci“ izmišljaju i tumače svoju verziju povijesnih događaja. Nedavna zbivanja u Srbu i nova srpska diplomatska ofenziva koja ima cilj diskreditirati Republiku Hrvatsku na međunarodnoj sceni, samo je kontinuitet velikosrpske obmane koja traje duže od jednog stoljeća.

U Hrvatskoj, oni koji su izgradili svoj politički identitet u SFRJ i njihovi ideološki sljedbenici, velikodušno pomažu u širenju te velikosrpske propagande. Oni vode propagandni rat protiv svoje države. Još je pogubnija činjenica da se kroz hrvatske institucije financiraju anti-hrvatski projekti. Tako je Hrvatska država do sada odvojila desetke milijuna kuna za financiranje projekata tih „kavijar socijalista“. Sjetimo se samo sramotnog incidenta sa HAVC-om i njegova ravnatelja Hrvoja Hribara. Sredstvima hrvatskih poreznih obveznika, financira se danski dokumentarni film o ratnom zločinu u Dvoru na Uni 1995., u kojem je arhivska filmska građa zloupotrijebljena tako da se lažno optuže pripadnici hrvatske vojske.
Cilj te anacionalne manjine, koja je ovladala hrvatskim kulturnim prostorom, kristalno je jasan: dovesti u pitanje stvaranje hrvatske države. Partijske ćelije u mainstream medijima provode taktiku destruktivne kritike protiv vlastite države, a preko plasiranja dezinformacija i uvođenja kaosa u javnim raspravama, iskrivljuju povijesnu istinu, te tako dalje uništavaju svaki pozitivni osjećaj hrvatskog puka za ovu državu. To je glavni razlog zašto u hrvatskom puku prevladava umjetna atmosfera očaja i beznađa.

Zašto u Hrvatskoj još nije došlo do one dugo očekivane i nužne katarze?

Zašto se bojimo suočavanja sa istinom? Zašto se bojimo priznati da smo, gotovo po svim elementima, od vanjskog duga i korupcije do socijalističke birokracije i neefikasnog pravosudnog aparata, dobili presliku bivše države?

Najčešće izgovorena mantra u hrvatskom političkom i javnom životu je „moramo se baviti budućnošću, a ne prošlošću“. U tu zamku koju su proizveli jezični komesari uhvaćena je većina hrvatskog puka, a nažalost i puno branitelja. Zaboravlja se ključna činjenica, da bez detaljne analize u svim područjima društvenog, političkog, kao i ekonomskog života, nema napretka niti shvaćanja uzročno-posljedične veze.

Orwell dodaje još jednu dimenziju toj raspravi kad kaže: „Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost.“ Tu lekciju su i te kako dobro proučili naši dobro financirani „profesionalni antifašisti“ i rehabilitirani četnici u srpskoj vlasti. To je razlog zašto nema ni jednog istaknutoga profesora pravaša na Zagrebačkom fakultetu političkih znanosti.

Katarzu i ozdravljenje postići ćemo onog trenutka kad prosječni Hrvat shvati da prošlost ima direktan utjecaj na sadašnjost. Koliko Hrvata zna da danas naša država, tj. hrvatski porezni obveznici otplaćuju 6,5 milijardi dolara vanjskog duga SFRJ?

Također je opće nepoznato da je R. Hrvatska, od 2002., na temelju nevažećeg ugovora isplatila Srpskoj pravoslavnoj crkvi više od pola milijarde kuna, te joj predala u vlasništvo stotine objekata. Zna li se za trošenje milijuna eura iz hrvatskog proračuna za kupovinu stanova na cijelom prostoru R.Hrvatske, koji se poklanjaju u vlasništvo tzv. srpskim povratnicima i članovima njihovih kućanstava, iz razloga što su prije rata negdje imali stanarsko pravo, a tijekom rata svojevoljno otišli sa slobodnog hrvatskog prostora.

Iako nas nikakav međunarodni sporazum na to ne obvezuje. Istovremeno, za hrvatske branitelje i hrvatske prognanike u područjima od posebne državne skrbi nema istih kriterija.
Kapitalne investicije u R. Hrvatskoj također koči nesređeno imovinsko pravno stanje.

Nitko neće investirati u zemlju u kojoj treba čekati oko 64 tjedna za građevinsku dozvolu i gdje je manje od 7% zemljišta uvedeno u zemljišne knjige.

Hrvatska sebi ne smije dopustiti vođenje vanjske politike bez povijesnog konteksta.

Prije nekoliko godina, kao nepozvani gost, bio sam prisutan na predstavljanju projekta nevladine udruge „Dokumenta“ koju je financirala nizozemska vlada sa više od 100.000 eura. Naslov projekta je bio “Političko nasilje nakon 1941.“ Nakon te farse pitao sam dva prisutna nizozemska diplomata da li je Nizozemska sklopila sporazum o formiranju komisije za pomirbu i istinu s Indonezijom. Začuđeno su me gledali kad sam ih podsjetio da je u toj njihovoj bivšoj koloniji ubijeno stotine tisuća stanovnika do 1950. godine, te da je Nizozemska prva kolonijalna sila koja je upotrijebila mitraljeze protiv autohtonoga stanovništva. Poanta priče je sljedeće: ne smijemo dopustiti stranim činovnicima i protuhrvatskim nevladinim udrugama da nam dijele lekcije o našoj povijesti i propagiraju je kao zločinačku. Očito je da pate od kolektivne amnezije jer zaboravljaju milijunske žrtve njihovih kolonijalnih pohoda u Kongu, Alžiru, Indiji itd. U tim pohodima konc logori, bičevanje, amputacije udova, kastracija, silovanje s bocama punjenim kipućom vodom i drugi oblici mučenja, bile su standardne procedure.

U Zagrebu su upravo osvanuli plakati koji pozivaju Hrvatsku da se ispriča srpskim žrtvama u Oluji. To je samo još jedan perfidni pokušaj krivotvorenja povijesne istine, nastavak kriminaliziranja obrambenog rata i inverzija povijesnih događaja. Ako se taj trend nastavi, za nekoliko godina djeci će se u hrvatskim školama servirati „povijesna istina“ da se na ovim prostorima vodio građanski rat, a da je Hrvatska oslobođena 1945. Kako će biti, odgovornost velikim dijelom leži na intelektualnim elitama.

Pitamo se kada se Srbija ispričala za zločine počinjene na području jugoistočne Europe od 1912. do danas, kada su, i u miru, pobili stotine tisuća ljudi. Tko se sjeća hrvatskog patriota Stipe Javora koji je umrao od mučenja u Srijemskoj Mitrovici 1936.g.? Tko se sjeća imena ijednog od 111 hrvatskih seljaka i svećenika ubijenih 1935.g. od strane srpskih ekstremista i drugih brojnih žrtava državnog terora u prvoj Jugoslaviji?

U nastavku stavljam poveznicu (link)i tekst međunarodnog izvješća (na engleskom jeziku) o masakru srpske i crnogorske vojske i paravojske izvršenom nad Albancima u Prvom balkanskom ratu 1912.-1913..

Kad ovo budete čitali, sjetite se bombardiranja Srbije 1999. od strane NATO.

Upitajte se katkada ima li poveznice između prošlosti i budućnosti. Massacres of Albanians in the Balkan Wars

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hebrang: ‘Do danas nije otkopano ni jedan posto svih grobišta’

Objavljeno

na

Objavio

Andrija Hebrang, razlog sporosti otkrivanja zločina komunističke vlasti tijekom Drugog svjetskog rata i poraća vidi u tome što su do danas sve vlade bile većinom komunističke.

– U prvoj hrvatskoj vladi 1990. jedino ja nisam bio član Saveza komunista nikada. U zadnjem predsjedništvu HDZ-a u kojem sam bio 2009. bio sam jedini koji nije nikad bio član Saveza komunista. To je razlog zbog čega se grobišta ne otkopavaju i zbog čega se priča razvlači, istaknuo je Hebrang u izjavi za Direktno.hr, prenosi hrsvijet.net

Podsjetio je kako su oni koji su se bavili tom temom u Hrvatskoj pronašli, a postoje i dokumenti i policijski izvještaji koji to potvrđuju, više od 940 lokaliteta koje treba otkopati.

– Do danas nije otkopano ni jedan posto, kaže Hebrang.

Tvrdi kako je od samih početaka hrvatske neovisnosti postojao jak otpor u pronalaženju istine.

– Godine 1990. Franjo Tuđman oformio je saborsku komisiju koja je otkopala 1163 tijela na Maceljskoj gori i onda neslužbeno prestala s radom. Osobe iz komisije primale su prijetnje, nisu smjele o toj temi nastupati u javnosti. I tih 1163 jadnika, njihove kosti su 20 godina zaboravljene i nespomenute bile u crnim vrećama i ležale na tavanu patologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Nakon 20 godina smo ih pokopali u Macelju i napravili zavjetnu crkvicu pokraj tog najvećeg hrvatskog groba, podsjeća Hebrang.

Dodaje kako je komisiju službeno ukinuo Ivica Račan 2000. godine i da se po tom pitanju ništa nije događalo sve do 2011. godine.

– Tad sam u Saboru uspio progurati zakon o osnivanju Ureda o otkrivanju komunističkih zločina. Prvo smo se počeli baviti Gračanima jer smo tamo točno znali lokalitete zahvaljujući higijeničaru pokojnom Miroslavu Haramiji. Njega su, naime, 1945. komunisti angažirali da dezinficira grobove pobijenih nakon rata. Haramija je 1991. godine objavio u jednim dnevnim novinama svoj brižno čuvani popis grobišta, ali ni sljedećih 20 godina nije zakopana lopata s ciljem otkopavanja i ljudskog zbrinjavanja posmrtnih ostataka, podsjeća Hebrang.

Podsjeća i na zabrane u režiji Zorana Milanovića.

-Učinili smo to tek mi u organizaciji navedenog Ureda i to nam je bio posljednji posao. Naime, za vrijeme postojanja Ureda uspjeli smo istražiti samo tri lokaliteta, u jednom od njih bile su kosti maloljetnih osoba, i onda nam je vlada Zorana Milanovića zabranila rad i ukinula Ured”, kaže Hebrang i dodaje da nije bolje stanje ni danas.

Tvrdi kako je osobno premijeru Andreju Plenkoviću dao program i objasnio gdje se što nalazi.

– Sad su oni počeli s otkopavanjem, ali u tajnosti kako bi sakrili bilo kakvu priču o tome. Dakle, ni s ovim otkopavanjem nije se dogodilo ništa jer to nije ni jedan promil od ukupno ubijenih, a nije otkopano ni jedan posto svih grobišta, kaže Hebrang, prenosi hrsvijet.net.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Miroslav Škoro: ‘g. Pupovac nadolijeva ulje na vatru’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro na Facebooku se osvrnuo na jučerašnje izjave saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o napadu na pripadnike srpske zajednice kod Knina.

“Znakovita je šutnja hrvatskog državnog vodstva na uvredljive izjave Milorada Pupovca koji se koristi retorikom i stavovima srbijanskog predsjednika Vučića. Umjesto da smiruje tenzije nastale u incidentu, g. Pupovac nadolijeva ulje na vatru i očito želi profitirati na napadu na hrvatske građane koji je za svaku osudu.

Od njega, kao zastupnika u Hrvatskom saboru, očekivao sam puno više mudrosti, a puno manje ostrašćenosti. Politika je, kako je govorio moj profesor Lauc, “toplo srce, hladna glava i čiste ruke”. Očito se g. Pupovac, kao hrvatski političar, inspirira za ovakve istupe na velikosrpskom derneku na Fruškoj gori. Žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike je samo gromoglasna tišina njegovog glavnog koalicijskog partnera, koji šutke prelazi preko takvih izjava”, stoji u Škorinoj objavi.

Škorio je komentirao jučerašnju konferenciju za medije zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, Borisa Miloševića i Dragane Jeckov, koji su komentirali napade na Srbe s područja Knina.

“Neki političari traže da se Pupovcu začepe usta. Dok imam fizičke snage i mentalne sposobnosti ne postoji nitko tko će mi začepiti usta. Može samo posegnuti za tim da mi oduzme fizičku snagu ili mentalnu moć. Ljudi koji mi na službeni, fakultetski mail i druge adrese šalju prijetnje nastavljaju rat protiv ljudi koji nikada nisu bili za rat. Nastavljaju progone ljudi koji ničim ne pokazuju neprivrženost i nepoštovanje Ustava ove države. Ima li netko tko to čuje i razumije”, upitao je jučer Pupovac.

“Griješi se, jer stvari neće prestati postojati jer ih se ne zove pravim imenom. Nije ovdje riječ o izoliranom incidentu niti je riječ o slučajnom događanju. Komemorativne prakse ratnih događaja, bilo da obilježavaju stradanja ili pobjede, najčešće u sebi nose poruke međuetničke netolerancije. Nismo uspjeli stvoriti komemorativne prakse koje neće poticati na rat i nepoštivanje srpske zajednice. Komemorativnim praksama na različite načine nastavljamo rat, a neki time žele protjerati i ovo malo Srba što je ostalo u Hrvatskoj. I medijske poruke u funkciji komemorativne prakse doprinose tome. Ne vode računa o tome kako će razlučiti ljude koje nemaju veze s Miloševićem i njegovom politikom od ljudi koji to imaju. Takve poruke pojedinci i grupe razumiju onako kako su razumjeli ljudi u Uzdolju”, kazao je Pupovac.

Pupovac usporedio današnju demokratsku i slobodnu Hrvatsku s NDH i predskazao joj istu sudbinu i kraj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari